• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

24.07.2022

09:33

ZA KILOGRAM OVOG POVRĆA MOŽE DA SE ZARADI I DO 20.000 EVRA! Svetlana uzgaja posebnu sortu, samo treba mnogo TOPLOTE I VODE! (FOTO)

printscreen/RTS

Vesti

ZA KILOGRAM OVOG POVRĆA MOŽE DA SE ZARADI I DO 20.000 EVRA! Svetlana uzgaja posebnu sortu, samo treba mnogo TOPLOTE I VODE! (FOTO)

Podeli vest

U Nikincima kod Rume, porodica Ranitović, pored najljuće, uzgaja i najmanju i najskuplju papriku na svetu

"Mama čilija" kako je nazivaju, potiče iz Južne Amerike, sporo niče i raste, a pun rod dostiže samo na visokim temperaturama. Plod veličine 6 milimetara ima najviše pola grama.

Visoke temperature pogoduju uzgoju nekih kultura, a posebno, kažu ratari – ljutim papričicama.

- Najmanja paprika na svetu se zove "aj čarapita", inače je i najskuplja, na svetskom tržištu, njena cena, kilogram suve ide čak i do 20.000 evra. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih - kaže Svetlana Gligorić Ranitović.

Svetlana je seme, na početku, nabavljala u inostranstvu, a najveća investicija bio je plastenik. Ove biljke su otporne na bolesti, ne prskaju se hemijom, samo traže mnogo toplote i vode.

- Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspevaju i kod nas - kaže Svetlana.

Foto: printscreen/RTS

Svetlana Gligorić Ranitović

U Sremu raste i "karolina riper", najljuća papričica na svetu koja ima oko dva miliona skovila, 100 puta više od domaćih feferona.

Ovi plodovi su zdravi, ali samo kada se koriste u malim količinama. Beru se do oktobra, a zimu najčešće dočekaju u teglicama.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set