• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

18.04.2023

12:49

OD IGLE DO LOKOMOTIVE! Nikodije je već pola veka strastveni kolekcionar - Poseduje i nemački sef iz Drugog svetskog rata (FOTO)

Rina.rs

Vesti

OD IGLE DO LOKOMOTIVE! Nikodije je već pola veka strastveni kolekcionar - Poseduje i nemački sef iz Drugog svetskog rata (FOTO)

Podeli vest

Nikodije Srećković već pola veka izlaže eksponat po eksponat u svom dvorištu koje se nalazi na pola puta izmedju Rače i Kragujevca.

Trgovac Nikodije Srećković bavi se kolekcionarstvom više od 50 godina, i sve svoje eksponate izlaže u dorištvu svoje kuće nadomak Rače. I gotovo da nema mesta u kući, na krovu garaže ili dvorištu koje nije krcato i to od poda do krova. Poslednjih dvadeset godina nije radio popis, ali prema poslednjem brojanju u njegovoj kolekciji našlo se preko 20.000 raznih predmeta.

- Kuća u kojoj živim bila je najsiromašija u čitavoj Šumadiji, moj otac je kopao bunare nakon čega je ostao bez vida u 40 godini života. Od tada želim sam da obogatim svoje domaćinstvo. Kolekciju koju ja imam, skupljam od svoje petaneste godine i tako poslednjih pedeset. Za svaki eksponat ja sam radio u nadnici kako bi na taj način otkupio i preneo kod sebe u svoj etno muzej - priča Nikodije iz sela Veliko Krčmare. 

Foto: Rina.rs

Nikodije Srećković

On se ponosi kolekcijom koja je sačuvana čak iz Prvog i Drugog svetskog rata, od kola do oružja i drugih predmeta.

- Kola iz Drugog svetskog rata koja su vukla dva konja, na kojima su sedela i dva vojnika, natovareni municijom i hranom, a sa zadnje strane kačili su top koji su vukli preko Solunskog fronta. Uspeo sam da nadjem i sef iz tog perioda koji je i dalje ispravan i otključava se sa dva ključa. Imam i nemačku kosačicu iz tog vremena koju su vukli konji i ona je takodje ispravna, nju je proizveo nemac Harting i ona se i dalje drži pod ključem  - dodaje Nikodije.

Najveći deo njegovog dvorišta zauzimaju bačve raznih dimenzija, i u toj kolekciji nedostaje samo jedno bure.

- Ja kao dete nisam zapamtio da je moj otac imao ijedno bure, ja sam to zapatio i želeo da imam, pa sam sakupio veliku kolekciju bačvi, i najveća je od 7.000 litara dok je najmanja koju imam od jedne tone, a sada tragam da nadjem još jedno bure pa ću tada da napravim kafić i  da stavim ležaljke - ističe Srećković.

Njegova dečačka želja bila je da zaspi ispod dobro izvezenog ćilima, koju je sebi ostvario tek kada je napunio 18 godina.

- Nismo imali u kući nijedan ćilim, počeo sam da sakupljam i dospeo sam do kolekcije od 50 komada, ručno izrađenih koje sam postavio na ogradu da krase kuću - rekao je Nikodije. 

Police i ormari u njegovoj kući puni su raznih predmeta, i na samom ulazu stoji nemački šlem iz Drugog svetskog rata

- Jasno se na ovom šlemu vide dve rupe od metka, on je probio levu stranu šlema i izašao je na suprotnoj strani i od silne detonacije šlem je napukao preko pola, a vojnik koji ga je nosio nije živ- rekao je Srećković. 

Ovaj vredni sakupljač raznih antikviteta, sakuplja predmete iz novije istorije, pa se u njegovoj zbirci mogu pronaći komadi sa likovima Tita i Draže i drugih predmeta. On potvrđuje je da za 50 godina vrednog sakupljanja njegova kolekcija sada broji preko 100.000 raznih eksponata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set