• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ M. O.

28.01.2024

10:00

Čvrste veze! Srbi slavili Svetog Savu u Rumuniji i Mađarskoj!

M. O.

Vesti

Čvrste veze! Srbi slavili Svetog Savu u Rumuniji i Mađarskoj!

Podeli vest

Srbi u Rumuniji i Mađarskoj, svečanim akademijama obeležili su Svetog Savu, uz poruku da su negovanje tradicije i običaja važan put za očuvanje nacionalnog identiteta našeg naroda.

U prisustvu zvaničnika iz Srbije i Rumunije, održane su brojne svečanosti. Duboke su veze pomoriških Srba u Rumuniji i Mađarskoj sa maticom, koji su prethodnih decenija i vekova u istorijskim previranjima ostali sa druge strane Banata.

Bogatim kulturnom-umetničkim programom u Palati kulture u Aradu, to su i pokazali. Ta veza je još čvršća u odnosu na prethodnih desetak godina.
- Ono što se predivno promenilo i postalo prava državna politika, to je da se srpski kulturni prostor u rumuniji u potpunosti ujedini. Da naše vrednosti, bogatsvo kulture, istorije i tradicije, dobiju jedan savremeni tok - rekao je za "Informer" Ivan Bošnjak, Državni sekretar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Foto: M. O.

Ivan Bođnjak, državni sekretar za ljudska i manjinska prava

 

U Rumuniji je 1.200 Srba i čini se dosta toga na očuvanju nacionalnog identiteta. Jedinstveno deluju, izborili su se nedavno i za obrazovanje na mnajinskim jezicima, uz poruku da Rumuni nisu samo prijateljski, već i bratski narod.
- Odnedavno u Aradu imamo jedan velelpni Srpski kulturni centar, Muzej Save Tekelije. To su sve stvari koje se čine, kako bi se naš narod okupio na jednom mestu i svojim aktivnostima doprineo očuvanju jezika i tradicije - kaže Ognjen Krstić, srpski poslanik u rumunskom parlamentu i predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

 

Batanjska dvojezična srpska Osnovna škola i zabavište, noseći je stub istorije i očuvanja kulture srpskog naroda.

Trenutno u ovom mestu na krajnjem istoku Mađarske živi 300 Srba. Pored Svetog Save,
obeležavaju i školsku slavu Malu Gospojinu.

- Ovu školsku godine počeli smo sa 94 dece, a u zabavištu je 29 mališana. Čas srpskog jezika je pet časova nedeljno za đake od prvog do osmog razreda, kao i predmet Srpski narod - ističe Melinda Njari, direktorka Škole.

Foto: M. O.

Melinda Njari, direktorka škole u Batanji

 

Udruženje "Čuvari baštine" iz Kikinde godinama oprema đake školskim priborom i donosi poklone za Svetog Savu.
- Ovo je već postala tradicija, zahvaljujući donatorima, lokalnoj samoupravi i udurženjima građana. Brinemo o našim Srbima u Pomorišju. U Batanju dolazim i za njihovu školsku slavu Malu Gospojinu. Tada sve đake prvake opremamo sa rančevima i školskim priborom. Za Svetog Savu smo i ove godine bili i u Aradu, Tornji, Pečki, Nadlaku, Velikom Semiklušu - navodi Arsenov.
Svetosavske akademije održane su i u Temišvaru, kao i u drugim mestima u Rumuniji i Mađarskoj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set