• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

14.01.2023

10:02

BEČKA ŠKOLA U SRPSKOM KLADOVU! U gradu na Dunavu osvanula putujuća postavka Austrijskog kulturnog foruma!

V.J.

Vesti

BEČKA ŠKOLA U SRPSKOM KLADOVU! U gradu na Dunavu osvanula putujuća postavka Austrijskog kulturnog foruma!

Podeli vest

Do kraja ovog meseca u Centru za kultutu u Kladovu, svim posetiocima biće dostupna interesantna izložbena postavka sa zaimljivim nazivom ,,Čija je mustra Bečka,,.

Ovo je inače putujuća postavka Austrijskog kulturnog foruma, koja ima za cilj da posetioce upozna sa odeđenim frazama i rečima za koje nikome nikada nije palo na pamet da pomisli odakle potiču njeni koreni.

Mnoge od njih su pozajmljene varijante austrijskih varijanti nemačkog jezika. Pa tako ,,bečka škola,, ili ,,mustra bečka,,, paradajz, cucla, palačinke, bankomat i mnige druge koju gotovo svakodnevno upotrebljavamo, nismo znali odakle potiču.

- Za mnoge sam pomislila da potiče iz turskog jezika, nisam ni slutila da je u naš jezik kojim se koristimo došla iz austrijskog nemačkog jezika. Niti sam znala da ih zovu austrijacizmima, ističe jedna Kladovljanka koja je bila oduševljna postavkom.

Inače , koliki je uticaj jezika, govori i to da se reči ili čitave fraze jednog govornog područja prenose na drugo, ne samo u okviru zemalja koje pripadaju istoj jezičkoj porodici, već i šire, kažu organizatori izložbe i navode da je ovo prilika da posetioci saznaju odakle potiče fraza koja se često čuje i koristi u svakodnevnom jeziku ,, E baš si mustra bečka,, koja se koristi kada se misli na osobu koja želi da se istakne , napravi važna . U nekim delovima Srbije ovako se kaže za osobu koja je lukava i želi da se napravi fina, kako bi ostvarila svoj cilj .

Foto: V.J.

 

Reč ,,mustra,, potiče od nemačke reči ,,muster,, što znači primerak, šablon, pa se tumači da mustra bečka označava primerak bečke elite po ponašanju , i sinonim za preteranu finoću. Uz ovo još mnogo toga može se saznati o jeziku Hazburgovaca i međusobnom uticaju srpskog i nemačkog jezika na izložbi ,, Čija je mustra bečka,,.

- Kuturna razmena između Srbije i Austrijskog kultrunog foruma datira već punih 25 godina i ovo je prilika da se ona nastavi i prikaže kroz ovu interesantnu izložbenu postavku, kaže Žaklina Nikolić , direktorka Biblioteke Centra za kulturu u Kladovu, napominjući da će je Kladovljani moći videti i mnogo toga interesantnog saznati do kraja janura meseca u Biblioteci u gradu na Dunavu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)
Live TV

Američkim okupatorima Albanci služe kao besni kerovi upereni protiv Srba! Evo zašto je opasno otvaranje mosta na Ibru! (VIDEO)

U emsiji "Info dan" gostovali su Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM i Ljubomir Marić, bivši narodni poslanik. Oni su govorili o značaju mosta na Ibru i zbog čega je za Srbe toliko važno da most ostane zatvoren. Uživo u program javio se i dopisnik Informera Lazar Stević koji je govorio o tome kakva je trenutna situacija na mostu na Ibru.

14.08.2024

15:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set