• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

07.12.2023

08:10

Lepotan! Ima 70 godina ali može da zagreje!

S. T.

Vesti

Lepotan! Ima 70 godina ali može da zagreje!

Podeli vest

Proizveden je u Češkoj sredinom 20. veka a sve dok nije postao zvezda stalne etnološke postavke u Narodnom muzeju u Vranju bio je inventar porodice iz Gornje Čaršije.

Reč je o šporetu na drva koji je bogato dekorisan pa je teško pomisliti da se nekada na njemu kuvao ručak ili se u njegovoj rerni pekao hleb! 

Proizveden je u Češkoj, sredinom 20. veka a sada je deo stalne etnološke izložbe Narodnog muzeja "Vranjska gradska kuća s kraja 19. i početka 20. veka", u obnovljenoj zgradi Selamluka.

Većina predmeta na izložbi koje su donirale porodice iz Vranja, danas je u funkciji, a među njima se posebno izdvaja i ovaj šporet koji bi, rekoše, i danas mogao da nas zagreje.
- Ovaj šporet je bio u vlasništvu porodice Cvrckovi iz Gornje Čaršije u Vranju i oni su ga poklonili Muzeju. Stalna etnografska postavka i sama zgrada Selamluka, pored ovog šporeta ima još 12 peći, različitog tipa - kaže Iva Laković, kustos i autor stalne etnografske postavke.

Foto: S. T.

Kakav šporet!

Posetiocima Muzeja odmah privlači pažnju. Šporet je drugačiji od sadašnjih, po tome i kako mu se rerna otvara. Nema opruga, već je reč o šarkama, pa se krila rerne otvaraju kao prozori.

Od današnjih šporeta ga razlikuju i ornamenti na nogama, ručkama za prostor gde se otvara ložište i gde ispada pepeo.
Gde je šporet na drva, tu je i pegla na žar, kao i neizostavna džezva za kafu, rađena od bakra.
Kutijice na zidu pored šporeta služe za so i šećer. One su keramičke i zakačene su o zid.

Kultura življenja na ovim prostorima, prikazana je na više načina, kroz salone, trpezarije, spavaće i devojačke sobe...


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set