• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dopisnici portal Informer.rs

19.01.2022

14:34

BOG SE JAVI, UISTINU SE JAVI! Ovako je Srbija na Bogojavljenje plivala za Časni krst (VIDEO /FOTO)

K.R.

Vesti

BOG SE JAVI, UISTINU SE JAVI! Ovako je Srbija na Bogojavljenje plivala za Časni krst (VIDEO /FOTO)

Podeli vest

Širom Srbije na Bogojavljenje održano je tradicionalno plivanje za Časni krst

U viteškom nadmetanju za Časni krst u Kragujevcu, najbrži je bio Vladimir Vesić, ( 36), konobar iz Kragujevca. On je jedan od 33 prijavljenih koji su se odvažili da zaplivaju u hladnoj vodi jezera u Šumaricama.

Konobar prvi do krsta u Kragujevcu

- Ovo  mi je peti put da se nadmećem, i prvi put pobeđujem. Presrećan sam, ovo je veliki dan za mene i moju porodicu, rekao je Vesić.

Foto: K.R.

 

Najmlađi učesnik plivanja za Časni krst bio je šestogodišnji Tadija Prokić. On kaže da trenira rvanje, kik boks i plivanje. U vodu je ušao zajedno sa svojim trenerom.

- Mali je, i prvi mu je put. Ovo je bila njegova želja, jer smo verujuća porodica i idemo svake nedelje u crkvu. Ispunili smo mu želju, i Tadija je odbrojavao dane do sada, kaže njegova majka Jelena Prokić.

Foto: K.R.

 

Jedini ženski učesnik je bila dvanaestogidišnja Saška Ivković, kojoj je ovo drugi put da pliva u ovom nadmetanju.

Foto: K.R.

 
Tanja prva ko Časnog krsta u Zrenjaninu


Tatjana Drašković, jedina dama među pedesetak mladića iz Zrenjanina i okolnih mesta, prva je u hladnoj vodi jezera u centru Zrenjanina, doplivala do časnog krsta i ponela oreol pobednika ovogodišnjeg, tradicionalnog, Bogojavljenskog nadmetanja.

Foto: Z.I.

 

Džentlmenski, muškarci su dami prepustili prednost i nakon nje skočili u vodu, što je Tatjani Rešković, omogućilo da prva dopliva do Časnog krsta.

Pre početka plivanja, svečana Litija je od Ruske crkve, ulicama Zrenjanina stigla do gradskog jezera u centru, gde je više od hiljadu okupljenih građana, aplauzom pozdravilo 13. po redu uspešnu manifestaciju.

Foto: Z.I.

 
Žandarm prvi na Vlasinskom  jezeru  

Nenad Kožović, 25 godina, iz Odreda Žandarmerije u Nišu prvi je doplivao do Časnog krsta na Vlasinskom jezeru. Na nadmorskoj visini 1.230 metara za Časni krst plivalo je  40 učesnika, od čega dve žene. Bogojavljensko plivanje po Časni krst održano je po šesti put u Prokuplju.

Foto: S.T.

 
U Prokuplju gimnazijalac Pavle prvi do krsta

Gimnazijalac Pavle Milanović (18 prvi je u trci za Časni krst na reci Toplici kod Prokuplja.
On je bio jedan od dvadeset i četiri učesnika koji su ove godine, osmi put zaredom plivali. Pavlu je ovo prvo učestvovanje i kako je rekao nakon pobede, čast mu je bila što je učestvovao.

Foto: Lj.S.

 

-Nije važno ko je prvi, jer svi učesnici su pobednici. Meni je veliko zadovljstvo što sam među njima-
kazao je Pavle. Kako dodaje već nekliko godina razmišlja da učestvuje u trci i ove godine je to i ostvario. On je ranije u osnovnoj školi trenirao vaterpolo, a sada trenira košarku. Njega još tri maloletnika su učestvovala i to Mihajlo Milić koji ima petaest godina, Mihajlo Popović koji ima sedamnaest godina i šesnaestogodišnji Dragoljub Radojević kojem je danas rođendan.

Foto: Lj.S.

 

Plivanje za Časni rkst je organizovano kraj Grčkog mlina na izlazu iz Prokuplja, iza brda Hisar, a organizatori su crkva Svetog Prokopija, Udruženje „Bog se javi“ i Grad Prokuplje.

Hrabra Milica prva u Velikom Gradištu

Kao i svake godine po ustaljenoj tradiciji i ove u Bogojavljenskom plivanju za Časni krst
uprkos koroni virusu i mrazu, najhrabriji među vernicima zaplivali su u ledenoj vodi Dunava na Dunavskom keju na šetalištu Vlastimira Pavlovića Carevca u Velikom Gradištu.

Nakon održane liturgije u crkvi Svetog Arhangela Gavrila i osveštanja vode Dunava, desetak najhrabrijih Gradištanaca zaplivalo je za Časni krst među kojima se našla i jedna devojka , dvadesetrogodišnja studentkinja medicine iz sela Ram, Milica Milosavljević koja je i
ovogodišnja pobednica .

Foto: V.J.

 

Iakoje Dunav poslednjih dana jako hladan zbog veoma niskih temperatura, Milici kao i ostalim učesnicima kako kažu, vera i hrabrost nadvladali su sve što im se postavilo na putu, koranu, mrazeve , hladnu Dunavsku vodu...

,, Prvi put mi je da sam se okušala u ovoj vrsti takmičenja. Imala sam odavno želju i konačno mi se ispunila. Mogu reći da sam ponosna na sebe , veoma uzbuđena i ovo mi jako znači . Uprkos hladnom
vremenu i hladnoj vodi , meni je bilo super . Adrenalin je nadjačao sve, nije mi bilo hladno i bez razmišljanja sam zaplivala , kaže za Informer

Foto: V.J.

 

Milica Milosavljević, hrabra i uzorna studentkinja. Pored svega, i ovoga puta svi takimičari u plivanju za Časni Bogojavljenski krst mogu se smatrati pobednicima, jer su smogli hrabrosti da i ove godine po mrazu zaplivaju ledenim Dunavom. Međutim, kako to tradicija nalaže, Milici Milosavljević je pored Časnog krsta za koga se izborila, koji će joj biti jedna od najdražih uspomena inače dar crkave Svetog Arhangela Gavrila, pripao i zlatnik sa natpisom ,,Bog se javi,, poklon Opštine Veliko Gradište.

Kruševljani plivali u Beloj vodi 
 

Do krsta prvi doplivao Kruševljanin Luka Momirović (22), student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu. U Beloj Vodi, na Zapadnoj Moravi, nedaleko od Kruševca, danas u podne održano je tradicionalno, 21. po redu, viteško nadmetanje za časni Bogojavljenski krst. Sa blagoslovom Episkopa kruševačkog Davida, plivanje za časni krst organizovala je Crkvena opština i sela Bela Voda, Bresno Polje i Stopanja.

Do krsta je prvi doplivao Kruševljanin Luka Momirović (22), student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

Foto: R.B.

 

Krst je, inače, iz crkve Lazarice na Moravu , preko Jasike i Kukljina do Bele Vode, poneo vojno lice maratonac iz Kruševca Dušan Jevtić.

Pre početka plivanja za časni krst u Beloj Vodi, gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović i predsednika Opštine Trstenik Milena Turk simbolično su prelomiti Pogaču prijateljstva. Manifestacija Bogojavljenja održana je uz kulturno-umetnički program i Ručak prijateljstva.

Posle jedne godine pauze u Šapcu se opet plivalo

Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje, posle jedne godine pauze, ponovo je organizovano u Šapcu. Učesnici se nisu takmičili za Časni krst, već su plivali SA prazničnim znamenjem.

Foto: S.G.

 

 Svako ko uđe u hladnu Savu na veliki praznik Bogojavljenja je pobednik, poručilo je sveštenstvo šabačke eparhije prijavljenim plivačima. Ove godine, sa časnim krstom, plivalo je njih 40.

Veliki broj Šapčana okupio se na plaži Stari grad kako bi ispratili tradicionalnu manifestaciju i podržali učesnike. Organizator je Turistička organizacija Šapca.

Foto: S.G.

 

Današnji praznik obeležava se u spomen na događaj kada je Sveti Jovan krstio Isusta Hrista u reci Jordanu. Pravoslavni vernici, pozdravljaju se rečima: "Bog se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

U Užicu ispoštovali tradiciju iako je plivanje otkazano

Iako je u Užicu bilo otkazano plivanje za Bogojavljenski krst zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ipak trojica Užičana su se odvažila da uđu u hladnu Đetinju. Branko Marić, Bojan Blagojević i Filiš Grujić kažu da nisu želeli da prekinu tradiciju plivanja u kojoj učestvuju od početka i nijednu nisu preskočili.
 

Foto: Z.G.

 

Plivanje je održano na Zlatiboru gde je učestvovalo oko 30 plivača. Kod njih su svi pobednici koji su preplivali 33 metra i došli do krsta i poljubili ga.
 

Foto: Z.G.

 

Na Kokinom Brodu, odnosno Zlatarskom jezeru do krsta je prvi doplivao Bojan Blagojević iz Užica, dok je u Bajinoj Bašti to uradio Srbislav Čiplić.

 

Milan prvi do krsta u Žitištu


Fudbaler Begeja iz Žitišta, Milan Mijatović, koji je i prethodnih godina učestvovao u Bogojavljenskom plivanju, prvi je u hladnoj vodi Begeja, doplivao do Časnog krsta.

Foto: Žitišteonline

 

U viteškom nadmetanju učestvovalo je još preko dvadeset mladića iz Žitišta i okolnih sela ove Srednjobanatske opštine.

 

Srbska ponos iz Zrenjanina plivala pod Kosmajem


    Po treći put u srcu Šumadije podno Kosmaja, Srbska Ponos iz Zrenjanina, učestvovala je u manifestaciji Plivanje za Časni Krst pod pokroviteljstom Majora Dejana Lazarevića.

Foto: Z.I.

 

   - Plivanje nema takmičarski ili sportski karakter i svako ko dođe do časnog krsta potopi se tri puta i celiva ga, pobednik je - kaže Ivan Radosavljević, sportsmen i član humanitarne organizacije Srbska Ponos iz Zrenjanina, citirajući majora Lazarevića, da se do krsta ne trči, nego stiže.

Nina u Boru najbrže do krsta

Nina Dinić(16) tinejdžerka iz Bora bila je najbolja u plivanju za Časni krst koje organizovano na Borskom jezeru. Nina je učenica Borske Gimnazije i bila je jedina od devojaka koja se usudila da zapliva za Časni krst u ovakvim uslovima.
 

Foto: V.J.

 

,, Nije bilo strašno. Već dugo imam želju da ovo učinim i evo ispunila mi se . Od sedme godine se bavim plivanjem i mogu reći da mi je ovo prvo ovakvo takmičenje. Želela bih da apelujem na ostale devojke da se već naredne godine odvaže za ovako nešto, kaže Boranka Nina Dinić zahvalivši se momcima koji su se pokazali kao pravi džentlmeni, jer su joj dali blagu predsnost na startu.
 

Foto: V.J.

 

Ovo je treće po redu organizovano takmičenje na Borskoim jezeru u plivanju za Bogojavjenski Časni krst , organizovano od strane pravoslavne crkve i grada Bora u kojem je učestvovalo 22 takmičara.

Na Rasini preko 80 viteških plivača
 

Šesnaestogodišnji učenik Uroš Rašić doplivao prvi do Časnog bogojavljenskog krsta Tradicionalčno viteško nadmetanje za Časni bogojavljenski krst u Šavranu, na Rasini kod Kruševca, održano je po 10. put, u organizaciji Kulturnog centra i Mesne zajednice Gornji Stepoš, a pod pokroviteljstvom Grada Kruševca.
 

Foto: R.B.

 

Manifestaciju je pratio veći broj gradjana , a prvi do Časnog krsta doplivao je Uroš Rašić (16), učenik Ekonomske škole u Kruševcu, a učestvovalo je preko 80
plivača.

 

Kik bokserka prva u Kikindi, džentlmeni ustupili dami prednost
 

Jedina dama od dvadesetroje plivača, šampionka u kik boksu Snežana Milovanov (28), prva je doplivala do bogojavljenskog Časnog krsta na Starom jezeru u Kikindi.

Foto: V.N.

 

Nekadašnja šampionka, kik-bokserka Snežana Milovanov, ohrabrila se da zapliva u ledenoj vodi Starog jezera u Kikindi sa još dvadestdvoje muškaraca i okuša osećaj koji samo najhrabriji dožive na Bogojavljenje. Uspešno je trenirala kik boks više od decenije, a sada je zaposlena u Gerontološkom centru.
 

Foto: V.N.

 

Spartanski je izdržala, i fizički i duhovno u polu-zaleđenoj vodi Starog jezera.

-Osećaj je izvanredan, voda je ledena, ali oko srca je toplo. Sinoć sam odlučila da plivam za Časni krst i prijavila sam se. Trenirala sam kikboks 12 godina, bila sam vajs šampionka 2017. I sledeće godine planiram da učestvujem. Da se uđe hladnu vodu na Bogojavljenje i pliva za Časni krst potrebni su srce i vera-kratko i jasno je rekla Snežana.
 

Foto: V.N.

 

Osma trka po redu je počela nakon što su je prethodno blagosiljali sveštenici Pravoslavne crkvene opštine, uz tradicionalni pozdrav: „Bog se javi“. Najmlađi učesnik bio je momak star 18 godina, a najstariji 68.

Plivalo se i u ledenoj vodi „Strelišta“ u Novim Kozarcima gde su se za časnu trku odvažila petorica hrabrih momaka. U ovom selu kraj Kikinde trka se organizuje deveti put. Plivanje za Časni krst svake godine organizuje se uz prisustvo doktora i ambulantnog vozila, ali do sada nije bilo neželjenih reakcija učesnika nakon izlaska iz hladne vode.

Braća Sava i Stefan prvi do Časnog krsta na jezeru Ćelije

U Zlataru, na Jezeru Ćelije, nedaleko od Kruševca , u organizaciji Turističke organizacije Opštine Brus u prelepoj atmosferi i zvucima pesme Danice Crnogorčević ,, Veseli se srpski rode,, ,održano je bogojavljensko takmičenje za Časni krst.

Foto: R.B.

 

Medju 42 takmičara iz celog Rasinskog okruga i susednih opština, prvi do Časnog krsta doplivali su braća Sava i Stefan Veljković, kojima je ovo drugo Bogojavljensko plivanje. Prošle godine plivali su u Šavranu, na Rasini.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set