• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rina

29.04.2022

10:35

KAD MI ONE NA KRILU ZAJEČE SVE SE BOLESTI LEČE! Deda Dragoslav je jedan od najstarijih guslara u Srbiji (FOTO)

RINA

Vesti

KAD MI ONE NA KRILU ZAJEČE SVE SE BOLESTI LEČE! Deda Dragoslav je jedan od najstarijih guslara u Srbiji (FOTO)

Podeli vest

Uz kolo i krsnu slavu gusle su takođe upisane na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, a ovu viševekovnu tradiciju i dalje neguje jedan od najstarijih guslara u Srbiji Dragoslav Derikonjić iz Užica

Uz kolo i krsnu slavu gusle su takođe upisane na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Samo pojedini danas čuvaju čast i ugled ovog instrumenta bez kog se nekada nije mogla zamisliti nijedna srpska kuća. Ovu viševekovnu tradiciju i dalje neguje jedan od najstarijih guslara u Srbiji Dragoslav Derikonjić iz Užica.

On preko 40 godina peva u rimovanom desetercu i kaže da je upravo u tom muziciranju skrivena ona prava i iskrena ljubav prema otadžbini.

Foto: RINA

Najbolje gusle prave se od planinskog javora

- Ima dana kad se razočaram, uzmem gusle pa se razgovaram. Kad mi one na krilu zaječe, svake se bolesti leče - priča i to u stihu Dragoslav.

Od kad zna za sebe zna i za gusle koje su zauzumale počasno mesto u kući, ali i u srcu.

- Na njima su opevani svi bitni događaji u našoj istoriji. Sa njima se budi ljubav prema našim junacima. U mom selu nije bilo domaćinstva koje nije imalo gusle. U hladnim zimskim večerima okupljali smo se i pevali o Kraljević Marku, o majci devet Jugovića i vojvodi Prijezdi - seća se ovaj penzioner.

Foto: RINA

Gusle ne poznaju note

Gusle ne poznaju note i zato su jedan od najjednostavnijih instrumenta, ali zato glas pevača mora da se uskladi sa tonom, a sviranje mora biti ravnomerno sa stihovima.

- Najbolje gusle prave se od planinskog javora, one najbolji zvuk daju, nije ih teško napraviti, a vrlo je važno koji simbol staviti na kraju, pa je tako na vrhu mojih uvek orao koji simbolizuje srpstvo i pobedu - rekao je Dragoslav koji je do sad napravio oko 40 gusala.

Foto: RINA

Deda Dragoslav već 40 godina svira gusle

Festival guslara Srbije 

Upravo guslama u čast u Užicu će 27. i 28. maja biti održan 29. Festival guslara Srbije. Željko Čurović predsednik SGS istakao je značaj očuvanja ovog instrumenta, koji je po njegovim rečima bio nepravedno zaboravljen gotovo dve decenije.

- Drago mi je da se gusle ponovo čuju i da se nastavlja tradicija, a posebno je zadovoljstvo kada to čine veoma mladi ljudi poput Ivane i Danila. Posebno je zadovoljstvo i čast kada o tome možete da govorite sa gradonačelnicom, na čijoj pažnji i podršci se neizmerno zahvaljujem. Sigurni smo da će Grad Užice biti odličan domaćin našeg festivala i da se potpuno zasluženo festival održava baš ovde - rekao je Čurović.

Ivana Ivanović i Danilo Tomić iz Udruženja “Pravo u žicu” ističu da je za republičku smotru guslara do sada prijavljeno oko 80 učesnika iz cele Srbije i da će ih verovatno biti i više.

- Nadamo se da će sala Narodnog pozorišta biti popunjena do poslednjeg mesta, jer kako kažu, ako je UNESKO prepoznao značaj pevanja uz gusle koje je zaštitio, sigurno će to znati da prepoznaju i Užičani - poručila je Ivana.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set