• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.05.2021

22:20

HRVATI OPET SVOJATAJU SRPSKOG NAUČNIKA! Linta: Providno i jadno falsifikovanje istorije ne može promeniti činjenicu da je Tesla Srbin!

Balkan

HRVATI OPET SVOJATAJU SRPSKOG NAUČNIKA! Linta: Providno i jadno falsifikovanje istorije ne može promeniti činjenicu da je Tesla Srbin!

Podeli vest

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenio je danas skandaloznom svečanost povodom otkrivanja novog spomenika Nikoli Tesli u Gospiću, nakon što je prethodni miniran 1992. godine

On je u izjavi za javnost ocenio da u pitanju je jedan u nizu neprihvatljivih i sramnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koga čitava svjetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina.

U svom govoru, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je izrekla brutalnu laž da se radi o vraćanju spomenika najvećem hrvatskom naučniku i kozmopolitu, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

Dobro je poznato da u enciklopedijama, naučnim radovima i raznim drugim tekstovima na mnogim svetskim jezicima stoji tačan podatak da je Nikola Tesla srpski naučnik koji je veliki deo svog života proveo u Americi, dodao je Linta.

Providni i jadni pokušaji falsifikovanja ne mogu da promjene istorijsku istinu da je Nikola Tesla Srbin koji je rođen u Vojnoj Krajini u Habsburškoj Monarhiji 1856. godine.

Otac Nikole Tesle Milutin je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka Ðuka takođe potiče iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića.

Linta navodi da je Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u svom govoru na svečanosti, između ostalog, licemjerno istakao da su Gospićani posebno ponosni što je Tesla bio jedan od njih i što pripada njima.

Foto: wikipedia

Nikola Tesla



Jasno je da Starčević pod Gospićanima smatra samo Hrvate i da je za njega, hrvatsku vlast i veliki dio hrvatske javnosti Nikola Tesla ne samo hrvatski naučnik, već i Hrvat.

Karlo Starčević u svom govoru nije rekao istinu da je 91 član porodice Nikole Tesle ubijen u genocidnoj NDH, a 14 njih je završilo u fabrici smrti Jasenovac.

Starčević nije u svom govoru rekao istinu da su sledbenici ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića minirali spomenik Nikoli Tesli februara 1992. godine samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju. Karlo Starčević nije u svom govoru rekao istinu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je 1991. i 1992. Godine, ali i kasnije, u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća.

Zbog navedenih i brojnih drugih činjenica, Gospić će ostati trajno upamćen kao jedno od mnogih mjesta istrebljenja srpskog naroda i mjesto uništenja spomenika srpskom naučniku.

Linta ističe da spomenik Nikoli Tesli nije postavljen na mjesto gđe je bio, na gospićki trg, već ispred Kulturno-informativnog centra.

Spomenik je odliven još 2006. godine i skupljao je prašinu u skladištu Ljevaonice u Zagrebu punih 15 godina što jasno potvrđuje da nije bio volje da se postavi.

Pored toga ime i prezime Nikole Tesle ispisano je na spomeniku samo na latinici umjesto da bude i na ćirilici što dodatno potvrđuje da je u pitanju hrvatska politika prisvajanja znamenitog srpskog naučnika, dodao je Linta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija