• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.A.

06.09.2022

09:58

PRVA PRŽENIJADA U SRBIJI OKUPILA I STARO I MLADO! Krčkali se specijaliteti od kojih ide voda na usta, majstori posetiocima priredili pravi "raj za nepce" (FOTO)

printscreen

Vesti

PRVA PRŽENIJADA U SRBIJI OKUPILA I STARO I MLADO! Krčkali se specijaliteti od kojih ide voda na usta, majstori posetiocima priredili pravi "raj za nepce" (FOTO)

Podeli vest

Ispod viševekovnog zavetnog hrasta, pokraj kamenog krsta starog dva veka, podno Stare planine, sakupilo se i staro i mlado na prvoj ’’Prženijadi’’ koja je ikad održana u državi

Knjaževačko selo Ošljane, zaseok Staro selo, mesto zvano Sveti Ilija, primilo je ovog vikenda takmičare i goste iz Srbije i Bugarske, čije je druženje podsetilo na ono nekadašnje, starinsko, domaćinsko.

Prva ’’Prženijada’’ ostaće upamćena kao najveseliji provod uz gastronomske specijalitete ovog kraja.

- Prženo je ono što karakteriše naš kraj, specifično za jugoistočnu Srbiju i severnu Bugarsku. Jelo sličnih sastojaka u nekim krajevima nazivaju ’sataraš’, ’bećarac’, ’prženija’, ali sve se to razlikuje on našeg ’pržena’ po termičkoj obradi. Tradicionalno se sprema na masti, mada može i na ulju. Postoji letnje i zimsko prženo. U našem kraju jelo se i za doručak, spremalo za ručak, večeru. Zimi se pravi uglavnom od suvih paprika, jaja, luka. Tokom godine, kako pristiže koje povrće, tako se i sastojci menjaju. Paradajz, luk, paprika, jaja,sir ...Uglavnom sastojci isti, ali svako je prženo drugačije, ljuto, neljuto, zeleno, šareno, posno bez jaja, ko kako voli, ko koje sastojke ima... Nema tu recepta u gramima, svaka domaćica ima svoj stil, i svaka od ovih običnih sastojaka napravi pikantno, ukusno jelo, ’prste da poližeš’ – kaže nam dr Dejan Krstić, etnolog i antropolog, idejni tvorac i predsednik Organizacionog odbora ove prve ’Prženijade’.

Foto: Z.A.

"Prženijada" je počela izjutra, kada su se četiri planinarska društva popeli i sišli niz vrh Janošica . Dočekali su ih mnogobrojni posetioci, već postavljen prodajni sajam domaćih proizvoda počev od planinskog meda, rakije i vina, sira, džemova, slatka, rukotvorenih suvenira...Anđeoski glas etno melosa pustile su sestre Anđela i Natalija Božić. 

- Ognjišta za prženo bila su spremna, bilo je 14 ekipa, od kojih dve iz Bugarske, takmičili su se i muškarci, a tročlani stručni žiri, na čelu sa profesionalnim kuvarom Nemanjom Nikolićem od prelepih ukusa nije mogao da izdvoji pobednika, pa su prvo mesto podelili Branislava Mijić iz Niša(poreklo selo Ošljane) i Dejan Rajčić iz Bora, inače ošljanski zet – kaže nam dr Krstić.

A dok se prženo krčkalo, posetioci su posedali uokolo, mezili hranu koju su doneli od kuće, do sireva do pečenja. Za posetioce je bio pripremljen i pasulj u ogromnom kazanu, kao i gulaš. Nakon proglašenja pobednika, svoju su trpezu dopunili prženim i uživali u ovoj jednostavnoj, tradicionalnoj đakoniji koja ima miris ’na još’.

Foto: Z.A.

Bili su tu i gosti iz Bugarske, delegacija, meštani bugarskih sela. Karakteristično je da su sve organizovali sami meštani, ili oni koji vode poreklo iz Ošljana i obližnjih sela. Novac je sakupljen prilozima više od 70 porodica.

Ova ideja dr Krstića, koju, kako sam kaže, ima već dvadesetak godina, konačno je ostvarena. Da se i prženo pridruži tradicionalnim manifestacijama, gde mu je i mesto, i to počasno...

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set