• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2022

13:13

RAMSKA TVRĐAVA BISER DUNAVA! Ovde je živeo Atila Bič Božji, a danas duh prošlosti privlači turiste iz svih krajeva sveta! (FOTO)

printskrin/jutjub/Ramska tvrđava

Vesti

RAMSKA TVRĐAVA BISER DUNAVA! Ovde je živeo Atila Bič Božji, a danas duh prošlosti privlači turiste iz svih krajeva sveta! (FOTO)

Podeli vest

Tvrđava Ram nalazi se na 15km od opštine Veliko Gradište, a zbog svoje istorije i prelepog izgleda predstavlja zanimljivu turističku destinaciju koju dolaze da vide posetioci iz celog sveta

Ukoliko želite da osetite duh prošlog vremena i doživite najlepši pogled na Dunav onda je Tvrđava Ram prava destinacija za vas.

Ramska tvrđava smeštena je na kamenoj litici i nalazi se na desnoj obali Dunava u istoimenom selu između Kostolca i Velikog Gradišta. 

Ova srednjovekovna tvrđava pravi je raj za avanturističke duše jer zbog svoje bogate istorije i slikovitog izgleda privlači posetioce iz svih krajeva sveta.

Zalaske Sunca na Ramskoj tvrđavi "Nacionalna geografija" proglasila je za jedne od najlepših u Evropi.

Foto: printskrin/jutjub/Ramska tvrđava

Izgled tvrđave

Lokalitet Ramske tvrđave zahvata površinu od oko 850 m2. Tvrđava ima pet kula povezanih bedemima. Kule su raspoređene u uglovima, tri na istočnom i dve na zapadnom bedemu. Glavna kula smeštena je u jugozapadnom uglu i kroz nju se ulazilo u tvrđavu – Donžon kula. Pored kule, u jugoistočnom uglu bedema nalazio se most pomoću koga se prelazio rov i ulazilo u prostor skrivenog puta između glavnog i spoljašnjeg niskog bedema.  

Poseduje 36 topovskih otvora koji su raspoređeni na zidovima kula i bedema, tako da pokrivaju ceo krug oko tvrđave.

Ispod tvrđave, u steni, nalazi se uklesana rimska tabla. U neposrednoj blizini je i jedan od očuvanih karavansaraja, a nešto niže naziru se i temelji turskog amama.

Foto: printskrin/jutjub/Ramska tvrđava

Legenda o nastanku

Prema legendi, Romulov mlađi brat, Rem, posle jedne svađe sa bratom, krenuo sa svojom ženom Leticijom pored Dunava da sebi traži novi dom.

Tako se zaustavio na prelepom brežuljku i zasenjen njegovom lepotom rešio je da tu sebi sagradi dom.

Bogata istorija

U izvorima se prvi put spominje 1128. godine, kada su u njegovoj blizini Vizantijci pobedili Mađare.

Nekoliko kilometara uzvodno od antičkog vizantijskog utvrđenja 1483. godine podignuta je nova tvrđava po nalogu Bajazita II.

Sagradili su je Turci da bi osnažili odbranu granice između Smedereva i Golupca od ugarskih upada.

Foto: printskrin/jutjub/Ramska tvrđava

Tvrđava Ram imala je strateški značaj do 1521. godine kada se granica turske imperije pomerila ka severu. U periodu od 1718. do 1739. godine privremeno je bila u posedu Austrije. 

U istoriografiji se pamti Ramski distrikt, Ramski srez, Ramska knežina. Ima nagoveštaja da je na ovom prostoru bilo praistorijsko naselje (još iz doba Kelta).

Danas, ovo kulturno dobro ima višestruki značaj za očuvanje istorijske niti i kulturnog identiteta našeg društva. 

Izvesno je da je u Ramu boravio zloglasni Hunski vođa Atila Bič Božji.

Foto: printskrin/jutjub/Ramska tvrđava

Šta se sve može videti

Ramska tvrđava osim veličanstenog izgleda ima i uređenu bicikstičku stazu kroz koju prolazi i Dunavska biciklistička ruta.

Osim čarobnog pogleda na Dunav i najlepših zalazaka sunca posebnu atrakciju predstavlja redovni linijski skelski prelaz Ram - Banatska Palanka. Od Rama do Delibatse peščare može se stići skelom.

U blizini tvrđave nalaze se i drugi zanimljivi lokaliteti kao što su Smederevska tvrđava, Golubačka tvrđava, arheološko nalazište Viminacijum, Srebrno jezero.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jana

pre 1 godinu

ĎAKUJEM Dr.Igbinovia, ŽE ZNOVU PRINESIETE ŠŤASTIE DO MOJEJ RODINY Ahojte, volám sa Jana Ištoková a som z Považskej Bystrice. Po troch rokoch manželstva s manželom požiadal o rozvod, zničil lásku, ktorú sme zdieľali, a mne nenechal nič. Robila som všetko pre to, aby som ho získala späť, ale bolo to všetko márne, chcela som, aby sa vrátil, pretože som ho milovala. tak som vysvetlil môj problém svojej kamarátke a ona mi navrhla, aby som sa obrátila na majstra, ktorý jej pomohol vyčarovať tehotenské kúzlo a priviedol jej manžela späť. Nezostávalo mi nič iné, len to skúsiť, tak som kontaktoval Dr.Igbinovia na WhatsApp +12162022709 a ten ma uistil, že všetko bude v poriadku. Povedal mi všetko, čo potrebujem, aby som mohla začať pracovať, čo som urobila a predstavila som si, že po troch dňoch mi zavolal môj manžel, ktorý sa mi toľko rokov neozval, že sa mi ospravedlňuje za všetko, čo sa stalo. Bol som tak prekvapený, že som odpovedal na hovor a všetko, čo povedal, bolo, že ho veľmi mrzí všetko, čo sa stalo. Chcel, aby som sa k nemu vrátila. Tiež povedal, že ma tak veľmi miluje. Bola som taká šťastná a išla som k nemu a opäť sme spolu začali šťastne žiť. takže každý, kto potrebuje pomoc s akýmikoľvek problémami, môže kontaktovať tohto skutočného čarodejníka na adrese doctorigbinovia93@gmail.com alebo viber +12066713285 Boh vám žehnaj Dr Igbinovia za záchranu môjho manželstva

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set