• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: agencije

11.01.2020

07:46 >> 08:38

(FOTO/VIDEO) TOTALNI PREOKRET! IRAN PRIZNAO DA JE SRUŠIO UKRAJINSKI AVION! Zelenski odmah postavio 5 ZAHTEVA!

Vesti

(FOTO/VIDEO) TOTALNI PREOKRET! IRAN PRIZNAO DA JE SRUŠIO UKRAJINSKI AVION! Zelenski odmah postavio 5 ZAHTEVA!

Podeli vest

Iranska vojska je zvanično priznala da je oborila ukrajinski avion i time uzrokovala smrt 176 ljudi. Radi se o "ljudskoj grešci", kako se navodi u saopštenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji

 

11:20 - Komadant vazdušno-kosmičkih snage iranske Revolucionarne garde (IRGC) Amir Ali Hadžizadeh preuzeo je odgovornost za rušenje ukrajinskog aviona i smrt 176 putnika i članova posade!

Više o tome čitajte OVDE.

10:00 - Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je iranski general Kasem Sulejmani, koji je ubijen u američkom napadu u Iraku, planirao napade na četiri ambasade SAD.

- Mogu da otkrijem da verujem da su bile četiri ambasade - rekao je Tramp u intervjuu za Foks njuz, prenosi CNN.

Među tim ambasadama je, dodao je, i ona u Bagdadu. Tramp je ove tvrdnje prvi put izneo u četvrtak u Beloj kući, a potom iste večeri ih ponovio na mitingu u Ohaju.

09:30 - Predsednik ukrajinskog "Internešnal erlajnza" saopštio je danas da nikada nije verovao da je posada njihovog aviona boing 737-800 izazvala pad, u kojem je nastradalo svih 176 putnika i članova posade.

- Ni na sekundu nismo sumnjali da su naša posada ili naš avion izazvali takvu strašnu avionsku nsreću. To su bili naši najbolji ljudi. Najbolji - napisao je predsednik Internešenal erlajnsa u saopštenju koje je objavio na društvenim mrežama.

Foto: Tanjug

09:05 Državna duma Rusije osudila je akciju Irana, ali smatra da je Iran bio isprovociran.

09:00 - Vrhovni lider Irana Ali Hamnej naložio je vlastima njegove zemlje da javno objave rezultate istrage pada ukrajinskog aviona.

Ajatolah je naveo da će svi razlozi ove tragedije, kao i rezultati istrage, biti objavljeni javnosti pravedno i transparentno.

08:30 - Oglasio se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i postavio Iranu tri zahteva. Više o tome OVDE.

Takođe, ističe se da je letelica slučajno pogođena i da će odgovorni biti kažnjeni.

Podsećamo, Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona Boing 767 sa 176 putnika koji je u sredu ujutro poleteo iz Teherana.

07: 30 - Iran je identifikovao ukrajinski avion kao neprijateljsku borbenu letelicu

Iranske vojne snage nisu dobro prepoznale ukrajinski Boing 737, pa im se od putničkog aviona činilo da je vojni avion koji su potom oborili. Iranci su smatrali da posada aviona čeka američki odgovor na iranski napad na njihove baze u Iraku, navode iranski vojni zvaničnici.

- Usred pretnji Amerike da se gađa više ciljeva u Iranu, kao i zbog neviđene aktivnosti na nebu u regionu, oružane snage naše zemlje bile su u najvišem stepenu pripravnosti da bi odgovorile na moguće pretnje - navodi se u saopštenju Generalštaba iranske vojske.

IRANCI RUSKIM RAKETAMA SRUŠILI AVION?! Mislili da je AMERIČKI BOMBARDER, ispaljena 2 projektila!

07:15 - Iranski predsednik Hasan Rohani izrazio je žaljenje zbog nesreće i rekao da će svi koji su odgovorni biti procesuirani.

"Islamska republika Iran duboko žali zbog ove katastrofalne greške. Moje misli i molitve su uz ožalošćene porodice. Nudim svoje najdublje saučešće", napisao je Rohani na Tviteru.

 

 

Rohani je naredio da se preduzmu sve neophodne mere da se isplati kompenzacija za oboreni avion. Prema njegovom saopštenju, Rohani je takođe naredio da se radi na eliminaciji mana nacionalnog odbrambenog sistema.

- Neophodno je eliminisati sve slabosti našeg odbrambenog sistema i preduzeti sve mere da bi se slične katastrofe sprečile u budućnosti - navodi Rohjani u izjavi objavljenoj na njegovom sajtu.

 

 

06:30 - Iranski ministar spoljnih poslova Javad Zarif izrazio je "duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće" porodicama žrtava zbog nenamernog rušenja aviona. On je istakao kako je "ljudska greška u vreme krize koju je izazvao avanturizam SAD-a" dovela do incidenta.

- Tužan dan - napisao je na Tviteru.

 

 

ranski predsednik Hasan Rohani objavio je kako Iran žali zbog ove katastrofalne greške i izrazio saučešće porodicama žrtava. On je najavio nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za "neoprostivu grešku".

 

 

Američki, kanadski i britanski zvaničnici prethodno su naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade, uz pretpostavku da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, usred sukoba sa Vašingtonom zbog napada američkog drona u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasim Sulejmani.

Foto: Reuters

Među putnicima poginulim u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Avganistana, Nemačke i Britanije.

Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvoro putnika iz Avganistana, troje iz Nemačke i troje iz Britanije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TIŠINA

pre 4 godine

Opet su Hrvati(ko i kad su ušli u EU) svetu predstavili Teslu ko svog naučnika i sada kad predsedaju i šefuju Uniji i Srbiji i Regionu a Srbija ponizno ćuti namesto da po tradiciji kuka i kmeči po svim medijima i sa svim političarima dok tamo slave... Večernjilist.hr RIMAC, TESLA, NOGOMET... Kako se Hrvatska predstavila Europskoj uniji: Pogledajte službeni spot našeg predsjedanja www.youtube.com/watch?v=ohhmCdqQB8E&feature=emb_logo

gogi

pre 4 godine

A kada sam ja ovo napisao pre 2 dana nije bilo ni objavljeno, pa samo je budala mogla da kaze nesto drugo....a ima takvih novinara

Stojce

pre 4 godine

Opet je Amerika posredno odgovorna. Da nisu ubili irsnskog generala, ne bi ovo ni bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija