• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

04.06.2020

19:05

OTKRIVENA TAJNA MISTERIJA KRATERA U SIBIRU, fenomen koji godinama intrigira naučnike (VIDEO)

Vesti

OTKRIVENA TAJNA MISTERIJA KRATERA U SIBIRU, fenomen koji godinama intrigira naučnike (VIDEO)

Podeli vest

Ruski naučnici su otkrili poreklo misterioznog kratera koji je otkriven na poluostrvu Jamal 2017. godine. Rezultat istraživanja je pokazao da je on nastao usled emisije metana, što je moglo biti posledica globalnog zagrevanja, piše magazin "Geo sajens"

Stručnjaci su sakupili podatke tokom ekspedicije u dolini reke Jorkuta-Jaha u junu 2017. godine, tokom koje je bilo vršeno posmatranje i uzimanje uzoraka večnog leda sa dna kratera. Uzorci su proveravani na sadržaj ugljen-dioksida, metana i drugih gasova.

Foto: AP/Photo

Ovaj fenomen je povezan sa emisijama gasova iz zemlje koje se oslobađaju topljenjem večnog leda. Rezultati istraživanja su pokazali smanjen sadržaj metana u poređenju sa ugljen-dioksidom. U ovom slučaju, gas se pojavio iz dubljeg izvora.

Naučnici su došli do zaključka da je krater na Jamalu nastao usled različitih procesa koji su se odvijali i na velikoj dubini i blizu površine. Metan se nakupljao u slojevima zemlje koji ne mrznu, a nazivaju se talik, dok je sam talik bio okružen ledom. Usled sakupljanja gasa, pritisak u prirodnoj komori se povećavao sve dok nije došlo do eksplozije praćene erupcijom vode i leda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija