• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.11.2020

11:22

NAUČNICI DOKAZALI DA JE KORONA VREBALA MNOGO RANIJE! Virus cirkulisao u Italiji još u septembru, a u Španiji u martu 2019. godine!

Vesti

NAUČNICI DOKAZALI DA JE KORONA VREBALA MNOGO RANIJE! Virus cirkulisao u Italiji još u septembru, a u Španiji u martu 2019. godine!

Podeli vest

Najnovija studija Instituta za tumore u Milanu i Univerziteta u Sijeni pokazalo je da je virus kovid-19 Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine, mnogo pre nego što se dosad verovalo

Glavni autor studije naučni direktor Ðovani Apolone objavio je tu studiju u časopisu Tumori žurnal.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 odsto ispitanika otkrivena su antitela na korona virus, a kod 14 odsto je otkriveno da su antitela imali već u septembru, piše italijanska Republica.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je Apolone za Rojters.

- Ovo je glavno otkriće, ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitela koja su mogla ubiti virus. To znači da novi korona virus može dugo cirkulisati među stanovništvom i sa niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario - dodao je on.

Kako se navodi, u istraživanju su učestvovale osobe starosti između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Skoro 60 odsto ispitanika bili su muškarci, a 50 odsto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regiona.

- Za one ljude kod kojih su antitela pronađena iz uzoraka krvi datih u septembru zaraza se vrlo verovatno dogodila u avgustu - rekao je Apolone.

Prvi zvanični slučaj korona virusa u Italiji zabeležen je 19. fenruara.

Dvoje naučnika, biolog Enriko Bući sa Univerziteta Temple i imunolog Antonela Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptično je oko ove studije i navode da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 odsto svetske populacije koja se susrela sa jednim od ostalih korona virusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog korona virusa.

 

 

Virus pronađen u otpadnim vodama u Španiji u martu 2019. godine

Jedan od vodećih svetskih epidemiologa, Britanac Tom Džeferson, kaže da novi koronavirus najverovatnije nije potekao iz Kine, kako se smatra, pogotovo sada kada znamo da su tragovi virusa pronađeni i u Španiji u uzorcima otpadnih voda od marta 2019. godine

 

Slično kao u Italiji bilo je i u Španiji, gde su istraživači otkrili prisustvo virusa SARS-CoV-2 u uzorcima iz marta 2019. godine.

To ne znači da je virus potekao u Španiji, ali isto tako ne daje potvrdu da vodi poreklo iz Kine. Naučnici kažu da je i dalje rano da kažemo gde je tačno virus nastao.

Džeferson, koji radi u Medicinskom centru pri Oksfordskom univerzitetu, rekao je da je virus bio pritajen, možda i godinama, pre nego što se aktivirao krajem prošle godine.

Ukazao je na brojne studije koje su potvrdile prisustvo virusa u otpadnim vodama, od Evrope do Južne Amerike. Zanimljivo je da su svi ovi uzorci starijeg datuma nego što je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u kineskom Vuhanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17