• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2024

12:44

Najveći gastronomski karavan na Balkanu "Izađi mi na teglu" krenuo je na još jednu turneju!

Alex Dmitrovic

Vesti

Najveći gastronomski karavan na Balkanu "Izađi mi na teglu" krenuo je na još jednu turneju!

Podeli vest

Čuveno nacionalno takmičenje “Izađi mi na teglu” krenulo je na još jednu turneju po Srbiji u potrazi za najboljim ajvar-majstorom. Jedanaestu godinu zaredom, gastronomski karavan će posetiti 15 gradova širom Srbije kako bi pronašao najbolji recept za “srpski kavijar” ali i nastavio očuvanje tradicije pripremanja zimnice na tradicionalan način.

Karavan je ove sezone svoj put počeo u Bačkoj Topoli, gde je održano prvo kvalifikaciono takmičenje, a gastronomsku avanturu nastavlja dalje preko Zrenjanina, Zaječara, Dimitrovgrada, Aleksinca, Vladičinog Han i Leskovca sve do kraja septembra kada se kvalifikacioni deo takmičenja završava.

Pobednici kvalifikacionih takmičenja će svoje varjače ukrstiti 5. oktobra na finalnom takmičenju u Beogradu, kada će biti proglašen kralj ili kraljica ajvara jedanaeste sezone ovog čuvenog karavana.

“Izađi mi na teglu” je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a kuriozitet manifestacije je to što organizatori učesnicima obezbeđuju sve što je potrebno za takmičenje: kompletno opremljen takmičarski štand, šporet Smederevac, papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. 

Foto: Alex Dmitrovic

 

Takmičarske ekipe treba da ponesu samo svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer takmičare i posetioce u svakom gradu očekuje celodnevni zabavni program, koji obuhvata i nagradne igre.

U proteklih deset izdanja nacionalnog takmičenja titulu šampiona su odnele ekipe iz Leskovca, Kovačice, Bele Palanke, Kanjiže, Brusa, Kuršumlije, Dimitrovgrada, Vladičinog Hana, Kikinde i još jednom Dimitrovgrada kada su nakon nekoliko godina potvrrdili svoju titulu, što dokazuje da majstora za “srpski kavijar” ima širom naše zemlje.

Ono što karavan čini izuzetnim jeste i činjenica da je uspešan plasman na takmičenju podstakao više od 40 domaćinstava da pokrenu sopstvenu proizvodnju ajvara. 

Ovogodišnja sezona karavana biće realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Sve informacije o datumima i gradovima u kojima će se karavan pojaviti i načinu prijave ekipa zainteresovani građani mogu dobiti preko društvenih mreža manifestacije:
https://www.instagram.com/izadji_mi_na_teglu/ https://sr-rs.facebook.com/izadjiminateglu/

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vozači, oprez! Radovi na auto-putu u Beogradu od danas, biće zatvorene vozne trake!
Srbija

Vozači, oprez! Radovi na auto-putu u Beogradu od danas, biće zatvorene vozne trake!

JP Putevi Srbije obaveštavaju javnost da će od danas do 19. septembra biti obavljeni radovi na rehabilitaciji kolovoza na deonici autoputa Beograd - petlja Aerodrom, u smeru ka Šidu. Vozna i zaustavna traka će u smeru ka Šidu biti zatvorene, a saobraćaj će se odvijati preticajnom trakom u smeru kretanja i preticajnom trakom suprotnog smera.

13.09.2024

08:06

sledeća vest

Vesti

Vesić u Novom Sadu: U pripremi Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva!
Društvo

Vesić u Novom Sadu: U pripremi Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da prelazak na električni pogon i druge vidove ekološki prihvatljivih goriva nije samo pitanje održivosti već toga kako želimo da živimo i istakao da je u pripremi Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva kojim će se dodatno stimulisati njihovo korišćenje.

13.09.2024

13:49

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Radujko zvanično izabran za genseka FSS!
Fudbal

Radujko zvanično izabran za genseka FSS!

Novi generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije je Branko Radujko, koji na tu poziciju dolazi umesto Jovana Šurbatovića! Izvršni odbor je jednoglasno izabrao Radujka, a odluka je doneta u skladu sa zakonima Republike Srbije, uz saglasnost i u skladu sa regulativom UEFA.

13.09.2024

12:43

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje
Košarka

Preokret na pomolu? Aleksa: Nadam se da Kari ostaje

Srpski košarkaš Aleksa Avramović (29) još ne može da poveruje da je Svetislav Pešić (75) napustio funkciju selektora Srbije, ali smatra da možda čak postoji šansa da dođe do preokreta! Harizmatični Čačanin, koji je ovog leta sa "orlovima" osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, poručio je u intervjuu za "Mocart sport" da se, poput svih reprezentativaca, nada ostanku legendarnog stratega.

13.09.2024

09:54

Planeta

Pao prvi sneg! Zabelelo se u regionu! (FOTO)
Planeta

Pao prvi sneg! Zabelelo se u regionu! (FOTO)

Prvi sneg od jutros pada na Platku, u blizini Rijeke gde se nalazi skijalište sa pogledom na more, zabeležile su veb kamere DHMZ, a portal IstraMeta javlja da će se možda zabeleti i najviši delovi Radeševa.

13.09.2024

14:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set