• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

18.11.2020

11:11

(FOTO) SOVE SU KUĆU JOVANOVIĆA IZABRALE ZA DOM: Domaćin se gadno uplašio misleći da predskazuju smrt, ALI DESILO SE UPRAVO SUPROTNO

Vesti

(FOTO) SOVE SU KUĆU JOVANOVIĆA IZABRALE ZA DOM: Domaćin se gadno uplašio misleći da predskazuju smrt, ALI DESILO SE UPRAVO SUPROTNO

Podeli vest

Verovalo se da su sove povezane sa smrću i nesrećom, i to uglavnom zbog njihovog noćnog života i karakterističnog hučanja

Međutim, u nekim delovima sveta sove su bile povezivane sa mudrošću i uspehom, često prikazivane kao božiji ljubimci. Ove noćne grabljivice doselile su se u domaćinstvo Jovanović u selo Zagorica u blizini Topole.

„Sove su se nastanile u kavez na tavanu u kome sam nekada držao golubove. Uselio se jedan par, tu su se odomaćile, napravile gnezdo i izlegle pet mladih. Sada su mladunci već odrasli i skoro da se ne razlikuju od roditelja.

Foto: Toppress

 

Jako su inteligentne i nisu baš poverljive prema ljudima, što im i nije tako loša osobina. Odgovara mi što su tu jer se hrane isključivo glodarima, od kada su se uselile nisam video miša ni pacova“, kaže za TopPres  Dragan Jovanović iz Zagorice.

Prema njegovim rečima, i narodnom verovanju očekivao je da će se posle dolaska sova desiti nešto loše u porodici, ipak ispostavilo se da su sove druželjubive ptice i da ne donose nesreću.

„Kad padne mrak, vole da lete po dvorištu, sleću na terasu, prozor.  Ko ih vidi prvi put podiđe ga jeza, kao da se kod mene snima neki horor film, stalno se čuje njihovo karakteristično pevanje. 

Foto: Toppress

 

 

Veruje se da naslućuju smrt, mislio sam da ću ja umreti, međutim sprijateljili smo se sa sovama i sada su za  nas postale kao ljubimci. Već godinu dana žive kod nas na tavanu i nadam se da će tu biti još dugo“, rekao je Jovanović.

Inače, sove su noćne grabljivice koje danas broje čak 250 vrsta. Najmanja sova teška je oko 30 grama dok najteža može dostići težinu od četiri kilograma. Hrane se glodarima pa čine veliku korist domaćinima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set