• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.02.2020

07:00

OVO JE DRŽAVA KOJA NE POSTOJI, ZAROBLJENA JE U PROŠLOSTI, a sa njenim pasošem ne možete da putujete nigde! (VIDEO)

Vesti

OVO JE DRŽAVA KOJA NE POSTOJI, ZAROBLJENA JE U PROŠLOSTI, a sa njenim pasošem ne možete da putujete nigde! (VIDEO)

Podeli vest

Pridnjestrovlje, službeno Pridnjestrovska Moldavska Republika, nezavisna je nepriznata država na teritoriji Moldavije

Osim nje, graniči se još samo s Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN-a. Štaviše, sve tri zemlje koje s njom imaju službene diplomatske odnose su i same nepriznate - Abhazija, Južna Osetija (obe u Gruziji) i Republika Nagorno Karabah (Azerbejdžan).
 

Nezavisnost je proglasila 1990, godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima popisa iz 2015, tri najbrojnije etničke grupe - Rusi, Moldavci i Ukrajinci - skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi ipak prednjače za jedan odsto (34 odsto).
 
Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi, je Tiraspolj, s oko 130.000 stanovnika, dok sama republika ima gotovo pola miliona stanovnika.
 
Nalazi se ni 70 km od moldavske prestonice Kišinjev, na istočnoj obali reke Dnjestar. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a da se čini kao da je Tiraspolj zaglavio u vremenu koje je iščeznulo pre 30 i više godina, čemu doprinose i ulice i trgovi koji nose nazive ličnosti iz sovjetske ere. U središtu grada počiva Suvorov trg, gde se svake godine održava parada za Dan nezavisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smešten ispred zgrade parlamenta.
 
Motiv Pridnjestrovljana za traženje nezavisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem 80-ih godina prošlog veka, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u službenoj upotrebi. U martu 1992. je izbio oružani sukob, koji se završio u julu iste godine. U njemu je život izgubilo oko hiljadu ljudi. Od tada je ovo područje u miru, a održava ih finansiranje iz Rusije. Ruski je službeni jezik, a velik broj stanovnika na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju, piše BBC.
 
Iako Pridnjestrovlje funkcioniše politički i ekonomski nezavisno od Moldavije, njihov pasoš je beskoristan jer je ne priznaje nijedna članica UN-a. Uprkos ovoj činjenici, stanovnici nisu zarobljeni unutar granica svoje domovine jer većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boki

pre 4 godine

Pravo da vam kažem meni ljudi ovo i ne izgleda tako loše.

Goran Bgd

pre 4 godine

Prikazana arhitektura je kombinacija sovjetskog klasicizma i socijalističkog modernizma, sa ponekim objektom u tradicionalnom ruskom nacionalnom stilu. Urbanistička postavka jasna - bulevari vode od trga do trga, blokovi su ujednačeni, ali ne i dosadni. Sve je čisto, uredno i okrečeno - lepše je nego većina naših zapuštenih gradova, unakarađenih divljom gradnjom. Nije svetski, ali je sve korektno. Prema tome, ne znam zašto i sa kojim pravom se autor teksta podcenjivački odnosi prema ovakvom gradu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17