• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

22.06.2020

14:48

SLEDI REHABILITACIJA REZOLUCIJE 1244 - AMERIKA ĆE MORATI DA PRIZNA ŠTETU NANETU SRBIMA! Prošlo je vreme kada su nam "uši zavrtali tamo neki službenici" američke administracije!

Balkan

SLEDI REHABILITACIJA REZOLUCIJE 1244 - AMERIKA ĆE MORATI DA PRIZNA ŠTETU NANETU SRBIMA! Prošlo je vreme kada su nam "uši zavrtali tamo neki službenici" američke administracije!

Podeli vest

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbija ima jasan pristup pitanju Kosova i da će biti rehabilitovana Rezolucija 1244 UN, jedina koja postoji za Kosovo

Dodik je rekao da ta rezolucija garantuje teritorijalni integritet Srbije i na Kosovu i da je još na snazi, kao što je na snazi izvorni Dejtonski sporazum i mnogi međunarodni akti.

- Mislim da je ključno pitanje poštovanje međunarodnih akata. Proglašenje Kosova je bilo jednostrano, mimo međunarodnog prava, uz poticaj bivše američke administracije iz tog vremena. Pokazalo se da jedna moćna Amerika tog vremena nije uspela da nametne rešenje mimo relevantnih rezolucija Savjeta bezbednosti kakva je 1244 - rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
        
Srpski član Predsedništva naglasio je da je Srbija promenila svoj regionalni, politički i geostrateški položaj i da više nije mesto gde može da se "zaleti neki službenik američke administracije i uzme šta hoće".

        
- Više nije to vreme, više to niko ne može da uradi ni u Republici Srpskoj. Niko ne kaže da Amerika nije moćna i treba poštovati njenu snagu, ali isto će tako Amerika morati jednog dana da prizna greške prema srpskom narodu, uključujući njegovu satanizaciju, i da prizna štetu koju su nam nanele bivše američke administracije - poručio je Dodik.
        
Prema njegovim rečima, moraće da priznaju i greške o pitanju Kosova i Dejtonskog sporazuma koji je kreiran i napravljen u Americi, a srpski narod ga je jako teško prihvatio.
        
- Međutim, kada je sporazum potpisan zalagali smo se za izvorni Dejton, ali je prevarom raznih administracija američkih i evropskih, te visokih predstavnika, taj sporazum promenjen u smeru onoga što je bio interes Bošnjaka-muslimana na štetu Hrvata i Srba, a najviše na štetu državno-pravnog statusa Republike Srpske - napomenuo je Dodik.
        
On je dodao da je cilj Republike Srpske da taj status vrati u okvire izvornog Dejtona, te da se Republika Srpska ni za šta drugo ne zalaže nego za izvorni Dejton.

(VIDEO) NOVI INCIDENTI U BUDVI! TUČA U OPŠTINI, PREDSTAVNICI DPS UŠLI U ZGRADU, STIGLA POLICIJA! Nema mira u Crnoj Gori!

        
Dodik je napomenuo da su američki zvaničnici objašnjavali da su mu uveli sankcije zato što se zalaže za izvorni Dejton, koji prema njihovim rečima ne obezbeđuje funkcionalnost BiH.
        
- Između funkcionalnosti BiH i međunarodnog sporazuma koji se zove Dejtonski sporazum, ja biram Dejtonski sporazum i to je moja politička platforma i politička opcija - naglasio je Dodik.
        
Dodik je rekao da se u BiH više ne mogu olako donositi rešenja na štetu hrvatskog i srpskog naroda, o čemu najbolje govori proces dogovaranja oko Mostara.

- Bošnjaci za Mostar zagovaraju koncept da postoje reprezentativni nacionalni klubovi i da niko nikoga ne preglasava, dok za BiH zagovaraju koncept građanske zemlje putem principa jedan čovek jedan glas, pri čemu su oni navodno neka većina, ali samo spekulativna većina jer je popis održan 2013. godine lažiran i nije relevantno odrađen - pomenuo je Dodik.

Foto: Tanjug/Fotoilustracija

Govoreći o uređenju granice sa Srbijom, Dodik je rekao da Bošnjaci imaju otvorene probleme sa Srbijom, dok ih Republika Srpska nema.

MILO UHAPSIO I AMFILOHIJA?! MITROPOLIT TRENUTNO U ZGRADI PODGORIČKE POLICIJE, SA NJIM SU I DVA ADVOKATA!

- Mi ćemo doprineti da se ti problemi rešavaju zato što je to neophodno imajući u vidu karakter i proces pridruživanja EU ako on bude intenzivan i u narednim godinama - dodao je Dodik.
        
Dodik je istakao da ne vidi da su problem same granice, ali da bi bilo dobro da se to reši sa stanovišta nekih budućih vremena.
        
- Pitanje granice je bilo stavljeno na dnevni red, Republika Srpska i Srbija su to pitanje podržale, podržali su ga i Hrvati u BiH, a ona su to Bošnjaci odbili - podsetio je Dodik. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17