• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir

23.11.2019

18:02

IZA PESME "DIMITRIJO, SINE MITRE" SE KRIJE PRETUŽNA PRIČA! Nećete moći suze da zaustavite! (VIDEO)

Estrada

IZA PESME "DIMITRIJO, SINE MITRE" SE KRIJE PRETUŽNA PRIČA! Nećete moći suze da zaustavite! (VIDEO)

Podeli vest

Dugo se smatralo da je poznata pesma "Dimitrijo, sine Mitre" narodna pesma. Međutim, kasnije se saznalo da to nije tačno i da je autor pesme Stana Avramović Karaminga iz Vranja

Stana je bila ugledna vranjanska pevačica i uzor mnogim kasnije poznatim pevačima. Preminula je 1969. godine i na sahrani su prema njenoj želji svirali ovu pesmu. Ona ju je ceo život malo menjala i bilo je nekoliko verzija pesme. Pred samu smrt je rekla prijateljima: "Sve nesam rekla, sve i neje za pesmu". Onda je ispričala kako je pesma nastala, piše portal Milos.

Naime, pesma je inspirisana pričom o Dimitriju koji je bio njen brat od tetke i Stani po kojoj je ona kasnije dobila ime. Njen otac Toma je bio ujak Dimitriju. Za priču je saznala od majke koja joj ju je tek na samrti ispričala.

Foto: Printscreen You Tube

Dimitrije je oženio Stanu za koju se priča da je bila najlepša devojka od Vranja do Niša. Mnogo su se voleli, ali nisu mogli da imaju dece. Kako su godine prolazile polako je porodica počela da zanoveta, pa bi recimo, kada bi krenuli u crkvu nedeljom, svekrva Bosa govorila "Ajde, sine ajde. Pa i dete dovedi".

Vremenom je i Dimitrije počeo da prebacuje ženi "Badava, Stano, tvoja lepota, kad nisi rodila muško ili žensko. Svi se kunu u decu, a ja u tebe!"

Od nesreće koja ju je izjedala, Stana reši da sebi oduzme život i obesi se. Međutim, za to sazna ujak Toma i pokuša da joj pomogne tako što je posavetuje da tajno zatrudni sa drugim čovekom kako bi porodica ponovo bila sretna.

Stana je zatrudnela u četrdesetoj godini sa drugim čovekom. Polako se vraćala sreća u porodicu, svi su je pazili i čuvali od posla da bi iznela trudnoću. Međutim, porođaj je bio težak. Nažalost, Stana je preminula, ali je dete preživelo. Nakon što je prošlo sedam dana od pogreba, Dimitriev ujak je rešio da mu otkrije bolnu istinu.

- Pre nego što odemo na Stanin grob, moram nešto da ti kažem. Izjedosmo Stanu, prvo tvoja majka, pa ti i onda ja. Tako je. Tvoja majka, što je kinjila. Ti što si nerodan, a ja što sam je savetovao s koga da ide. Da znaš, dete nije tvoje - rekao je on tada zbunjenom Dimitriju.

Međutim, Dimitrije bi čvrst u tom trenutku, te je odgovorio ujaku ono čemu se ovaj možda i nije nadao.

Foto: Printscreen You Tube

- Ako, ujko. Nema veze. Mi smo hteli dete da usvojimo, a ovo je bar moja Stana rodila - rekao je on tada.

Sutradan, na grobu, pred rođacima dok su Stani davali prvu subotu, Dimitrije je prvo dao porodici instrukcije gde da ga sahrane, nakon čega je izvadio pištolj.

- Ovde, pored moje Stane da me pokopate - rekao je i pre nego šte je iko mogao da ga spreči, izvadio je pištolj i ubio se.

Sedam dana nakon smrti Stane, tri dana posle sina Dimitrija, od tuge umre i njegova majka Bosa, a na veliku žalost porodice, ubrzo je preminuo i Toma.Tako je junakinja ova priče, Stana Karaminga izgubila oca. Za sećanje sastavila je ovu pesmu koja u sebi sadrži veliku bol i porodičnu tragediju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Кукавички...Где је борба...? Борба са самим собом и предрасудама...? Сви смо МИ БОЖИЈА ДЕЦА...!! Само беланчевинасту структуру тзв. ДНК добијамо од овоземаљских родитеља...!! Србин, витез ПРАВОСЛАВНИ и СВЕТОСАВСКИ...Мора са миром да прими Божију казну и да се бори сваког дана тако што ће чинити ДОБРО ДРУГОМЕ И НАРОДУ...!! Убити се...Жив и здрав је кукавишно дело... То је овоземаљски крај за слабиће и вечите мамине мазе, које су се одрекле Бога нити знају за Њега

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija