• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.L.

01.11.2022

12:32

RAKIJA JE NAJBOLJA KAD SE OVAKO OCEDI! Dragan iz Topole otkrio male tajne velikih majstora, za dobru i bistru boju potrebna je ŠAJKAČA!

TopPres

Vesti

RAKIJA JE NAJBOLJA KAD SE OVAKO OCEDI! Dragan iz Topole otkrio male tajne velikih majstora, za dobru i bistru boju potrebna je ŠAJKAČA!

Podeli vest

Ne zna se pouzdano kada su Srbi počeli da peku rakiju, ali se sigurno zna da nema kuće na selu koja u svom podrumu nema bar jedno bure rakije. Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole danas rakiju peče na stari način, onako kako je to pre sto godina radila njegova familija, a za Informer.rs otkriva kako se nekada cedila rakija u selu Karađorđa

Uz čašicu ovog napitka slavi se i peva, i možda smo jedini narod koji od rakije pravi čaj i to poznati "Šumadijski". Rakija se pravi od različitih voćnih vrsta, a posle pečenja potrebno je da "odleži" u buretu.

Foto: TopPres

- Rakiju pečem na stari tradicionalni način kako se to radilo preko sto godina unazad u mojoj porodici. Posle sakupljanja voća i stavljanja u kace kreće fermentacija tj. vrenje kljuka. Neposredno po završetku fermentacije pristupam pečenju rakije.  Pečenje rakije od šljive izvodim na taj način što prvo pečem meku ili blagu rakiju. Tada se iz kljuka izvlači maksimum alkohola koliko je moguće, sledeći korak je prepek, odnosno vađenje srca rakije. U kazan se sipa meka rakija uz dodavanje 20 odsto hladne bunarske vode. Odvaja se oko dva litra kad prvo poteče rakija i to se prosipa, zatim se peče do momenta kada iz kazana počne da teče rakija slabija od 40 stepeni. To što se dobije je srce rakije. Dobijena količina se sipa u hrastovo bure da odleži oko šest meseci. Posle toga se pristupa skidanju stepenaže, dodavanjem destilovane vode. Kad se postigne željena stepenaža, najčešće oko 50 stepeni, rakija se ostavlja da odleži minimum šest meseci - priča za Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole.

Foto: TopPres

I upravo u ovom selu gde je nekada živeo Karađorđe, i danas se sećaju kako se nekada rakija cedila.

Naime, za vreme dok rakija odležava, u buretu se stvaraju čestice koje je zamućuju, a tako zamućena rakija, nećete verovati, cedila se kroz šajkaču.

- Odvajkada se šajkača u šumadijskim selima koristila da se kroz nju procedi rakija, bila je svima dostupna a od pogodnog je materijala. Išlo je daleko sporije, dug je to proces. Ali rakija je bila kristalno čista, čak je kroz proces skinuta i suvišna boja od bureta. Rakija se sipa u šajkaču, a zatim kroz platno i u sud. U današnje vreme se koristi višeslojna gaza, tako ode sva nečistoća i dobije se bistrina i karakteristična žuta boja, kao plod dunje - objašnjava Dragan Jovanović.

Foto: TopPres

Dragan Jovanović

Šajkača se pravi od čoje, mekog i debelog sukna od valjane vune za izradu odeće. Nosi se i leti i zimi jer drži konstantnu temperaturu glave. Ovakva svojstva kape bila su glavni razlog da je Srpska vojska uvede u sastavni deo uniforme vojnika propisom iz 1870. godine. Smatra se da je nakon Prvog svetskog rata, odnosno u vreme Kraljevine Jugoslavije postala uz brič pantalone i koporan sastavni deo novog narodnog odevanja. Masovno je nošena kod seoskog stanovništva sve do 1970-tih, a sada se nosi uglavnom samo kao deo narodne nošnje. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 1 godinu

Ala se ovaj nalupa gluposti. Kao pre sto godina:"baciš prva dva litra" i onda "stepenaža". Koji blesimetar.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set