• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

08.05.2020

20:36

FINALNI UDAR PEKINGA NA DUBOKU DRŽAVU! KINA LANSIRALA KRIPTO VALUTU DCEP - ovo će promeniti svet, DOLAR NIKAD BLIŽE PROPASTI!

Vesti

FINALNI UDAR PEKINGA NA DUBOKU DRŽAVU! KINA LANSIRALA KRIPTO VALUTU DCEP - ovo će promeniti svet, DOLAR NIKAD BLIŽE PROPASTI!

Podeli vest

Kina lansirala kripto valutu DCEP kao odgovor na bitkoin kojeg kontroliše "dip stejt" - duboka država

Nakon brojnih odlaganja, čini se da je Kina spremna da koristi sopstvenu kripto valutu, prvu takve vrste koju je država otvoreno odobrila i ekvivalentna je zakonskom sredstvu plaćanja.

Kriptovaluta je digitalna ili virtuelna valuta dizajnirana da funkcioniše kao sredstvo razmene. Koristi kriptografiju da obezbedi i verifikuje transakcije kao i da kotroliše stvaranje novih jedinica određene kriptovalute. Najpoznatije su one koje su poslednjih godina izbile na scenu, a koje se obavljaju preko blokčeina - javnog registra svake transakcije koja se ikada dogodila unutar mreže, dostupnog svima.

Među njima se posebno ističe bitkoin čija je glavna karakteristika njegova distribuirana kontrola i (navodna) nemogućnost jednog ili nekoliko ljudi da to kontrolišu.

Uprkos tome što nisu imale odobrenje centralne banke ili bilo kog zvaničnog autoriteta, neke kripto valute su postigle ono što je ključno da se smatraju novcem: prihvaćene su kao nosioci vrednosti.

Njihovo širenje predstavljalo je problem vladama jer postaju crna kutija nedostupna bilo kojoj kontroli.

Zbog toga je u nekim zemljama, posebno u Kini, nedavno zabranjeno njihovo korišćenje, kao i procesi neophodni za njihovo funkcionisanje: oko 70 procenata globalnog iskopavanja bitkoina odvijalo se u Kini.

Velike korporacije, željne proširenja poslovanja u druge profitabilne sektore, takođe su se okrenule ovoj tehnologiji.

NOVI "USLOV" EVROPSKE UNIJE: SRBIJA DA PRIHVATI DA JE TESLA - HRVAT! Skandal iz Brisela postaje prvorazredno državno pitanje!

Fejsbuk je predložio sopstvenu kripto valutu - Libru. Čini se da su banke naučile lekciju od filmske industrije, hotela, medija i drugih žrtava digitalizacije, pa su požurile sa zahtevima dobijanja veće kontrole od vlade.

Projekat nije mogao da da jasne odgovore, pa je ostao zarobljen u limbu.

Uprkos zaokretima, interesovanje za virtuelni novac se nastavlja. Kina je, nakon što je zabranila bitkoin, preuzela vodeću ulogu u prvoj primeni suverene kriptovalute zasnovane na blokčeinu. Dizajnirala je digitalnu valutu DCEP.

Foto: Infomedijabalkan

Špekuliše se da iznenadna žurba sa implementacijom nakon godina rezistencije ima veze sa pretnjom koju predstavljaju valute poput ove za koju se zalaže Facebook: jednom kada se navike instaliraju, konkurentima je veoma teško da steknu udeo na tržištu. Drugi razlog je teren koji se otvorio usled karantina i povećanje digitalnih transakcija.

U aprilu su slike virtualnog novčanika po prvi put počele da kruže, a predstavnici kineskih centralnih bankarskih i savetodavnih kompanija pružili su neka zvanična objašnjenja o projektu.

Dakle, u principu se saznalo nešto sasvim očigledno: da će njegova kontrola biti centralizovana i nadgledana od strane centralne banke, odnosno da će centralna banka tačno znati ko je šta platio, koliko i kada. To će, uveravaju iz kineske vlade, smanjiti korupciju s obzirom da se svaki peni može pratiti sa centralnih servera.

MOSKVA POTVRDILA, F-35 ĆE ZAVRŠITI U BLATU, BAŠ KAO F-117 U SRBIJI, AKO SAMO PRIĐE GRANICAMA RUSIJE! Ameri dobili nabrutalniju opomenu ikad!

Još jedna karakteristika je da će ovu virtuelnu valutu podržati juan u opticaju i da se može upotrebljavati na isti način kao i elektronski novac u toj zemlji.

Elektronsko plaćanje je toliko rašireno u Kini da vlasti moraju da podsećaju neke kompanije na obavezu prihvatanja kartica. U tom smislu, kineski potrošači neće primetiti veliku razliku od onoga što su već svakodnevno koristili.

Kakve će efekte imati ova nova valuta? 

Teško je predvideti šta će se tačno promeniti za DCEP, ali se o nekim mogućnostima može nagađati.

Na prvom mestu, Kina preuzima vodeću ulogu u razvoju koji su se drugi plašili da otpočnu.

U ovom slučaju, kao i u slučaju 5G, pokazuje da je sposobna da otvori nove granice.

Tehnologija koja stoji iza DCEP-a je sada dostupna i, kako kažu njeni portparoli, može obraditi trista hiljada transakcija u sekundi, broj koji je u stanju da izbegne uska grla čak i za vreme maksimalne potražnje.

Najveći uspeh kineske kriptovalute bio bi u tome što se koristi širom sveta.

Krajnja pretpostavka je da će zameniti dolar u međunarodnim transakcijama i potkopati finansijsku moć Sjedinjenih Država.

Tehnička mogućnost digitalnog juana, kako ga neki nazivaju, je da integriše druge usluge. Idealan je za kompanije koje traže načine smanjenja provizija i bankovnih potreba.

Ova sposobnost može ga učiniti vrlo primamljivim i pretvoriti ga u globalnu valutu, pouzdanu, jednostavnu, koju je odobrila država i u dometu bilo koje tehnološke kompanije koja traži načine da unovči svoj razvoj.

UZBUNA U PENTAGONU, RUSIJA PODRŽAVA FORMIRANJE EVROPSKE VOJSKE, Moskva i Berlin se bliži, Vašington ovo više ne može da spreči!

Ipak, to je sve samo špekulacija: za sada nije jasno kako će i kada kineska vlada promovisati međunarodnu upotrebu digitalnog juana.

Foto: public/shutter

U projekat su, pored kineske Centralne banke kao izdavaoca, uključene i tri od četiri najveće banke na svetu: Kineska industrijska i komercijalna banka, Banka Kine i Kineska poljoprivredna banka.

Korporacije Alibaba i Tencent takođe su deo projekta. Ovi i drugi akteri biće prvi koji će dobiti novu valutu i ??distribuirati je. Pored toga, drugi partneri su pozvani da urade prve testove: među njima su niko drugi do Starbucks i McDonalds.

RUSKI VOJNI RADARI OTKRILI ŠOKANTNE PRIZORE! Šta se prošle nedelje dešavalo na granicama Rusije?!

Od kraja prošle godine govori se o skorom lansiranju koje se još nije ostvarilo. Glasine insistiraju na tome da će prvi testovi biti sprovedeni u maju, a javni u novembru, ali to su neproverene informacije koje ne treba uzimati zdravo za gotovo. Najverovatnije, kada se to dogodi, odjek će postepeno dolaziti sa Dalekog istoka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 3 godine

Šta je sad, zar nisu kripto valute prevara ? :-D

usaf

pre 3 godine

To vam dodje kao da menjate $ za kineski yuan!Ko jos veruje Kini??

Nebojsa

pre 3 godine

Nije ovo nezavisna kripto valuta. Samo je tako zovu. Ako nema nadzor ne moze ni da funkcionise. Ovde ce Centralna banka znati sve o svakoj transakciji. Kod kripto valute nikada ne mozete sutradan znati imate li novca ili ne. Zato nije nigde ni zazivela

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija