• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

28.06.2020

07:23

DANAS SLAVIMO VIDOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PRAZNIKA! Evo šta danas treba uraditi za ISCELJENJE MNOGIH BOLESTI!

Vesti

DANAS SLAVIMO VIDOVDAN, JEDAN OD NAJVEĆIH SRPSKIH PRAZNIKA! Evo šta danas treba uraditi za ISCELJENJE MNOGIH BOLESTI!

Podeli vest

Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika - Vidovdan. Narod Vidovdan dovodi u vezu, s jedne strane sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, u arhaičnijoj varijanti, sa svetim Vidom.

Vidovdan, kao državni praznik, obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

To je, prema mišljenju istoričara, važan datum u kolektivnoj svesti srpskog naroda i jedan od temelja kolektivnog identiteta.

Simbolizuje, prema tom konceptu, slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva, ali i prekretnicu posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjića.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Posle Kosovske bitke, telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanica, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka je preneto u fruškogorski manastir Vrdnik.

U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

Običaji za Vidovdan 

Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve svetom Vidu.

Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.

Takođe, postoji verovanje da na Vidovdan treba ustati pre zore, pogledati prema Suncu i reći: "Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”

Na Vidovdan se svaki član domaćinstva u zoru umije vodom vidovkom, za koju se veruje da može da isceli mnoge rane i bolesti. U selima pod Fruškom gorom, seljaci su se na praznik izjutra umivali rosom i izgovarali:

"Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio."

Ako na Vidovdan bude vedro, svu odeću treba izneti napolje da se provetri i napuni dobrom energijom. Sa druge strane, ako bude oblačno, treba prekrstiti oblake, pa će i kiša koja padne povoljno delovati na useve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin Vranjski

pre 4 godine

VIDOVDAN se NE SLAVI on se OBELEŽAVA. Samo idiot može da slavi stradanje sopstvenog naroda.

Marko

pre 4 godine

Samo idiot moze da vezuje boj na Kosovu u prastari praznik Srba koji je slavio Boga Vida. Tek kada se vrati veri i znanju nasih predaka, starih Srba, i izbacimo nakaradno hriscanstvo, macem nam nametnuto, bicemo veliki narod. Do tog trenutka mi samo lagano nestajemo.

Dubrovnik

pre 4 godine

Prema zapisima špijuna Dubrovačke republike koji su nadjeni u Dubrovniku a koja je u to vreme bila neutralna i nije imala razloga da laže na Kosovom polju NIJE BILO BITKE. Došlo je oko 90-100 000 Srba i oko 180-200 000 turaka i dogovoreno je da se ne ratuje da ne izginu toliki ljudi a da Srbija pristane na plaćanje harača i slobodan prolazak Turske vojske za Hrvatsku i Mađarsku. Potpisao se taj ugovor a pred kojeg su se Srbi razoružali. Posle toga je Obilić da spreči takvo srpsko ropstvo i poniženje na koje se pristaje sa tim ugovorom sam izvršio atentat nad sultanom Muratom. Zato su Turci poludeli i napravili čisti MASAKR nad napola razoružanim Srbima. Postoje i zapisi o tome da je u bitku otišlo 57 srpskih vojskovodja a da se vratilo samo njih 8-9 i to gotovo bez vojske. Pa eto Srbima je atentator Obilić heroj ko i još jedan atentator Gavrilo… Ovo šta pišem je zato jer(Mislim da je to bilo oko 2010g) u Dubrovniku nađen temelj i freska bazilike iz 5veka ali i zapisi o bitki na Kosovom polju šta je izveštavao i HRT ali samo te godine i nikada više se o tome nije govorilo pa ne bi bilo loše da to novinari istraže...

305 Alka 25 Oluja

pre 4 godine

Dok drugi pevaju i slave Srbi samo kukaju i kmeče a nemaju niti jedan svoj srećan dan? Sve samo sećanja na poraze i stradanja i zlo koje su sami pokretali? Pa ima li u Srbiji bar neka radost?

Marsal Deva

pre 4 godine

kosovo je tritorija pod jurizdikcijom EU suveren subjekt pod pod patronatom EU S..M .u rasulu C.G. SE uneredila bas pred vidovdan -drze se jos srbija i albanija za vratove a ja slusam JOVANO JOVANKE.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set