• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.Ilić

18.12.2022

13:11

BESPLATNO PRENOĆIŠTE ZA SVE KOJI ZALUTAJU NA TARI! Mihailo (23) napravio SOS bungalov, na raspolaganju je SVIMA! (FOTO)

Ustupljene fotografije

Vesti

BESPLATNO PRENOĆIŠTE ZA SVE KOJI ZALUTAJU NA TARI! Mihailo (23) napravio SOS bungalov, na raspolaganju je SVIMA! (FOTO)

Podeli vest

Na padinama planine Tare nedavno je napravljen SOS bungalov, koga je osmislio i napravio mlađani student Mihailo Panić (23) iz Užica. Bungalov je na raspolaganju svima koji zalutaju na ovoj šumovitoj planini, a boravak u njemu nema cenu, već je sasvim besplatan

Tara je jedna od najposećenijih planina u Srbiji i pravi biser ovog dela zemlje.Turisti na ovu planinsku lepoticu dolaze u svim godišnjim dobima, ali najviše zimi, kada je Tara u pravoj snežnoj idili.

Obzirom na to da je na veoma visokoj nadmorskoj visini, neretko je okuje gusta magla, a sama po sebi je veoma šumovita planina, što mnoge njene posetioce zna da zbuni i da se zagube uprkos obeleženim planinarskim stazama.

Taj problem je više puta mario i mladog Užičanina, pa je sam dosao na ideju i uz podršku par ljudi osmislio i napravio jedan bungalov u sred šume. Iako nije imao svoju zemlju na Tari, na poklon je dobio od babe deo prandedine zemlje, dok je ostatak placa kupio.

Foto: Ustupljene fotografije

Već kada je krenuo sa realizacijom projekta u pomoć su mu pritekli drugari, otac, deda i komšija koji je inače majstor i za petnaestak radnih rana završili su ovaj bungalov.

- Više puta sam se našao u nezgodnim trenutcima na Tari kada sam morao da prenoćim ispod šatora gde sam kampovao i često se smrzavao. Kasnije sam prešao u napuštene kolibe koje su bile veoma oronule. To me je najviše motivisalo da napravim bungalov, koji će poslužiti prvenstveno meni, ali i drugima - objašnjava Mihajilo.

Ovaj ambiciozni mladić dosta vremena provodi na Tari, a posebno mu je zadovoljstvo što bungalov ne koristi samo on, već svako ko želi. Za boravak u njemu ne postoji cena, a kako kaže Mihajlo nema nameru ni u budućnosti da naplaćuje korišćenje njegovog kutka. Jedino kao uzvrat i znak zahvalnosti prema domaćinu, korisnici bungalova, trebali bi da ga srede nakon njihovog boravka, kako bi ostao čist za naredne goste.

- Za sada sam napravio samo jedan, ali imam u planu izgradnju i jos jednog bungalova sličnog oblika i dizajna samo što ću koristiti materijal od stare kolibe. Pored njih takođe nemaravam izradu površina za kampovanje - dodaje Panić.

Foto: Ustupljene fotografije

Iako je bungalov nedavno napravio, već je ugostio i prve goste, a oni su bili lovci. Za novu godinu su mu se najavili planinari, pa će i on zajedno sa njima ispratiti staru i dočekati novu godinu u srcu planine Tare. Za koji dan mu takođe u goste dolazi drugar iz Amerke, tako da je svim ljubiteljima prirode njegov kutak dobrodošao.

Trenutno u bungalovu mogu da prespavaju dve osobe, ali Mihailo radi na tome da komotno mogu da budu na konaku minimum tri osobe.

Prostor je popunjem sa dva ležaja i šporetom na drva, što je sasvim dovoljno za pristojno prenoćište. Unutra vlada prava planinska idila, a borabak u njemu svima godi.

- Ne želim da se niko muči kao što sam se ja mučio pod šatorima i pod vedrim nebom, iako je prenoćište na otvorenom najgora opcija. Baš iz tog razloga postoji ovaj bungalov - ističe ovaj mladić.

Mihajilo je inače student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, a kada dodje kući u Užice dosta vremena provodi i na Tari, sređivajući plac i ostvarujući neke nove kretivne ideje. Želja mu je da što vise turista posećuje Taru i upoznaje njenu prirodu, ali i da stekne nova poznanstva sa ljudima koji u njegov bungalov dođu sa nemerom ili možda ako ih put nanese kad zalutaju u gustoj magli i četinarskoj šumi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ZLATAR ZLATA VREDI! Jedna od najlepših planina u Srbiji pruža nezaboravno zimovanje - Doživite avanturu vožnjom džipova do najviših vidikovaca Uvca
Srbija

ZLATAR ZLATA VREDI! Jedna od najlepših planina u Srbiji pruža nezaboravno zimovanje - Doživite avanturu vožnjom džipova do najviših vidikovaca Uvca

Planina Zlatar idealna je destinacija za sve ljubitelje skijanja jer upravo ova planina pruža nezaboravno zimovanje. Zlatar posetioce privlači uređenim stazama za alpsko skijanje koje su opremljene modernim žičarama i prilagođene skijašima svih nivoa, a od predstojeće zimske sezone svi zaljubljenici u prirodu moći će da uživaju u obilasku vidikovca u kanjonu Uvac, džipovima, bez obzira na vremenske prilike

28.11.2022

09:52

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI