• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

26.03.2020

10:23

NOVA NADA ZA ZARAŽENE KORONOM! Kinezi otkrili čime su još lečili pacijente u teškom stanju koji su ozdravili

Vesti

NOVA NADA ZA ZARAŽENE KORONOM! Kinezi otkrili čime su još lečili pacijente u teškom stanju koji su ozdravili

Podeli vest

Kineski stručnjaci objavili su juče vest da su se sa korona virusom, između ostalog, borili i matičnim ćelijama.

Kako su saopštili, matične ćelije mogu da pomognu pacijentima koji su u kritičnom stanju.

Matične ćelije pomažu da se stanje ovih pacijenata dovede u manje teško i da oni prežive. Poznato je da one imaju široku upotrebu poslednjih 10 godina i aktivno se primenjuju kod teških oboljenja, tačnije, u poslednjim stadijumima bolesti. Kada kod pacijenata koji su oboleli od korona virusa dođe do napada na pluća, javlja se takozvana citokinska oluja koja dovodi do umiranja. I tu matične ćelije mogu da pomognu. I primenjuju se, sa manjim ili većim uspehom - rekao je dr Džihan Abazović, potpredsednik Udruženja SEEBRA.

Kako je dodao, Kinezi su u januaru krenuli sa primenom matičnih ćelija u borbi protiv korona virusa i videli da to donosi uspeh. U radu koji su sada objavili, spomenuto je samo sedam pacijenata na kojima su primenili matične ćelije, ali taj broj je znatno veći.

- Matične ćelije mogu da nateraju naš imuni sistem da radi bolje u trenucima kada smo mi u teškom stanju. Mogu da spreče neke reakcije u organizmu i da primire težinu bolesti - kaže dr Abazović.

Foto: Informer DN

Kineski lekari su počeli da leče pacijente matičnim ćelijama kada su iscrpeli sve ostale mogućnosti, i to kod najtežih bolesnika, kada su videli da nemaju uspeh sa konvencionalnim načinom lečenja.

- Ti pacijenti su izlečeni - kaže Abazović.

On objašnjava da matične ćelije ne mogu da ubiju virus i da terapija ne može da se primeni sve dok se ne razvije klinička slika.

- Kada naš trenutak krene da kolabira, to je pravi momenat za primenu matičnih ćelija. Ne mora čak ni da postoji donor jer postoje banke koje gaje ćelije u istraživačke svrhe. Trenutno, kod nas je takva situacija da ovakav proizvod ne može da se napravi, ali bi mogao da se koristi ako ga nabavimo iz postrojenja koja su nam blizu. Nama najbliža postrojenja su u Sloveniji, Nemačkoj, Turskoj - rekao je doktor Abazović.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17