• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. M.

18.11.2023

10:05

Imala je samo 520 grama na rođenju! Lekari joj nisu davali nikakve šanse, ali...

Privatna arhiva

Vesti

Imala je samo 520 grama na rođenju! Lekari joj nisu davali nikakve šanse, ali...

Podeli vest

Anastasija Petković iz Čačka (20) je studentkinja druge godine Fakulteta za medije i komunikacije, živi život punim plućima kao većina njenih kolega, a pre 20 godina četiri meseca nisu znali da li će preživeti. Rođena je u 26. nedelji sa svega 520 grama!

Na Dan prevremeno rođene dece, u petak, pozvala je mamu Draganu i podsetila je na taj značajan datum. A mama nije umela da nam opiše kako se oseća... 

- Više se i ne sećam od koga sam ja kao roditelj imala tada podršku da sve to pregrmim. Porodica je bila uz mene, a to je najvažnije. Meni su lekari prva četiri meseca njenog života govorili da odustanem, jer s medicinskog stanovišta šanse da Anastasija preživi nisu postojale.  Svi su mi govorili da odustanem, ne samo lekari, ali ja nisam! Svaki dan sam odlazila na kliniku, posmatrala je, ulivala joj dodirima snagu da izdrži. I izdržala je - priča Dragana za Informer.

Ponosna na svoju ćerku, naglašava da majka nikada ne sme da odustane od svog deteta.

- Tada uopšte nisam razmišljala o tome koliko je situacija ozbiljna. Svoje misli sam usmerila na borbu da preživi.

Foto: Privatna arhiva

Govorili su mi da odustanem, ali sam odlučila da slušam sebe i majčinski instikt, kaže mama Dragana

- Mislim da je u toj borbi od presudnog značaja bila moja odluka se ne odustane od života.To je nešto jače što majku drži da bude uporna. Anastasija je dugo posle rođenja bila na Institutu za neonatologiju u Beogradu. Svaki dan je bio kao godina. Tek posle četiri meseca su me pitali kako ćemo joj dati ime. Tada sam znala da su i lekari poverovali da će Anastasija biti dobro - priča Dragana, dodajući da je Anastasija na rođenju bila taman tolika da je mogla smestiti na dlan.

Anastasija je danas uz studije aktivna i na društvenim mrežama a digitalni marketing je oblast koja je posebno interesuje i čime u budućnosti planira da se bavi. Pre dve godine u svojoj ispovesti medijima ispričala je kako je izgledalo njeno detinjstvo.

Foto: RINA.rs

Anastasija je danas druga godina Fakulteta za medije i komunikacije i veoma je aktivna na društvenim mrežama

Roditelji je obožavaju ali joj neki vršnjaci nisu uvek bili naklonjeni. Naime, zbog vremena provedenog u inkubatoru Anastasija ima poteškoća s vidom i nos nepravilnog oblika zbog cevčica pomoću kojih je disala i živela prvih meseci svog života.

-  Moj put nije bio lak, ali sam pobedila. Zato sam odlučila svoju priču da podelim javno, jer ljudi kada osuđuju i kritikuju ustvari nemaju pojma sa kakvim se nedaćama drugi susreću i kakve bitke biju - rekla je svima Anastasija.
 
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set