• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Đ.

11.11.2021

13:17

NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI JE ČUKUNBAKA ILONKA! Proslavila je 107. rođendan, a posle revakcine ODALA JE TAJNU DUGOVEČNOSTI

N.Đ.

Vesti

NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI JE ČUKUNBAKA ILONKA! Proslavila je 107. rođendan, a posle revakcine ODALA JE TAJNU DUGOVEČNOSTI

Podeli vest

Ilonka Kovač, najstarija Bačkotopolčanka i Novosađanka u Srbiji, proslavila u oktobru 107 rođendan, revakcinisana je, a poruka čukunbake je da čovek može da bude srećan i kada je stariji od čitavog veka

Ilonka Kovač je najstarija žena u Srbiji, a u oktobru je proslavila 107. rođendan. Poreklom je iz Bačke Topole, sela kod Subotice, odakle je veoma mlada otišla u Novi Sad, gde i danas, na Satelitu živi sa sinom koji je blizu 80-e.

Porodica se okupi oko njenog rođendana i učini joj svaku godinu srećnom, a Ilonka uvek ima neku poruku za mlade, o životu i sreći. Novosadski dom zdravlja je potvrdio, da je baka Ilonka revakcinisana, kao najstarija stanovnica tog grada.

Ime Ilonka i prezime Kovač je veoma često u Vojvodini, pa tako danas u Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Subotici, i još nekoliko mesta u Vojvodini, mlađe žene od najstarije Novosađanke Ilonke nose isto ime i prezime. Subotičani pamte divnu gospođu sa istim imenom, koja je služila u bogatim kućama čitavog života, ostavila svedočenja o vremenu, društvu i uglednim ljudima, za koje je do poslednjeg dana radila, a preminula je na žalost, pre nekoliko godina, u devetoj deceniji.

U oktobru proslavila 107. godinu

Najstariju Bačkotopolčanku Ilonu Kovač, koja živi u Novom Sadu, znaju u Srbiji ne samo po njenoj
vitalnosti, nego i po rođendanima koje joj svake godine, uz služenje mise prirede njeni najbliži u
novosadskoj Crkvi Imena Marijinog, uz veliki buket cveća i darove.

U oktobru, ove godine, proslavila je 107. rođendan, a na misu je došla sa Satelita, novosadskog kraja u kojem stanuje. Ilonka je veoma mlada, sa 16 godina, otišla iz Bačke Topole, gde je rođena, u vojvođansku prestonicu, Novi Sad, gde je doživela da bude čukunbaka. Uprkos veoma teškom životu, stvorila je porodicu, koja i danas brine o njoj i ukazuje joj poštovanje, a u penziji je više od pola veka, čitavih 57 godina.

Rođena teške ratne 1914. godine, Ilonka je doživela i ratove i slobodu, boreći se i sama da prehrani porodicu i da opstanu u teškim danima. Danas njen sin ima 80 godina, a Ilonka je slaveći 104.rođendan pre tri godine, javnosti otkrila tajnu koju pamte svi njeni poznanici, da je svom sinu do svoje 100-e godine spremala njegovu sobu, a posle čitavog veka svog života, rekla mu je: „od sada sam spremaš svoju sobu“.

Udala se već sa 16 godina

Ilonka je imala težak život, rasla bez majke, sa ocem i maćehom, sa 16 godina stupila je u brak i otišla iz Bačke Topole da živi u Novom Sadu, a ni danas se ne žali ni na starost i ne smeta joj ni štap na koji se oslanja u hodu. Rad joj je bio vodilja i kaže, učinio je dugovečnom. Seća se s radošću vinograda svog dede po ocu, gde se igrala kao dete, a njena je poruka da „možete biti srećni i kada proslavite čitav vek života“.

Tridesetih godina prošlog veka u Novom Sadu je bilo više mogućnosti za život nego na selu, tako je postala i Novosađanka. Suprug se nije vratio iz zarobljeništva u Drugom svetskom ratu, pa je morala sam da se bori za decu, a uživala je da ih lepo obuče, da niko nije mogao zaključi da ta porodica teško živi. Sada je ostavila iza sebe čitav vek života, a sa sinom Đerđom, koji nije oženjen, stanuje u novosadskom naselju Satelit.

Ilonka ima osmooro potomaka, kćerka joj je podarila dvoje čukunununučadi, a iako nije svakog dana sa njima, jer žive u inostranstvu, doživela je sreću i prabake i čukunbake. Za svoj 102. rođendan, pre 5 godina doveli su joj u Novi Sad unuka Patrika, koji je bio beba, a na proslavi je bila i ćerka, unuk sa suprugom i njegovom kćerkom, Ilonkinom praunukom. Za sve njih je napravila sama kolače, za svoj 102. rođendan.

Mladima odala tajnu dugovečnosti

Ilonka se seća svog skromnog života, a najviše priča o srećnim trenucima. Mlađima uvek poručuje, da budu stalno u pokretu i nešto rade, jer je to tajna dugog života.

„Nisam pila ni kafu da bih se odmorila, uvek sam bila zaokupljena nekim poslovima, ručnim radom, radila u maloj baštici, koliko sam mogla, a i danas bih umela da uradim nešto po kući oko ručka ili veša“, ispričala je novinaraima oko svog rođendana.

Za Ilonku su deca, umerenost i skromnost ključ njene sreće, to su joj i najlepše ljudske osobine. „Imala sam svoje male planove, pa sam bila zadovoljna kad god ih ispunim, kao da sam završila ogroman posao. To bi i mladi trebalo da rade, jer to stvara sigurnost i samopouzdanje svakom, a život je kao sat, nikad ne znate kada će se zaustaviti“, poruka je Ilonkina u 107. godini života.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija Josip

pre 2 godine

Moje ime je Anna Andreeva, ali selim se u Španjolsku sa svojim mužem, želim podijeliti dobre vijesti o svom životu sa svima i onima kojima je potrebna pomoć u braku / vezi. Patila sam šest godina, muž me napustio i nastavila sam rađati drugu ženu samo zato što me njegova obitelj nije voljela, a jer mu nisam mogla roditi bebu, sedam godina sam plakala jer se muž razveo od mene. Tražila sam čaroliju da mi je oblak pomogao na netu, sreo sam toliko mađioničara, svi su skupili novac a da mi nisu pomogli, ali 3. kolovoza 2020. vidio sam online donaciju dobrog mađioničara po imenu dr. Alaba. Odlučila sam ga kontaktirati kada sam ga kontaktirala, rekao mi je da je moj problem riješen jer sam ga kontaktirala, ispričala sam mu sav svoj problem i obećao mi je pomoći da vratim muža. Dr Alaba me uputio i pokazao što da radim tako da ja slijedim sve upute i radim ono što je tražio nakon tri dana rekao mi je da će me muž nazvati prije nego što zaspim taj dan i ispričati se. Kad mi je sve ispričao, nazvao me suprug i zamolio me da mu se vratim nakon šest godina razvoda. Danas dijelim ovu poruku jer želim da svijet zna i to je dobar posao, a također sam jako sretna što sam trudna i za one od vas kojima je potrebna pomoć, problemi na poslu ili napredovanje kontaktirajte dr. Alabu danas i riješite svoj problem ovdje je email: dralaba3000@gmail.com ili whatsapp/viber s njegovim brojem telefona: +1(580) 373-2215 Obećavam vam da će vaš problem biti riješen

sledeća vest

Vesti

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)
Društvo

Radi se punom parom! Ekspo 2027 do kraja godine dobija konture, a u oktobru i zastavu (FOTO)

Građani će do kraja godine moći da vide prve konture hala u kojima će biti organizovana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. u Beogradu, rekao je v.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, a direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje da u oktobru dobijemo i zastavu Ekspa, kada će početi pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi.

07.07.2024

10:27

TV

Čim se čuju negativni komentari iz regiona, znamo da Srbija napreduje! Našim komšijama mnogo smetaju putevi, pruge, ali i ujedinjeni srpski narod!
Live TV

Čim se čuju negativni komentari iz regiona, znamo da Srbija napreduje! Našim komšijama mnogo smetaju putevi, pruge, ali i ujedinjeni srpski narod!

Udarci stižu sa svih strana od onih kojima smeta slobodoumna Srbija. Sve više napada na predsednika Vučića dolazi iz zvaničnog Zagreba. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Zoran Babić iz SNS-a. Uživo u program javio se Lazar Stević, dopisnik TV Most, koji je govorio o još jednom napadu na Srbina od strane Albanca na teritoriji KiM.

07.07.2024

10:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!
ODLUČUJUĆI MOMENAT

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!

Nakon velike pobede desničarske stranke Marin Le Pen u prvom krugu prošle nedelje, gde je svaki treći glasač podržao Nacionalno okupljanje (RN), mnogi u Francuskoj i Evropi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se trka zaoštrila poslednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine.

07.07.2024

10:30

Horor! Rusija hitno reagovala na stravične vesti iz Amerike! Mediji iz SAD se tek sada setili da objave ovo?!
DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO

Horor! Rusija hitno reagovala na stravične vesti iz Amerike! Mediji iz SAD se tek sada setili da objave ovo?!

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, komentarišući informacije američkih medija o zločinu koji su prokijivski borci počinili nad ranjenim ruskim ratnim zarobljenikom, izjavila je da je smešno gledati kako zapadni mediji glume da nisu znali za zverstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) protiv civila Donbasa i ruskih vojnika, iako je Moskva više puta dostavljala odgovarajuće dokaze za to.

07.07.2024

09:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama
Horoskop

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama

Na nebu su retrogradni Saturn i Neptun u Ribama, tako da se vraćamo u prošlost, a Mars u Biku putuje ka Uranu, tako da je pred nama izazovna astrološka nedelja u kojoj nećemo imati racionalnu predstavu šta je prava odluka. Razočarenja i suočavanje sa realnošću biće propratne manifestacije Neptuna i Saturna u Ribama, a ujedno smo na kraju jednog životnog ciklusa. Venera 11. jula ulazi u Lava i donosi emotivni obrt za Lavove, Strelčeve i Ovnove.

07.07.2024

06:40

Džet set