• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

18.09.2020

09:35

U Australiji i Njemačkoj nisu održani “protesti protiv Bila Gejtsa” (ISPRAVKA)

Vesti

U Australiji i Njemačkoj nisu održani “protesti protiv Bila Gejtsa” (ISPRAVKA)

Podeli vest

Dve održane demonstracije bile su promovisane u grupama na društvenim mrežama posvećenim dijeljenju teorija zavjere o pandemiji koronavirusa

U nedjelju se oko 250 ljudi okupilo na centralnoj tržnici kraljice Viktorije (Queen Victoria) i zatražilo zaustavljanje blokade (lockdown) u gradu. Na terenu su bile prisutne brojne policijske snage i izbili su sukobi.Policija je saopštila da je na protestu održanom u nedjelju uhapsila 74 osobe te kaznila još 176 drugih. U subotu je uhapšeno 14 lica. (...) Proteklog vikenda (5.i 6. septembra) okupljena lica, uključujući neke teoretičari zavjere o koronavirusu, održali su manifestaciju "Dan slobode" širom Australije u znak protesta protiv onoga što su nazvali "prenapuhanim" odgovorom na pandemiju. Dok je u subotu objavljivao nove informacije o koronavirusu u zemlji, premijer savezne države Victoria, Daniel Andrews, rekao je da su protesti bili "sebični, nezakoniti i pogrešni". "Nije pametno, nije u redu ... nije vrijeme za protest", rekao je. "Niko nema pravo donositi takve izbore, što potencijalno dovodi u opasnost sve na čemu radimo."

Posve je nejasno zašto su ovi protesti povezani sa muralom, koji je nastao 2 dana prije protesta. Dodatno, ni sam autor murala nije naveo bilo kakvu poveznicu svog djela sa protestima.

O protestima u Australiji održanim nešto ranije, 5. septembra, je izvjestio i The Guardian, u članku objavljenom 18.9.2020. Izvještavajući o jednoj od uhapšenih građanki sa protesta, The Guardian navodi raznolikost ciljeva protesta koji se održavaju pod nazivom Dan slobode (Freedom day).

Buhler je jedna od nekolicine Viktorijanaca koji su uhapšeni i optuženi za poticanje takozvanih protesta "Dana slobode" održanih širom Australije 5. septembra, demonstracija organizovanih protiv mjera kao što su policijski sat i karantin (lockdown) , obaveznog nošenja maski u državi Viktoriji, 5G, te protiv vakcinisanja i “trgovine djecom i pedofilijom”.

Dakle, iz navedenih primjera izvještavanja svjetskih medija jasno je da su u Australiji zaista održani protesti na kojima su se okupljali građani/ke sa različitim ciljevima. U prvom redu su to demonstracije protiv mjera karantina (lockdown) koje podrazumijevaju niz ograničenja vezanih za kretanje, rad ugostiteljskih objekata, nošenje maske i slično. 

Među okupljenim na protestima su i pobornici/ce različitih teorija zavjera, poput onih o 5G mreži, vakcinama i sličnim, ali i pobornici/ce  teorija zavjere o Gatesu. Međutim, ne postoji ni jedan kredibilan medijski izvještaj u kojem se navodi da su protesti primarno bili “posvećeni” Gatesu, to jest da je njihov glavni cilj “da se Bil Gejts uhapsi i suoči sa optužbama za „zločine protiv čovečnosti" - kako tvrde Večernje novosti. 

Osim protesta u Australiji iz septembra ove godine, u članku Večernjih novosti se pominje i “velika grupa” koja se okupila ispred Parlamenta u Melburnu u maju, za koju je također navedeno da zahtijeva “hapšenje Bila Gejtsa”. Kao dokaz za tu tvrdnju, Večernje su priložile video snimak sa Twitera objavljen 10. maja. 

Međutim, u opisu tog video snimka se ne navodi da je glavni zahtjev protesta hapšenje Gatesa. U opisu stoji da su prisutni tokom “anti lockdown” protesta počeli uzvikivati “uhapsite Bill Gatesa” - što nam govori da hapšenje nije bio glavni zahtjev  i povod okupljanja, nego povik na protestima.

Kako je u maju izvijestio The Guardian i tada su se održavali slični “anti lockdown” protesti, između ostalih uz poruke vezane za teorije zavjera u vezi vakcina, 5G mreže ili Bill Gatesa. Pretragom fotografija sa tog skupa vidljivo je da u okupljenoj masi tek pojedinci/ke nose različite transparetne sa imenom Bill Gatesa na kojima ga povezuju sa navodima o planovima za vakcinisanje i sličnim teorijama zavjere. Na dostupnim fotografijama poput ove koju je objavio The Guardian, vidiljive su grupe sa različitim transparentima - ne samo onim koji pominju Gatesa. Ono što je još također vidljivo samim gledanjem snimka, jeste i to da je tačno da je u pitanju “velika grupa”.

Kakvi su protesti održani u Njemačkoj?

Za proteste u Njemačkoj se u članku Novosti takođe navodi da su održani “protiv Gejtsa i velikih farmaceutskih kuća”. 

Tačno je da su se u avgustu održali protesti u Njemačkoj. U Berlinu su 1. avgusta  održane demonstracije pod nazivom “Dan slobode - Kraj pandemije”, u znak protesta zbog vladinih mjera za suzbijanje širenja virusa SARS-CoV-2. 

Kako je vidljivo iz izvještaja koji su o protestima objavili EuroNews, The Guardian i BBC, glavni razlog protesta su bile vladine restrikcije vezane za suzbijanje pandemije, a ne Bill Gates i “velike farmaceutske kuće”. I u ovom slučaju, među okupljenim je moguće vidjeti pojedince/ke sa natpisima o Billa Gatesu i teorijama zavjere, no to nije glavni cilj protesta.

Večernje novosti se u članku pozivaju na pisanje sajta Neon Nettle bez navođenja da je riječ o stranici koja je poznata po lažnim vijestima i objavljivanju zapaljive političke priče sa brojnim dezinformacijama, o čemu je detaljnije pisao Fact check.

Jedan od glavnih povoda za ovakve proteste i u Australiji i u Njemačkoj ali i drugim zemljama gdje su oni održani, su generalno dezinformacije i teorije zavjere vezane za pandemiju COVID-19


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
babalu

pre 3 godine

Evo opet gomil naivnih polupismenih budala, ova tema je kod nas i u evropi prezvakana jos u aprilu, zanmo da Gejts nije kriv za virus nego da su iskoristili njegove pare da ga naprave u Vuhanu....australijanci jos su iza nas.... primitivci..:P

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija