• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.S.

03.08.2022

11:02

PROIZVOĐAČI PODVUKLI CRTU! Ovogodišnji rod kupine „podbacio“ zbog suše

S.S.

Vesti

PROIZVOĐAČI PODVUKLI CRTU! Ovogodišnji rod kupine „podbacio“ zbog suše

Podeli vest

U valjevskom seli Stave, podno planine Medvednik, gde se kupina gaji na preko 100 hektara, održana je manifestacija "Dan kupine".

Po oceni stručnog žirija za najvećeg proizvođača kupine, koji ovo voće gaji na površini od 1,5 hektara, proglašen je Duško Jevtić iz Stanine Reke. Najveći prinos po hektaru ove godine ostvario je Dragan Gradina, Miodrag Budimirović ima najuređeniji zasad, dok je Miroslav Aleksić nagrađen kao proizvođač koji je primenio svu potrebnu tehnologiju u svom zasadu, svi iz sela Suvodanje Najbolji proizvođač organske kupine je Petar Ranković iz Stanine Reke.

Na sam dan manifestacije plodove kupine izložilo je oko 30 voćara, od kojih je Milovan Mešterović iz Pepeljevca nagrađen za izložene plodove sorte "loh nes", Katarina Divnić iz
Beomuževića za "čačansku bestrnu".

Najkvalitetnije plodove sorte "tripl kraun" prikazao je Nenad Kovačević iz Suvodanja, a
Anđelija Petrović takođe iz Suvodanja sorte "torn fri".

Foto: S.S.

 

Za razliku od prošle godine u valjevskom kraju biće znatno manje kupine, jer je rod podbacio zbog dugotrajne suše, ali je i kilogram ovog voća u otkupu jeftiniji za više od 100 dinara. Proteklih dana otkupljivači su kupinu plaćali od 180 do 200 dinara.

- Prošle godine imali smo bolju otkupnu cenu, mada je u ovom periodu ona bila skoro ista, ali je ubrzo skočila na 350 dinara i zadržala se do kraja berbe. Međutim, berba je lane počela petnaestak dana kasnije i veća količina je otišla po toj ceni, dok je ove godine kupina krenula ranije i ne možemo postići cenu kao prošle godine - kaže Duško Jevtić, proizvođač iz Stanine Reke.

Milivoj Tadić iz Poljoprivredne savetodavne i službe "Valjevo" kaže da se dugotrajna suša ove godine odrazila na prinose u kupinjacima, ali i na kvalitet plodova. Naglašava da se pri ovako visokim temperaturama na plodovima javljaju ožegotine koje smanjuju kvalitet plodova koji se u većini slučajeva ne može koristiti za upotrebu i ukazuje na činjenicu da je veoma mali broj zasada pokriven mrežama za zasenu i pod sistemima za navodnjavanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)
Live TV

Evropsko prvenstvo u fudbalu nije sport, to su gladijatori! Ćutanje UEFA je bruka za ovu organizaciju! (VIDEO)

Navikli smo na dvostruke aršine prema našoj zemlji. Hoće li uopšte doći do odgovora UEFA na vređanje Srba na stadionu utakmice između Hrvatske i Albanije. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" govorili su prof. dr Boris Bratina, sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM. Naknadno je u emisiju došao i Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku koji je komentarisao nestanak struje u regionu.

22.06.2024

09:32

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set