• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

30.11.2022

12:57

ŽIVI BESMRTNO DELO JUNAKA SA KADINJAČE! Legenda o žrtvovanju Radničkog bataljona, nadjačala svaku istorijsku istinu (FOTO)

Z.G.

Vesti

ŽIVI BESMRTNO DELO JUNAKA SA KADINJAČE! Legenda o žrtvovanju Radničkog bataljona, nadjačala svaku istorijsku istinu (FOTO)

Podeli vest

Jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu, zasigurno je bila bitka na Kadinjači

Tu je poginuo skoro ceo Radnički bataljon u borbi sa znatno nadmoćnijim neprijateljem, da bi omogoćio Titu i Vrhovnom štabu sa ranjenicima da se povuku preko Zlatibora. Povodom obeležavanja ove bitke ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Nikola Selaković, u ime Vlade Srbije, predvodio je državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti kod Spomen-kompleksa „Kadinjača“ kod Užica.

Foto: Z.G.

 

- Ima danas onih koji smatraju da je ovaj užički srpski Termopil u taktičkom smislu predstavljao veliku grešku i da su stotine ljudi besmisleno žrtvovale svoje živote zbog niza pogrešnih štabskih procena, ali neka o tome sudove i odluke donose oni koji se bave vojnom naukom. Čak i kada budemo imali svu tu faktografiju i sve činjenice ništa neće moći da revidira legendu o užičkom Radničkom bataljonu, koja je toliko duboko utkana u našu nacionalnu svest da je stvarnija od svake istorijske istine – rekao je Selaković, a potom dodao:

- Ovde su naši preci dali živote za svoju zemlju i poručili, kao mnogo puta u svojoj istoriji, da je samo život u slobodi dostojan življenja. Na Kadinjači još jednom potvrđujemo da smo antifašistički narod koji ustaje protiv ideologija mržnje i zla.

Foto: Z.G.

 

Ostali smo dosledni da ne damo svoje. Zato je Kadinjača bila i ostala jedan od simbola našeg nacionalnog karaktera. Sloboda je naš uslov postojanja, a mir ono za šta smo se uvek borili.
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je poručila da je Užice ponosno na Radnički bataljon i 67 dana Užičke republike.

- Kada se poklanjamo njihovim senama poručujemo da nikada neće biti zaboravljeni – rekla je ona.

U ime SUBNOR-a Srbije vence je položio član predsedništva SUBNOR-a Srbije, general Ljubiša Diković.

Foto: Z.G.

 

- Bitka na Кadinjači ima posebno značenje, kao jedna od slavnih i tragičnih sa kolektivnim podvigom njenih branilaca u antifašističkoj borbi našeg naroda. Ideološki bezbojna, jer jedina njena boja jeste sloboda. Junaci Кadinjače vaše delo je besmrtno, hvala vam za primer koji nam dadoste i pokazaste kako se brani rodna gruda. Dragi Užičani branimo slobodu u slobodi, ponosimo se Užičkom republikom. Izgovarajmo te dve reči uzdignute glave i sa sjajem u očima, a svakom ko se drzne da makar i verbalno omalovaži istoriju pokažimo Кadinjaču – rekao je Diković.

Foto: Z.G.

 
Život izgubilo 300 boraca

Pre 81 godinu. 29. novembra, pripadnici Radničkog bataljona, sastavljen od pet četa – Puškarske, Železničke, Pekarske, Krojačko-obučarske i Tkačke, kojim je komandovao Andrija Đurović, a četama Dušan Đurović, kao i borci 1. bataljona Posavskog odreda i Oraške čete 2. Šumadijskog odreda, pružili su žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju u istoriji poznatu kao Užička Republika. Život je ovde izgubilo oko 300 radnika, seljaka i partizana, starih i golobradih. To je ujedno bio i kraj Užičke republike, tada jedine slobodne teritorije u Evropi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set