• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

11.07.2021

11:16

Veliko Gradište početkom naredne nedelje obeležiće muzika najuspešnijih mladih violinista!

Vesna Jović

Vesti

Veliko Gradište početkom naredne nedelje obeležiće muzika najuspešnijih mladih violinista!

Podeli vest

Dvadeset sedmi put zaredom, Veliko Gradište će od 12. do 14. jula biti u znaku Muzičkog festivala "Carevčevi dani" koja više od četvrt veka promoviše muzičko stvaralaštvo barda izvorne narodne muzike i virtuoza na violini, Vlastimira Pavlovića Carevca, višedecenijskog šefa Narodnog orkestra Radio Beograda koji je ponikao sa ovih prostora

Centralna svečanost Festivala koja svake godine okuplja najveći broj posetilaca i ljubitelja zvuka violine i najlepše narodne muzike, održaće se na Dunavskom keju u gradskom parku u kome će se kroz takmičenje svojim umećem na violini predstaviti blizu dvadesetak  najuspešnijih mladih talenata u pratnji Narodnog orkestra RTS-a pod upravom Vlade Panovića, i podsetiti na umešnost na violini  čuvenog, velikog Carevca. Nakon toga ocenom stručnog žirija nagrade će biti uručene najboljim mladim violinistima.

Inače, kroz tri Festivalska dana u gradu na Dunavu okupiće se veliki broj eminentnih umetnika iz sveta muzike koji će se predstaviti kroz različite segmente. Osim koncerta, ljubitelji lepih nota biće u prilici da posete izložbu posvećenu Vlastimiru Pavloviću Carvcu, postavku  narodnih rukotvorina koje će biti izložene u rodnom mestu ovog umetnika selu Carevac a svečano će biti obeleženo i otkrivanje murala posvećenog ovom muzičkom virtuozu na violini uz prigodan program.

Foto: Vesna Jović

U Domu učenika Poljoprivredne škole "Sonja Marinković" u Požarevcu, mladi violinisti će se pripremati za takmičenje kroz letnju Akademiju narodne muzike, LANAM pod vodstvom violiniste Zorana Kovačevića. Planirana je i promocija godišnjeg štampanog časopisa "Carevčeva lira" i najboljih laureata pesničkog konkursa o Vlastimiru Pavloviću Carevcu. Narodno pozorište Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara izvešće i pozorišnu predstavu "Čučuk Stana".

Foto: Vesna Jović

Muzički Festival "Carevčevi dani" i ove godine organizuje Kulturni centar "Vlastimir Pavlović Carevac" iz Velikog Gradišta, pod pokroviteljstvom Opštine Veliko Gradište i Ministrastva za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije a uz Organizaciju i podršku muzičkih autora Srbije (SOKOJ) i Muzičke produkcije RTS-a.

Foto: Vesna Jović

Svi posetioci i ovogodišnjih "Carevčevih dana" koji se odluče da tri dana provedu u Velikom Gradištu, pored uživanja u bogatom umetničkom programu koji prati ovaj Festival, imaće prilike da provedu i lepe trenutke za pamćenje, kraj Srebrnog jezera, Dunava i Peka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set