• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2022

16:06 >> 16:04

NAMIRNICE KOJE JEDEMO SVAKI DAN NAM NANOSE VELIKU ŠTETU! Kad vidite koje posledice ostavljaju ŠOKIRAĆETE SE!

EKOLOGIČNO

NAMIRNICE KOJE JEDEMO SVAKI DAN NAM NANOSE VELIKU ŠTETU! Kad vidite koje posledice ostavljaju ŠOKIRAĆETE SE!

Podeli vest

Hrana je neophodna za život, a da li ste znali da se proizvodnjom određenih namirnica koje svakodnevno jedemo zapravo uništava životna sredina

Univerzitet Oksford sproveo je studiju koja je pokazala da je proizvodnja hrane odgovorna za četvrtinu ispuštenih gasova koji doprinose efektu staklene bašte.

Namirnice poput kafe, čokolade, ananasa, paradajza, avokada i mesa tokom procesa proizvodnje zagađuju životnu sredinu.

Najmanji uticaj na životnu sredinu imaju namrinice koje su trenutno u sezoni.

Primera radi, paradajz koji je u sezoni zahteva manje resursa za proizvodnju za razliku od onog koji raste van sezone u staklenicima.

Foto: Pixabay

Zbog uzgoja kakaa krče se šume

Kafa i čokolada "jedu" prašume

Istraživanje Science žurnala iz 2019. godine pokazalo je da se oko 83 odsto obradive površine u svetu koristi za hranjenje stoke. Industrija mesa je najveći zagađivač okoline u industriji hrane, odgovorna za čak 14,5 odsto gasova staklene bašte. 

Prašume Amazonije trpe velike posledice zbog proizvodnje kafe i čokolade. Zbog njihove proizonje krče se šume, a osim toga kafa zagađuje i vodu jer se toku proizvodnje koristi velika količina vode koja na kraju postaje kontaminirana. Takva voda sadrži toksične hemikalije kao što su tanin, fenol i alkaloid.

Foto: Pixabay

Iako je zdrav avokado je loš za životnu sredinu

Velika količina vode ode na proizvodnju

Platforma Water Footprin izračunala je koliko litara vode je potrebno da se proizvedu određene stvari.

Prema njihovim proračunima za pravljenje hamburgera potrebno je oko 2500 litara vode, za izradu pamučne majice oko 2700 litara, a za proizvodnju mobilnog telefona verovali ili ne čak 908 litara vode.

Zbog uzgoja avokada mnoge čileanske farme nelegalno preusmeravaju reke na svoje plantaže. Iako je veoma zdravo i hranjivo voće, avokado je loš za životnu sredinu. Farmeri za samo jedan avokado potroše oko 227 litara vode.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set