• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti.rs

04.08.2021

13:42

ACO U PROBLEMU, KLIJENTI BEŽE O MILOVOG BRATA! Prva banka, filijala nekadašnje vlasti, u velikim problemima!

Balkan

ACO U PROBLEMU, KLIJENTI BEŽE O MILOVOG BRATA! Prva banka, filijala nekadašnje vlasti, u velikim problemima!

Podeli vest

Od početka godine državne kompanije povukle su 13,1 milion evra depozita iz Prve banke, a ako se taj trend nastavi može izazvati sumnju u sposobnost banke da nastavi poslovanje po načelu stalnosti

Ovo je navedeno u izveštaju revizora Crowr MNE koji je objavljen na sajtu Centralne banke Crne Gore. Poznato je da je pojedinačno najveći akcionar banke Aco Đukanović, brat predsednika Crne Gore i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića (41,5 odsto) koji preko nekoliko povezanih firmi kontroliše još oko 15 odsto akcija.

Elektroprivreda Crne Gore, kao državno preduzeće ima 19,8 odsto akcija. Predsednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović zatražio je od Prve banke izveštaj eksterne supervizije kvaliteta aktive.

Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta, upozorava da je Prva banka u velikim problemima i da guverner CBCG ne sme da ćuti. On, za "Novosti", kaže da nakon više godina međunarodne podrške i ignorisanja peglanja bilansa i prebacivanja loših kredita drugim bankama, fondovima, IRF od strane Prve banke, stvari se drastično menjaju.

- MMF je tražio od CBCG vanrednu superviziju kvaliteta aktive Prve banke i angažovan je PWC iz Nemačke da uradi QAR, koji je pokazao veliku rupu u bilansima. Pokušaj manevra problematičnih kredita i nekretnina preko jednog češkog fonda nije uspeo i prvi rezultati supervizije pokazuju da Prva banka ima negativan kapital - kaže Medojević.

Prva banka je pod posebnim nadzorom MMF i Svetske banke već deset godina, ali su Đukanovići uspevali da obezbede da ih ove međunarodne organizacije ne diraju. Pozivam Vladu, EPCG, IRF i ostale državne firme i fondove da ne pomažu privatnu banku koja je upala u probleme zbog pogrešnih poslovnih odluka, da ne pomažu braću Đukanović novcem građana - poručuje Medojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17