PERA PRAVI SLATKO OD PEČURAKA! Njegov specijalitet stigao do Torina, stranci oduševljeni neobičnim delikatesom (FOTO)
Podeli vest
Boraveći na Rajačkim pivnicama, mestu u kome je pored najkvalitetnijih sorti vina moguće uživati i u mnoštvu specijaliteta i gurmanluka jedinstvene vlaške kuhinje, ukazala nam se prilika da probamo i nešto nesvakidašnje, a veoma ukusno. Slatko od šumskih pečuraka, koje sprema vrstan majstor i poznavalac ove šumske vrste, Petar Radović (75) iz Zaječara u svom mestu poznatiji po nadimku Pera Gljivar
Za njega u Zaječaru i okolini nema ko ne zna da je najbolji poznavalac i nekadašnji berač pečuraka. Na ovom području, tačnije u Timočkoj krajini zatiče se preko 300 različitih vrsta šumskih pečuraka a kako Pera u priči za Informer navodi, on je toliko vičan da na dodir može da prepozna svaku, napravi razliku i odmah odvoji one koje su jestive.
Sezona slava je već u punom jeku, a nezaobilazan delikates na svakoj trpezi je pečenje. Neko ga priprema na klasičan i dobro poznat način neko poruči pa dobije gotovo, a Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole otišao je korak dalje i za svoje kupce priprema nešto nesvakidašnje
21.11.2022
19:08
- Ne treba meni mnogo. Uberem i tačno znam koja se može konzumirati. Svaku dobro proučim. Od detinjstva sam veliki ljubitelj prirode. Nema mesta, predela od Stare Planine, Miroča, Tupižnice, Rtnja, čitave okoline, gde moja noga nije kročila. Više od 40 godina se bavim proučavanjem pečuraka koristeći brojnu stručnu literaturu. Čak sam svojevremeno različite vrste iz ovdašnjih šuma koje sam pronalazio odnosio na Novosadski Fakultet i bio njihov saradnik u izučavanju. Ovo je rizičan posao i ne bi valjalo svako da se upušta. Samo oni koji vole prirodu, njene čari u koje svakako spadaju i pečurke za koje je potrebno mnogo znanja, jer tu ne sme da se pogreši - veli Petar.
Po struci je hemijski tehničar, kasnije je kako kaže pokušao malo i da studira, pa mu je to bila i dobra osnova od velike pomoći i koristi u raspoznavanju različitih vrsta pečuraka.
- Jako volim šetnju prirodom, šume. Tu ljubav kao i prema gljivama usadio mi je još davno moj teča Karlo dok sam bio jako mali. On je poreklom iz Trsta i sa njim sam često krstario ovdašnjim predelima. Inače, majka mi je Dalmatinka, rodom iz Trogira. Samo velika ljubav prema ocu koji je "vlauca" uspela je da je sa mora dovede u ove krajeve i Istočnu Srbiju koje obiluje prelepim prirodnim lepotama. Tako sam ja još kao dete kroz česte šetnje šumama tragao za pečurkama, koje sam kasnije dugo izučavao i počeo od njih da pravim i specijalitete - priča Petar Radović koji razlikuje preko 200 jestivih šumskih vrsta sa ovog podneblja i za svaku ponaosob zna latinski naziv.
Stranci oduševljeni Perinim specijalitetima
Svojim specijalitetima od ovih šumskih plodova potpuno je očarao ne samo gurmane iz naše zemlje koji su imali priliku da ih okuse, već i ljubitelje dobrog zalogaja u Italiji.
- Volim da spremam različita jela od gljiva za svoje prijatelje pogotovo kada je post i posna slava koju obeležavam. Razne se tada đakonije od ove šumske vrste nađu na trpezi. Takođe na Rajačkim Pivnicama kod svog prijatelja Miroslava pravim salate u kojima se nalazi ne retko i 20 vrsta pečuraka. Tako sam došao i na ideju da napravim i slatko od pečurke. Jednom prilikom šetajući šumom naišao sam na vrstu gljive koja je po literaturi bez vrednosti takozvana "exzidija plana". Počeo sam polako da je konzumiram parčence po parčence, jer sam od ranije čitajući znao da ne može da naškodi. Ukus je imala nalik na nekakav želatin. Došao sam na ideju da napravim slatko od njih, koje se zaista pokazalo kao veoma ukusna poslastica. Potom sam slatko pravio i od drugih vrsta. Judino uvo, kraljev vrganj, samo su neke vrste od kojih je slatko takođe veoma ukusno. Takođe je zanimljiva i vrlo ukusna pečurku "hrastov mladež" koju sam ja tako nazvao jer se zatiče pripojena uz drvo i ima boju kao mladež na telu. Tu su , bukovače, vrganj, ćuranov rep, jelenski štit, jajčare, agarikus ili sunčeva pečurka, jablanovača i mnoge druge...
Slatko od pečuraka stiglo do Torina
Svoje poznanike uvek je savetovao da ovo mora prvenstveno da se voli. Pečurke treba brati pažljivo i dobro potkovani znanjem o svakoj vrsti, jer je to uvek veliki rizik. Ne treba biti isključiv, jer to može biti i vrlo opasan posao. Njima se bavi samo neko ko ima dosta iskustva, uvek opominje Petar.
- Prvo slatko sam napravio od takozvane gljive "želatinke". Na Rajačkim pivnicama je gostovao zvaničnik iz Lombardije koji je došao poslom vezanim za nekakvu saradnju sa Borskim okrugom i tada su mu sećam se, poslužili vodu i slatko od pečuraka kako to običaji u Srbiji nalažu. On se toliko oduševio da je tražio i repete, ali je i poklonjene tegle predstavio i ponudio tada na svečanom ručku u jednom hotelu u Beogradu. Odmah nakon toga, kada se raspitao ko je gljivar ko je ovako nešto napravio, stigla je ponuda da se u Torinu predstavim i učestvujem sa svojim štandom na Svetskom sajmu hrane. Tako se moje prvo slatko od pečurke želatinke našlo u Italiji i očaralo posebno italijanke kojima sam bio okružen. Ne možete ni zamisliti kakav je to bio užitak i zadovoljstvo - priča kroz smeh duhoviti Pera, napominjući da nosi nezaboravne utiske iz Italije jer su mu u savladavanju osnova italijanskog jezika tih deset dana pomagale uglavnom prelepe žene ove zemlje sa kojima je proveo divne trenutke druženja.
Način pripreme
Inače, ovaj prirodnjak, entuzijasta, ekolog i dan danas koliko mu zdravalje dozvoljava odlazi u šumu koja ga opušta i u čijim šetnjama pronalazi mir. Tamo se dobro "naoruža" gljivama i priprema sve ono u čemu je jedinstven i najbolji. Kada je priprema slatka od pečuraka upitanju, mogu mu pozavideti mnoge domaćice.
Budući da smo se u to uveriili, Petar nam je ukratko otkrio tajnu pripreme ovog zaista retkog i ukusnog specijaliteta.
Potrebno je najpre dobro očistiti i oprati gljive. Potom se malo probare, spuste u ušpinovan šećer i sve to po tačno utvrđenoj količini. Slatko se kuva tako, što ključa 15-20 minuta .
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Sezona slava je već u punom jeku, a nezaobilazan delikates na svakoj trpezi je pečenje. Neko ga priprema na klasičan i dobro poznat način neko poruči pa dobije gotovo, a Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole otišao je korak dalje i za svoje kupce priprema nešto nesvakidašnje
Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih.
Izborna trka u 83 grada i opštine juče je zvanično startovala. Predsednica parlamenta Ana Brnabić raspisala je izbore za odbornike u 66 lokalnih samouprava za 2. jun, dok je to isto za 17 prestoničkih opština učinio predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.
Odlaganje rezolucije o Srebrenici je i mala i velika pobeda. Mala zato što rezolucija nije zaustavljena, niti može biti zaustavljena, ali i velika jer se Srbija, zemlja sa 6 miliona stanovnika suprotstavlja kompletnoj EU, celom NATO paktu i Islamskoj konferenciji. Čestitam predsedniku Vučiću na rezultatima i na upornosti, izjavio je Aleksandar Vulin u jutarnjem programu televizije Prva.
Umesto da čuvaju mir i dejton, baš kao što to Vučić čini, pojedini bošnjački fundamentalisti bi da iseku specijalne veze Srbije i Republike Srpske, baš kao što su to nedavno tražile i pojedine beogradske opozicione stranke!
Izmene Zakona o planiranju i izgradnji za kratko vreme su popravile poslovni ambijent u Srbiji, tako da kompanije sada mogu slobodnije da investiraju u nove projekte i otvaraju nova radna mesta, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE).
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić rekla je da postoje tri lažne teze na kojima opozicija gradi kampanju – da su razjedinjeni, da postoji bojkot izbora i da su u opoziciju došli novi ljdui. Ona kaže da je istina da bojkot ne postoji, da je opozicija ujedinjenija nego ikada i da su samo uspeli da izbace Dragana Đilasa koji je bio nepopularan.
Gost "Info jutra" na Informer TV bio je prof. dr Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije. On je komentarisao sramnu Rezoluciju o Srebrenici.
Licemerje zapada i njihove lažne rezolucije bile su glavna tema emisije "Info veče". Predsednik Vučić ovih dana u Njujorku pokušava da navuče još neki glas. O ovome su govorili pukovnici Miodrag Jevtić i Veselin Šljivančanin.
Crnogorski biznismen Budimir Budo Krstović (67), zvani Budo Banana, i njegova ćerka Marina (28) pravosnažno su oslobođeni optužbi za šverc 1,2 tone kokaina!
Nakon što se trener fudbalera Crvene zvezde Vladan Milojević osvrnuo na izjavu trenera Radničkog Feđe Dudića o tome da navijači crveno-belih nisu zadovoljni kako srpski šampion pobeđuje, rekavši da "Dudić mora da pazi šta priča, jer je on stranac i prima platu ovde", ponovo se oglasio stručnjak iz Bosne i Hercegovine.
Košarkaši Minesote pobedili su Finiks na gostujućem terenu rezultatom 126:109 i tako su poveli sa 3:0 u četvrtfinalnoj seriji plej-ofa zapadne konferencije.
Aleks de Minor će u drugom kolu Mastersu u Madridu pokušati da drugi put uzastopno pobedi Rafaela Nadala, a ako uspe u svojoj nameri biće jedan od retkih igrača koji je Španca pobedio dva puta u jednoj sezoni na šljaci.
Olga Danilović je u drugom kolu turnira u Madridu pružila pružila sjajnu partiju, ipak poražena je od Danijel Kolins sa 4:6, 7:6, 6:4, ali svakako će napredovati posle ovog takmičenja.
Tokom karijere u Ministarstvu odbrane, Ivanov je nabavio kuću od 1.500 kvadratnih metara i raritetnu limuzinu sovjetske marke "ZIS", piše ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na podatke iz antikorupcijske deklaracije za period od 2016. do 2019. godine.
Tri osobe su povređene u okrugu Lankaster u američkoj državi Nebraska kada se zbog tornada urušio industrijski objekat u kojem je bilo 70 ljudi, a svi su evakuisani, saopštile su vlasti.
Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.
Ukrajina bi mogla da izgubi kontrolu nad skoro polovinom teritorija do kraja specijalne operacije, sugerisao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal Deni Hejfong.
Vojvodina je uvek atraktivna destinacija što za jednodnevni izlet, što za produženi vikend za parove ili pak celu porodicu. Dajemo vam nekoliko predloga kako da provedete dane za praznike na najbolji mogući način i uživate u balgodetima naše zemlje.
Bivši zadrugar Dejan Dragojević je posle burnih veza u rijalitiju, prvo javne prevare supruge Dalile, a zatim i propale veze sa Aleksandrom Nikolić - potpuno sredio svoj život.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.