• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

13.03.2023

19:22

Monstruozno mučili psa, pronašli ga sa teškim povredama nogu! Izlečila ga doktorka Mirjana - Dora ponovo hoda!

Informer

Vesti

Monstruozno mučili psa, pronašli ga sa teškim povredama nogu! Izlečila ga doktorka Mirjana - Dora ponovo hoda!

Podeli vest

Ženka belog labradora, jednoipogodišnja Dora, koja je nakon monstruoznog mučenja sa teškim povredama nogu krajem januara pronađena na jednoj vikendici između Kikinde i Nakova, ponovo hoda! Za ovu srećnu vest zaslužna je veterinarka iz Rumenke, dr Mirjana Dubovečak, koja je nesrećnu životinju prihvatila i omogućila joj svu potrebnu negu.

Da Dora ponovo prohoda bilo je potrebno puno pažnje, stručnog angažovanja i ljubavi prema životinjama, a sve nabrojano krasi doktorku veterinarske medicine Mirjanu Dubovečak, spasiteljku mučki zlostavljanog psa. Kada je na Fejsbuk stranici Udruženja za zaštitu životinja "Vaska" videla strašan prizor, Doru je iz kikinde isto veče njena koleginica dopremila u veterinarsku ambulantu.

Dora sada hoda na zglobovima, ali rešenje za njen oporavak tek predstoji.

-Dori je bila potrebna veoma intenzivna nega, koju nastavljamo, jer rane još nisu zarasle. Očekujem da će najviše za mesec dana sve da zaraste, a tada ćemo videti da li ćemo stavljati male proteze na šape. S obzirom da se pas dobro kreće vrlo je moguće da ćemo joj oblačiti samo patike-specijalnu obuću za pse koja će biti zaštita da ne bi hodala na zglobovima. Patike su obložene iznutra sunđerom. Dora više nema šape, zbog čega između zglobova i tvrde podloge moramo napraviti tzv. tampon zonu - objašnjava dr Dubovečak.

Foto: Informer

Dora u toku lečenja

Ona kaže da je verovala da će Dora prohodati, zbog čega se odlučila na dužu, zahtevniju i težu varijantu lečenja.

- Dva do tri puta dnevno previjali smo i čistili nektotične rane, mazali ih. Hirurški smo vrlo poštedno obradili nekrotično tkivo uz velike doze antibiotika koje smo kombinovali i uz lokalnu negu rana uspeli smo da sačuvamo veliki deo tkiva. Naravno, rane bi mnogo brže zarastale da sam uradila amputaciju do zdravog tkiva, ali sam se ja odlučila, ipak, za ovaj potez - navodi veterinarka.

Žicom presecali šape?!

Nekroza koja je nastupila na šapama zlostavljanog psa, posledica je nepojmljivog mučenja jedne životinje, zbog čega Dorina spasiteljka kaže da je ovaj zločin mogla da učini samo mentalno devijantna osoba. Počinilac još nije pronađen.

Foto: Privatna arhiva

Dora pronađena sa povredama nogu

- Žicu nismo pronašli, ali je najverovatnije da je Dori neko upravo njome pokušao da preseče šape. U policiji sam dala izjavu, moje stručno mišljenje o tome kakav je mogao da bude sled odgađaja njenog mučenja, ali se nisu javili sa novim informacijama - navodi dr Dubovečak.

Kolica sve manje koristi

Na Doru je mislilo mnogo ljubitelja životinja iz svih krajeva Srbije, ali i inostranstva. Paketi sa hranom i potrebnom opremom oduševili su veterinarku koja je psa čipovala na svoje ime.

- Invalidska kolica za psa stigla su iz Nemačke od jedne divne gospođe koja nam ih je poslala sa velikim paketom. Dori su najviše trebala dok je imala bolove i nije mogla da ustane, a sada ih sve manje koristi. Ljudi su me oduševili koliko pomoći su slali. Odmah na početku sam rekla da ne želim da mi se šalje novac kao donacija, pa su slali hranu, pelene, gaze, zavoje, igračke, ćebad - kaže dr Mirjana Dubovečak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set