• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

02.04.2020

15:22

ZAHAROVA RASKRINKALA AMERIKANCE: Zapad koristi situaciju u Venecueli za državni udar!

Vesti

ZAHAROVA RASKRINKALA AMERIKANCE: Zapad koristi situaciju u Venecueli za državni udar!

Podeli vest

Zapad želi da iskoristi tešku epidemiološku situaciju u Venecueli kako bi izvršio državni udar, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

- Nažalost, vidimo da se čitav niz zemalja još uvek vodi težnjom da se iskoristi teška situacija u svetu, epidemiološka situacija u Venecueli, za postizanje političkih ciljeva - naglasila je Zaharova.

Prema njenim rečima, ideja državnog udara koji bi doveo do smene zakonito izabranog predsednika zemlje i dalje se nalazi u glavama nekih političkih snaga na Zapadu.

- Mi smo protiv blokiranja pomoći Karakasu preko MMF-a. Osudili smo američku objavu da se predsednik suverene države stavi na poternicu... zbog izmišljenih optužbi za trgovinu drogom - dodala je portparolka.

Američki plan za rešavanje situacije u Venecueli u sadašnjim uslovima zvuči kao podsmevanje, smatra Zaharova.

- Međutim, baš kao podsmevanje Vašington je najavio improvizaciju u vidu plana za rešavanje situacije pod uslovima formiranja prelazne vlade u Venecueli - objasnila je Zaharova na redovnom brifingu i dodala: 

Sada kada je u svetu, u suštini, uveden moratorijum na sve značajne političke i društvene događaje, Sjedinjene Američke Države predlažu se da se razvije i koordiniše određeni raspored nacionalnih izbora u Venecueli, sa posebnim naglaskom na predsedničke izbore u zemlji.

Foto: AP/Photo

Zaharova ističke da Moskva smatra da "pre svega treba da razmišljati o narodu Venecuele i razmišljati o tome kako se može pomoći ovoj zemlji da izađe iz ove humanitarne katastrofe". 

Američki državni sekretar Majk Pompeo u utorak je izjavio da bi u Venecueli trebalo da se uspostavi privremena vlada koju priznaje i Karakas i opozicija, a koja bi bila na čelu zemlje do sledećih predsedničkih izbora, nakon čega će, ako izbori budu "pošteni", uslediti ukidanje američkih sankcija.

Situacija u Venecueli

Nakon što su početkom 2019. godine u Venecueli započeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika zemlje Nikolasa Madura, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da Vašington više neće priznavati vlast na čelu sa Madurom, koji je sa svoje strane objavio prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom.

Foto: Tanjug

Pored toga, američke vlasti su pored nekoliko drugih zemalja podržale Huana Gvaida, predsednika Nacionalne skupštine, koju kontroliše opozicija, a koji se dva puta proglašavao za "privremenog predsednika". Drugu "zakletvu" položio je ovog januara.

U Moskvi su Gvaidov "predsednički status" nazvali nepostojećim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miro

pre 4 godine

Ne razume Zaharova zar slanje pomoći nije indirektna podrška SAD- u.

Miro

pre 4 godine

Пошаљи те САД-у још помоћи. Венецуели нека је Бог у помоћи међутим " Бог високо а Русија далеко" . Од изјава Венецуела нема користи.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17