• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/esspreso

23.03.2023

13:43

KOJA PRIČA STOJI IZA IMENA OVE SRPSKE PLANINE? Legenda o mladoj čobanici koja se ne zaboravlja

prntscreen

Vesti

KOJA PRIČA STOJI IZA IMENA OVE SRPSKE PLANINE? Legenda o mladoj čobanici koja se ne zaboravlja

Podeli vest

Priča iz naroda koja ostaje večna je upravo legenda vezana za nastanak naziva planine Divčibare, pominjan još od prve polovine 15. veka, koja govori o tragičnoj sudbini mlade devojke - čobanice.

Mala oaza mira i odmaralište okruženo netaknutom prirodom na planini Divčibare, u poslednjih nekoliko godina privlači sve više turista.

Nastanak imena Divčibare vezuje se za reku Crnu Kamenicu koja protiče kroz centar današnjeg turističkog naselja.

Priča iz naroda koja ostaje večna je upravo legenda koja prati naziv planine Divčibare, pominjan još od prve polovine 15. veka. Naziv potiče iz slovenskog  jezika i prevodi se kao "devojačke bare", misleći se na tragičnu nesreću koja se dogodila na reci Crna kamenica.

Foto: printskrin/youtube.com

Postoje različite varijante ove legende, jedna koja se takođe pominje je ta da je u stvari Divči bilo ime mlade čobanice koja se udavila želeći da natoči malo vode kod reke. Roditelju su tragali danima za njom pre nego što su saznali za tragediju koja ih je zadesila. 

Svi u okolini bili su potreseni ovim događajem pa su simbolično ove predele, pokraj reke Crne kamenice počeli da nazivaju "devojačke bare" što se vremenom, polako spojilo i dobilo konačni naziv Divčibare.

Foto: printskrin/youtube.com

I pored ovog imena, i legende koja je prati, Divčibare nisu opasna planina već, naprotiv veoma pitoma.

Ime Divčibare veoma je staro jer se pominje još 1476. godine kao selo u turskom detaljnom popisu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set