• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

16.08.2022

14:30

TKANJE, PUSTOVANJE, PREDENJE I ASTAL ŠARENI! Predstavljeno kulturno nasleđe Banata, ovako je bilo u atrijumu Muzeja u Zrenjaninu (FOTO)

Muzej Zrenjanin

Vesti

TKANJE, PUSTOVANJE, PREDENJE I ASTAL ŠARENI! Predstavljeno kulturno nasleđe Banata, ovako je bilo u atrijumu Muzeja u Zrenjaninu (FOTO)

Podeli vest

Banatski dani, pitomo i tiho teku, a u takvoj atmosferi održana je i manifestacija Banatski dani teku, u atrijumu Muzeja u Zrenjaninu, tokom koje je predstavljeno nematerijalno kulturno nasleđe Banata

Učesnici programa bili su predstavnici većinskih naroda koji naseljavaju Banat: Srba, Rumuna, Slovaka i Mađara i tokom tri dana, od 12. do 14. avgusta, predstavili su kulturno nasleđe kroz tradicionalne izvođačke umetnosti, muziku, pesme i igre, kao i umeća, veštine i zanate kao što su  pustovanje vunom, tkanje, predenje, pletenje i vez vunom.

Foto: Muzej Zrenjanin

Poseban segment bili su specijaliteti tradicionalne banatske kuhinje, uz posebno predstavljeni Nedeljni ručak, sa žutom supom i rezancima, rinflajšem i štrudlama sa skorupom, makom, orasima i višnjama.

- Lepo smo se družili i uživali u kulinarskim specijalitetima, igrama i pesmama starog Banata - kaže mr Rajka Grubić,  autor projekta i muzejski savetnik-etnolog Muzeja u Zrenjaninu. 

Foto: Muzej Zrenjanin

Tokom trodnevnog druženja nastupili su predstavnici Memorijalnog centra dr Janko Buljik iz Kovačice, Društva za negovanje narodnih običaja i tradicije Buzavirag, tj. Izvođačke grupe Čavargok iz Novog Itebeja, Banatske gajde iz Zrenjanina, Matice slovačke iz Belog Blata, Rumuna iz KUD-a Vikentije Petrović Bokaluc iz sela Torak, KUD-a Đerđef iz Zrenjanina, Centra za očuvanje kulturnog nasleđa Štogod i Petefi Šandor iz Torde.

Foto: Muzej Zrenjanin

Tkanje i pustovanje

Stare zanate i tradicionalna umeća predstavili su Zrenjaninci Zoran Sljepčević, Gordana Dunai - tkanje, Viorika Magda iz Ečke, pustovanje vunom, Julijana Grujić iz Zrenjanina,  pletenje vunom, Mara Kirćanski, predenje na preslici, Dara Aćimov Zorica Vuković iz Elemira, predenje i pletenje  vunom i Violeta Fijat i Anuška Ladvanski iz Ečke, vez i pletenje vunom.

Foto: Muzej Zrenjanin

Astal šaren

Kulinarske specijaletete i bogatu trpetu Banata, predstavili su Udruženje žena Remus i Klub žena  iz Mužlje, Udruženje žena Gradnulički biseri iz Zrenjanina, dame iz Elemira, Aradca, Belog Blata i Torka. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set