• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.11.2019

18:58

RETKO OBOLJENJE UPLAŠILO CRNOGORCE! Prenose je komarci, RIZIČNE GRUPE DECA i OSOBE SA SLABIJIM IMUNITETOM!

Balkan

RETKO OBOLJENJE UPLAŠILO CRNOGORCE! Prenose je komarci, RIZIČNE GRUPE DECA i OSOBE SA SLABIJIM IMUNITETOM!

Podeli vest

Parazitsko oboljenje lajšmanioza, koju prenose komarci, pojavilo se i u Kolašinu

Ovo oboljenje je smrtonosno za pse, koje je neophodno uspavati kada se otkrije ova bolest, a rizične grupe kod ljudi su deca i osobe sa slabijim imunitetom.

Prema pisanju Dnevnih novina, psi lutalice mogu da ubrzaju širenje ove bolesti, iako ona retko opstaje u hladnim područjima, prenosi CdM.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne bolesti saopštila je da je bolest otkrivena i u Podgorici, Baru i Ulcinju.

(VIDEO) PIJAVICA SE NADVILA NAD CRNOM GOROM! Stanovnici Ulcinja u strahu!

Kako je objasnio veterinar Saša Drljević iz Kolašina, lajšmanioza je parazitsko oboljenje koje prenose insekti a sa životinja na ljude se prenosi pomoću peščane mušice, zbog čega se oboljenje javlja u toplijim krajevima.

Prvi znaci bolesti kod pasa su tromost, apatičnost, gubitak apetita i mršavljenje.

Kod pasa se najčešće i nakon dugotrajnog lečenja bolest vraća jer, za sada, ne postoji lek koji potpuno eliminiše lajšmaniju iz organizma psa.

Drljević navodi da je za obolelog psa jedino rešenje uspavljivanje, jer se bolest stalno vraća.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17