• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

26.07.2020

08:00

REŠENA TAJNA KOJA TRAJE OD NASTANKA SVETA! Konačno nađen odgovor ŠTA JE POKRENULO NASTANAK KONTINENATA!

Vesti

REŠENA TAJNA KOJA TRAJE OD NASTANKA SVETA! Konačno nađen odgovor ŠTA JE POKRENULO NASTANAK KONTINENATA!

Podeli vest

Šta je pokrenulo nastanak kontinenata na Zemlji tajna je koja traje od postanka sveta ili bar od kada se nauka ozbiljnije beleži u istorijskim izvorima. Sada je konačno nađen odgovor šta je pokretač razdvajanja superkontinenta, a zajedno su do njega došli kineski i američki naučnici.

Naučne pretpostavke do sada su govorile da je u davnoj praistoriji, pre više milijardi godina, postojao jedan superkontinent, koji se vremenom razdelio na sedam velikih i osam manjih tektonskih ploča. Međutim, niko nije imao odgovor kako su te tektonske ploče nastale i šta je pokrenulo podelu superkontinenta.

Naučnici sa Dalijan univerziteta za tehnologiju i Kineskog univerziteta za geologiju, Univerziteta Hongkong, te američkih Hampton i Nortistern univerziteta, izneli su rešenje ovog teškog naučnog pitanja, kako je Zemljin omotač počeo da se deli na 15 tektonskih ploča, što je na kraju dovelo i do stvaranja kontinenata.

Oni su u radu, objavljenom u naučnom časopisu „Nejčr“, prikazali svoja saznanja do kojih su došli korišćenjem kompleksnih matematičkih simulacija i 3D modela.

Prema njihovom istraživanju, spoljni omotač naše planete je očvrsnuo pošto se ona ohladila posle nastanka. Međutim, potom je došlo do novog zagrevanja planete, što je izazvalo termalne pritiske koji su doveli do pucanja omotača.

Foto: Pixabay

U MORU KOD ITALIJE OTKRIVENA OPASNA POJAVA! Utiče pogubno na morski živi svet, ali ni ljudi neće biti pošteđeni!

Oni su izračunali da Zemljina litosfera, spoljni omotač, može da izdrži samo jedan kilometar ekspanzije, imajući u vidu da je prečnik planete 6.371 kilometar.

Ideja da se Zemlja formirala sa čvrstim omotačem relativno je nova, a do nje su naučnici dolazili i ranije, proučavajući stene stare 3,5 milijardi godina nađene u Australiji.

Nova studija kineskih i američkih naučnika, međutim, ima novi pristup pitanju kako se spoljni omotač ohladio, a potom ponovo zagrejao dovoljno da pukne.

- Odgovor leži u glavnom mehanizmu razmene toplote koji se mogao dogoditi tokom ranih Zemljinih dana - rekao je Aleksander Veb sa Univerziteta u Hongkongu, jedan od autora studije.

U njihovom istraživanju ukazano je da su tokom najranijeg perioda Zemlje vulkani imali veoma značajnu ulogu u razmeni toplote, noseći na površinu užareni materijal iz jezgra na površinu. Tokom vremena, istopljene stene koje su dolazile na površinu su se hladile i očvrsnule, gubeći deo toplote koja je odlazila u atmosferu.

Međutim, stvaranjem čvrstog omotača, užarene mase u jezgru postale su „zarobljene“ i sve manje su mogle da izlaze na površinu. Zbog toga je došlo do zagrevanja jezgra, njegovog širenja i pucanja spoljnog omotača na više tektonskih ploča.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mozgalica

pre 3 godine

MEHANIČAR PROTIV NAUČNIKA:Koje svetske budale,šta su dokazali ništa! i nikada ništa nisu dokazali osim što su stalno iznosili neke teorije i ustvari su samo oni teoretičari ZAVERE koju druge Svetske budale prihvataju i šire tu istu ZAVERU i ponose se njom !!!.JA MEHANIČAR KAŽEM da je podelu kontinenata izazvao povećan nivo voda posle LEDENOG DOBA i da su tako navodno POSTALI -NASTALI -ODVOJENE KOPNENE MASE,OSTRVA I POLUOSTRVA.

Zoran Ilinčić

pre 3 godine

Ovo je još jedna teorija za "jedan dan slave" i da se zaboravi. Razloge nastanka i putovanja tektonskih ploča sam objasnio još davno u svojoj knjizi "Život putuje svemirom". Objašnjenje se bazira na nehomogenom sastavu planete Zemlje i činjenici da lakši materijali iz unutrašnjosti planete putuju ka površini i pomjeraju površinske slojeve planete. Granice tektonskih ploča su definisane zonama ispod kojih u unutrašnjosti planete postoje mase čije su prosječne specifične gustine manje ili veće od prosječnih specifičnih gustina okoline. Tako u zonama ispod kojih su specifične gustine materijala u unutrašnjosti planete manje imamo razmicanje površinskih slojeva planete. Materijali većih specifičnih težina od prosječnih, koji se nalaze u površinskim slojevima planete, teže da prodru ka centru planete i u tom procesu ostavljaju za sobom prazan prostor koji se popunjava bočnim klizanjem površinskih slojeva.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17