• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ S. K.

24.03.2024

08:00

Da li ste znali da je prvi srpski kuvar nastao u 19. veku! Evo šta je sadržao

društvene mreže /S. K.

Vesti

Da li ste znali da je prvi srpski kuvar nastao u 19. veku! Evo šta je sadržao

Podeli vest

Ukoričeni recepti za različita jela, popularni kuvari, donedavno su bili sastavni deo svake kućne biblioteke, a moderna vremena su donela i to da mnoge domaćice danas jela pripremaju po receptima sa interneta, gde je tekstom, slikom i snimcima objašnjeno kako se šta priprema...

Kada je reč o "knjigama s receptima" kod nas, prvi štampani srpski kuvar je "Srbskij kuvar (Srpski kuvar)" koji je priredio i štampao jeromonah Jerotej Draganović 1855. godine u manastiru Krušedol, na Fruškoj gori, tada u sastavu Habsburgške, a kasnije Austrougarske monarhije.

Originalna verzija knjige štampana je na slavenosrpskom jeziku, a iako se zvao "Srpski kuvar", sastavljen od nemačkih recepata koje je jeromonah preveo. U ovim receptima ima i desetak onih u kojima je jedan od sastojaka bila čokolada, a zanimljivo je da su korišćene stare mere kao funta, olba i lot.

U predgovoru ove knjige, jeromonah Jerotej Draganović detaljno je objasnio šta ga je navelo da je objavi, a pre nego što je postao monah, bio je kuvar u Patrijaršiji u Sremskim Karlovcima, kod patrijarha Josifa Rajačića.

- Želeći svom milom rodu da budem koristan, trudio sam se više godina ovoj knjizi, koja će, kao što od srca želim, rodu našem od velike potrebe biti. Ja sam, pre nego što sam monaški red primio, u Dvoru kod Njegove Svetlosti Gospodina Patrijarha umetnost kuvanja učio, u čemu sam toliko uspeha postigao, da sam evo u stanju i knjigu izdati, kojoj sam dao ime Srpski Kuvar - naveo je jeromonah Jerotej.

Foto: Informer/društvene mreže

Korive prvog srpskog kuvara

 


On dalje kaže da knjiga sadrži u sebi 302 pravila pripremanja raznih vrsta jela, koje je sam "svako ponaosob dovoljno ispitao, uverio sebe probajući ih da su dobra i savršena i da se mogu u knjigu staviti".

- Iz ove će knjige naš podmladak srpski, naučiti ukusna i za stomak zdrava jela zgotoviti, bez da preteruje u mastima i čemu drugome. Ova knjiga, koliko je za zdravlje potrebna, i neophodno nužna, toliko je i za ekonomiju doma korisna, jer će mast uštedeti i zdravlje potkrepiti – zaključio je u predgovoru jeromonah Jerotej.

Veliku popularnost kasnije je doživeo "Veliki srpski kuvar", koji je napisala Novosađanka Katarina Popović Midžina, a štampan je 1878. u Beču. To je bio prvi srpski kuvar napisan Vukovim jezikom i na ćirilici.

Patin kuvar najtiražniji 

Među starim kuvarima, najveći tiraž dostigao je "Moj kuvar" poznatiji i kao "Patin kuvar" koji je 1939. priredila Spasenija Pata Marković, koja se svojevremeno školovala u Bečkoj školi za vođenje domaćinstva.

Pata je radila u "Politici" gde je imala redovnu rubriku "Jelovnik danas" u kojoj je savetovala žene kako da naprave dobar ručak sa malo novca.

Njen kuvar imao je više od 4.000 recepata, a ponovljeno izdanje posle Drugog svetskog rata objavljeno je pod nazivom "Veliki narodni kuvar" koje je doživelo dvadesetak izdanja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set