• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

03.07.2023

16:35

Mala Anđa lekciju deda Đorđa nikad neće zaboraviti! Ovo joj je rekao (FOTO)

S. T.

Vesti

Mala Anđa lekciju deda Đorđa nikad neće zaboraviti! Ovo joj je rekao (FOTO)

Podeli vest

Angelina Tasić (13) iz Vladičinog Hana, čukununuka junaka Moravske divizije koji počiva na Zejtinliku, dobro se seća deda Đorđa i druženja sa njim pre šest godina.

Sada učenica sedmog razreda, tražila je juče s mamom Slađanom fotografije s deda Đorđem Mihailovićem, kad je čula da je ovaj dugogodišnji čuvar srpskog vojničkog groblja preminuo.

Setila se kako je s njim obilazila kriptu, groblje srpskih junaka i grobove svojih predaka. Rastom skoro pa isti, deda Đorđe je Anđi i njenim roditeljima pričao o istoriji i stradanju srpske vojske u Velikom ratu.  

- Odakle ste? A Moravci, znači, vaši su iz Moravske divizije. Hajdete za mnom, pozvao nas je deda Đorđe - priča Anđina majka.

On kao dete, neumoran, a ona mala, radoznala. Malo je tada mogla da razume, ali sada je sa setom gledala u fotografije... 

Naglas se prisećala i pitala kako je znao tačno gde da ih vodi kad su rekli odakle su...

 

- Sećam se da je pričao da je groblje izgrađeno od materijala iz Mominog Kamena, ovde, blizu nas - kaže Angelina, a mama joj dodaje da je sve za izgradnju groblja doneto iz Srbije, i kamen, i mermer iz Aranđelovca i cement iz Popovca i da na tih 7.000 kvadrata počiva deo srpske istorije, koju ju deda Đorđe čuvao. 

Gleda ga na fotografiji u vojničkoj uniformi i pohabanim cipelama. Zamišljena i ozbiljna. 

- Običaj je bio da deda Đorđe za pokoj duše na izlazu iz mauzoleja popije po čašicu rakije sa gostima, jer gotovo svako od potomaka i poštovaoca palih ratnika donese po flašicu rakije, upali cigaretu ili pak ostavi jabuku, šljivu ili grumen srpske zemlje, koje su oni koji tu počivaju večito ostali željni. Tako je sa nama malo duže razgovarao i govorio da neće ostaviti ovakve junake, kojima Srbija može samo da se ponosi. Radovao se svakoj grupi koja dođe na Zejtinlik, a na rastanku, pomilovao je Anđu po glavici i rekao nam "čuvajte nam Srbiju, ima mnogo neprijatelja i danas". I Anđa se, sigurna sam, seća toga - priča Slađana. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set