• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

26.03.2023

11:33

PLANINA PUNA LEGENDI I MISTERIJA! Ovde je srpska vojska prespavala pre istorijskog okršaja sa turskim vojnicima!

printscreen

Vesti

PLANINA PUNA LEGENDI I MISTERIJA! Ovde je srpska vojska prespavala pre istorijskog okršaja sa turskim vojnicima!

Podeli vest

Radan je planina, i park prirode od 2017. godine, koja se nalazi na jugu Srbije i poznata je po mnogim narodnim legendama od kojih je najznačanija vezana za noć uoči Kosovske bitke 1389.godine.

Planina Radan se prostire na površini od blizu 500 km², a omeđena je rekama Jablanica i Toplica.

Najviši vrh, Šopot, nalazi se na 1.409 metara nadmorske visine. Prostire se na teritoriji čak 5 opština na jugu Srbije. Za raznovrsnost reljefa ova planina može biti zahvalna time što se nalazi baš na mestu na kom se Rodopska i Dinarska planinska masa sučeljavaju.

Na planini se nalaze mnoge istorijske atrakcije od velikog značaja.

Grad cara Justinijana

Iako je planina Radan poznata po mnogo čemu, smatra se svakako da je Caričin grad među najznačajnijim znamenitostima.

Foto: printskrin/youtube.com

Grad cara Justinijana

Potiče iz 6. veka i trebalo je da bude sedište cara Justinijana na području Balkana. U gradnji su kombinovani opeka i kamen, a posebnu pažnju istraživača su privukli ukrasi u vidu mozaika na podovima palate i klesani ukrasi na građevinama.

Od 1912. godine do današnjih dana traju iskopavanja i istraživanja ovog značajnog lokaliteta.

Znamenitosti Radan planine

Izvor Gajtanska vrata, koji se nalazi na 1182 metra nadmorske visine, neobičan je po tome što se nalazi u bukvi, odnosno u zoni njenog korenovog sistema.

Foto: printskrin/youtube.com

Caričin grad

Tu je i takozvana Ivan kula, za koju se smatra da je pripadala čuvenom ustaniku, Kosančić Ivanu, kao i naselje Pločnik iz doba neolita.

Posebno je interesantan podatak da je rasa pasa, poznata kao Dušanov ili Srpski mastif obitavala na planini Radan sve do 1960. godine.

Foto: printskrin/youtube.com

Ivan kula - posvećena kosovskom junaku Ivanu Kosančiću

Veštačko, Brestovačko jezero ili Magaško, odnosno Bojničko jezero se nalazi u podnožju ove interesantne planine.

Misterije planine Radan

Nema potrebe da idete do planine Olimp u Grčkoj kako biste videli fenomen koji se smatra takozvanom gravitacionom abnormalnošću.

Na području sela Ivanje, gde su prema mišljenju pojedinih istraživača ranije živeli članovi porodice Tesla, postoji put na kom se dešava ova nesvakidašnjost. Ako ubacite auto van brzine, on će sam krenuti unazad. Iako istraživači imaju i naučno objašnjenje za tu pojavu, ovo se objašnjava raznim legendama i narodnim predanjima.

Možda najinteresantnija je ona koja pominje đavole, zaslužne za nastanak obližnje Đavolje varoši. A prema njoj, upravo tvorci ovog fenomena na taj način se zabavljaju i stavljaju putnike u iskušenje.

Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Đavolja varoš

Područje je u vezi sa mnogo legendi i narodnih predanja.

Postoji, recimo narodna legenda, koja nas vraća u doba Kosovske bitke. Srpska vojska je prespavala upravo na ovoj planini pre bitke, ali ono zbog čega je ta lengenda interesantna jeste zbog mesta na kome su se probudili. Ne, nije to bilo na istom mestu, već u Prokuplju. Niko nije mogao da objasni to, ali ni da navede istinitost legende ili je opovrgne.

Foto: printskrin/youtube.com

Planina Radan

Na mestu na kome se danas nalazi crkva posvećena Svetom Petru se dešavalo dugo nešto čudno. Kako veli lokalna legenda, uvek bi samo jedan jelen dolazio do tog mesta, da bi bila prineta žrtva bogu. To predanje navodi i da bi jelen, kada stupi na Petrov vrh, potpuno sam pokazivao da treba da bude žrtvovan, stavivši glavu na panj. Međutim, jednom prilikom su, uprkos tome, pojedini meštani to želeli da učine silom. Od tada, prema legendi, nijedan jelen se više nikada nije pojavio na tom mestu. U spomen na tu legendu, meštani baš na ovom mestu kolju ovna, te tako simbolično prinose žrtvu.

Iako nisu naročito razvijeni smeštajni kapaciteti na planini Radan, nemojte sumnjati da će vas meštani lepo dočekati i ugostiti kako treba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
R Marković

pre 1 godinu

O legendama nebih komentarisao. Poznat mi je nazovi, taj fenomen, kako otkočen auto izbačen iz brzine počinje da se kreće uz brdo. Kako jedna rečica(potok) kod Prolom banje teče uz brdo. Gledao sam taj snimak i na nekoj televiziji gde je nazovi taj fenomen, ni manje ni više objašnjavao jedan geograf - zamislite geograf i gravitacija...smešno. Kod nas je uobičano da nerešive probleme rešavaju laici. Trisekciju ugla reši jedna nastavnica iz OŠ Ujedinjene Nnacije Beograd i jedan nazovi profesor iz Užičke gimnazie. Srušiše Gausa. Genijalci. Da sam direktor Užičke gimnazije ta budala bi sutradan dobila radnu knjižicu i napolje. Prolom banja je čista optička varka, što jedan tehničar geodezije sa prosekčm ocena 2 može da pokaže...Postoji još jedno mesto u Srbije gde su ljudi takođe mislili što i za slučaj Prolom banje. Ali mi smo navikli da rušimo naučnike poput Gausa i Njutna,...i teraj dalje....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set