• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.06.2022

11:14

TURIZAM U SRBIJI SKOČIO ZA ČAK 70 POSTO! Ugostitelji obrću milione!

Andrej Nihil

Vesti

TURIZAM U SRBIJI SKOČIO ZA ČAK 70 POSTO! Ugostitelji obrću milione!

Podeli vest

U Srbiji je tokom prvih pet meseci ove godine bilo 70,8 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine. Stranih turista je bilo za 156,2 odsto više, a domaćih za 38,4 odsto više, saopšteno je iz vlade

Samo u maju ove godine evidentiran je porast od 86 odsto u ukupnom broju dolazaka turista.

Porast od 51 odsto su ostvarili domaći turisti, dok se u broju dolazaka stranih državljana beleži rast od 165 odsto.

Foto: kasadoo.com

Hram Svetog Save

Prema podacima portala e-Turista, centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od 1. januara do 31. maja ove godine, Srbiju je posetilo 1.328.902 turista, od čega je 547.589 stranih i 781.313 domaćih.

Evidentirano je ukupno 4.402.878 noćenja turista u Srbiji što je porast od 56,6 odsto u odnosu na 2021.

Foto: Informer

Turizam

Porast od 31 odsto (2.541.168 noćenja) su ostvarili domaći državljani, dok se u broju ostvarenih noćenja stranih državljana beleži rast od 113,6 odsto (1.861.710 noćenja).

U periodu od 1. maja do 31. maja ove godine ukupan broj dolazaka turista u Srbiju je iznosio 377.197, što je porast od 86 odsto u odnosu na 2021.

Evidentirano je 211.592 domaćih, što je rast od 51 odsto i 165.605 stranih turista ili za 165 odsto više.

Foto: Shutterstock

Turizam

U istom mesecu evidentiran je porast od 68,4 odsto (1.156.534 noćenja) u ukupnom broju noćenja. Porast od 38,8 odsto (650.042 noćenja) su ostvarili domaći državljani, dok se u broju ostvarenih noćenja stranih državljana beleži rast od čak 132 odsto (506.492 noćenja).

Ovako snažan rast naše turističke privrede rezultat je ogromnog ulaganja države u putnu i drugu infrastrukturu kao i privatnih investitora u smeštajne kapacitete.

Obnove i rekonstrukcije tvrđava na Dunavu, arheoloških nalazišta i kulturnih institucija čine sve više destinacija u našoj zemlji veoma privlačnim kako za domaće tako i za strane turiste.

Foto: Turistička organizacija Srbije/Mia Medaković

Stefan Nemanja

Strateški pristup države razvoju sve većem broju naših gradova i regija poput Vrnjačke Banje, Vrdnika i Ovčarsko-kablarske klisure kao i njihova dobra promocija umnogome obogaćuje turističku ponudu naše zemlje.

Kako tek počinje sezona velikih festivala i manifestacija, očekuje se nastavak trenda snažnog rasta turističke privrede naše zemlje.

E-turista je centralni informacioni sistem turizma i ugostiteljstva i baza je podataka i evidencija o svim smeštajnim kapacitetima u Srbiji.

Foto: Andrej Nihil

Beograd

Pored hotela, motela, hostela i apartmana, sistem obuhvata i seoska domaćinstva i ”stan na dan” kapacitete.

Ovaj sistem koji je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Srbije za potrebe Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je u upotrebi od oktobra 2020 godine, omogućio je sistemsko regulisanje oblasti ugostiteljstva i turizma.

Takođe, omogućio je izuzetno značajno smanjenje sive ekonomije, unapređenje uslova poslovanja svih subjekata na tržištu kao i zaštitu prava potrošača u turizmu i ugostiteljstvu, navedeno je u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set