• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

08.01.2021

08:49

HAPSE TRAMPA?! Potpuni haos u Americi, sve je više zahteva da predsednik krivično odgovora zbog upada u Kapitol!

Vesti

HAPSE TRAMPA?! Potpuni haos u Americi, sve je više zahteva da predsednik krivično odgovora zbog upada u Kapitol!

Podeli vest

Inicijativu da se Tramp zbaci s vlasti zagovaraju brojni analitićari, politički oponenti, ali i članovi njegove administracije, prenelo je više američkih medija, među kojima su CNN, CBS i ABC

Američki predsednik Donald Tramp mora biti smenjen i uhapšen zbog napada njegovih pristalica na zgradu Kongresa u Vašingtonu i nemira u kojima su četiri osobe izgubile život. Inicijativu da se Tramp zbaci s vlasti zagovaraju brojni analitićari, politički oponenti, ali i članovi njegove administracije, prenelo je više američkih medija, među kojima su CNN, CBS i ABC.

Trampovi saradnici smatraju da treba da se aktivira 25. amandman Ustava, koji potpredsedniku Majklu Pensu i većini u vladi omogućava da predsednika proglasi nesposobnim da obavlja posao. Na Trampovo hapšenje i zbacivanje s vlasti javno je pozvala Dajana Degeti, kongresmenka iz Kolorada.

"Budite tamo, biće divlje", reči su kojima je američki predsednik na odlasku Donald Tramp prošli mesec pozvao svoje zagrižene sledbenike na protest u sredu u Vašingtonu.

Protest se završio divljačkim, masovnim upadom u Kapitol (zgradu Kongresa), uz policiju koja se pokazala potpuno nesposobna da zaustavi Trampove sledbenike i zaštiti senatore i kongresmene koji su morali bukvano da beže sa sednice na kojoj je trebalo izbrojiti elektorske glasove i potvrditi pobedu Džoa Bajdena nad Trampom.

Snosi li Tramp krivičnu odgovornost za ovu pobunu protiv mirne smene vlasti?  Republikanski guverner Vermonta Fila Skot jedan je od političara koji su javno ustvrdili da Tramp treba da snosi posledice i to tako što će po hitnom postupku biti smenjen vlasti. 

I gradonačelnica Vašingtona iz redova demokrata Mjuriel Boser, pozvala je Trampa na odgovornost. 

"Videli smo napad bez presedana na američku demokratiju koji je podstaknuo predsednik SAD-a. On se mora smatrati odgovornim. Njegova stalna i razjedinjujuća retorika dovela je do užasavajućih postupaka koje smo videli danas", izjavila je Boser na konferenciji za medije na kojoj je proglasila policijski čas u Vašingtonu zbog neviđenog haosa koji je izbio u samom srcu američke vlasti.  

 

 

Vođa senatske manjine Čiuk Šumer je Trampove sledbenike koji su provalili u Kongres takođe opisao kao "pobunjenike, bandite i siledžije, domaće teroriste" koji "ne predstavljaju Ameriku". Isto je rekla i bivša Trampova protivkandidatkinja Hilary Klinton. 

Eksperti za nacionalnu bezbednost s kojima se Vašington posta konsultovao složili su se da se radi o činu domaćeg terorizma, prema FBI-evoj definiciji: "Nasilna, kriminalna dela koja počine pojedinci i/ili grupe kako bi promovisali svoje ideološke ciljeve, bilo političke, religiozne, socijalne, rasne ili ekološke prirode."

Ipak, FBI je odbio da komentariše vodi li istragu o napadu na Kongres kao slučaj domaćeg terorizma.

Drugi komentatori i političari otišli su još dalje i jučerašnji napad na Kongres nazvali veleizdajom, što je zločin za koji je u američkom zakonu predviđena smrtna kazna ili, u najlakšem slučaju, petogodišnja zatvorska kazna. Tu su reč upotrebili komentator CNN-a i bivši službenik u administraciji Baraka Obame Van Džons, kao i kolumnista Vašington posta Dana Milbenk. 

Foto: Tanjug/AP

Tramp je podstakao smrtonosnu pobunu protiv američkog Kongresa kako bi sprečio da legitimno izabrani predsednik preuzme dužnost, piše Milbank. 

Voditelj MSNBC-ja Džo Skarboro pozvao je na hapšenje Trampa i njegovog advokata Rudija Đulijanija, koji je predvodio pravnu kampanju osporavanja rezultata izbora u šezdesetak tužbi na svim nivoima američkog pravosuđa. Svi sudovi odbacili su njihove tužbe o navodnoj izbornoj prevari, uključujući Vrhovni sud. 

"Nemam pitanja za Donalda Trampa, on je pobunjenik. Nema pitanja, on bi trebalo da bude uhapšen još danas, trebao bi da bude biti poslat u zatvor zbog pobune protiv Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Skarboro u svojoj emisiji.

CNN navodi i druge "zločine" za koje bi moglo da se utvrdi da su ih počinili Trampovi ustanici ili on sam kao njihov vođa, pre svega, reč je o pobuni ili podrivanju vlasti.

Ipak, profesor prava sa Univerziteta Stenford Robert Vajzberg ocenio je da nema pravne osnove za podnošenje krivične prijave protiv Trampa, budući da je prema presudi Vrhovnog suda iz 1969. nužno da se "pokaže da je osoba namerno pokušala da podstakne ljude da neposredno ili gotovo neposredno izazovu nasilje", kako bi bila kriva za takvo podsticanje. 

"Teško je reći što je Tramp nameravao ili da je shvatio šta bi se moglo dogoditi kao posledica njegovih reči", zaključio je Vajzberg. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbo

pre 3 godine

Opet zamena teza, nije kriv onaj što je pokrao izbore i napravio državni udar, kriv je Tramp jer se pobunio. Kao i 5.oktobra u Srbiji, bravo za medije,jači su od Amerike.

Vla

pre 3 godine

Americka demokratija, unog ko ubija odlikovati a onog ko se branio osuditi, Zar niste svesni njihove demokratie, ubijali Nevin narod 1999 njihovim bombama, ubijaju I danas osiromasenim uranijumom, ali srpski narod je kriv sto su oni ubijali I ubijaju, oni su samo testirali njihovo naoruzanje, toliko o demokratiji zapada

Zoran2

pre 3 godine

Vla, potpuno si u pravu, a za njih je prava reč: američka govna.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17