• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.07.2023

11:01

Ova prirodna pojava može biti opasna po zdravlje! Srbija ušla u ljubičasto, obratite pažnju na ovo!

Zoran Sinko/ print

Vesti

Ova prirodna pojava može biti opasna po zdravlje! Srbija ušla u ljubičasto, obratite pažnju na ovo!

Podeli vest

U Srbiji danas sunčano i vrelo, a temperatura će u pojedinim mestima dostići i 40. Osim veoma visokih temperatura, danas ali i u naredna dva dana i indeks UV zračenja ekstremno je visok.

Ekstremno visoka i vrlo visoka vrednost UV zračenja zabeležena je danas u celoj Srbiji. 

Najgore je u Sjenici, na  Kopaoniku, Prištini i Peći gde je UV indeks u ljubičastoj zoni što znači da je ekstremno visok, odnosno veoma opasan.

U ostalim delovima Srbije UV indeks je u crvenom što takođe nije dobro.

Foto: printskrin/hidmet.gov.rs

 

 

Vrednost UV indeksa do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren, od 6 do 7 je visok, od 8 do 10 vrlo visok, a ljubičasta zona je od 11 i više i podrazumeva ekstremno visoko zračenje.

Kako se zaštititi od UV zračenja

Intenzivno izlaganje kože suncu može dovesti do ozbiljnih opekotina, što može biti jedan od faktora rizika za nastanak melanoma odnosno karcinoma kože, stoga je neophodno zaštititi se čim vrednost zračenja pređe 5.

Upotreba preparata sa SPF faktorom neizostavni su deo zaštite. Ova sredstva treba koristiti u svakodnevnim aktivnostima, a ne samo na plaži.

Osim zaštitnih sredstava preporučuje se i nošenje lagane komotne odeće od tkanina neprozorne na UV zrake, kao i zaštita za glavu u vidu kape ili šešira, ali i naočara za sunce.

Intenzitet zračenja najjači je u period od 11 do 16 časova te je poželjno izbegavati izlaganje suncu u tom delu dana.

Najvreliji dan u Srbiji

U Srbiji se danas u pojedinim mestima očekuje i do 40 stepeni. Jutarnja temperatura od 16 do 24°C, maksimalna dnevna od 34°C u Bačkoj do 40°C na jugoistoku Srbije.

Prema prognozi RHMZ posle podne doći će do povećanja oblačnosti, a pred kraj dana i tokom večeri u severnim, tokom noći i u centralnim i zapadnim predelima očekuje se pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uz osveženje.

Biće uslova da ponegde bude i jačih grmljavinskih oluja sa gradom, naročito u Vojvodini. Duvaće slab do umeren jugozapadni vetar, krajem dana i tokom večeri u skretanju na pojačan severozapadni, prolazno na udare i jak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set