• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.02.2021

19:42

UN ZAHTEVA DOKAZ DA JE ĆERKA VLADARA DUBAIJA ŽIVA! Produbljuje se sukob sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog princeze Latife!

Vesti

UN ZAHTEVA DOKAZ DA JE ĆERKA VLADARA DUBAIJA ŽIVA! Produbljuje se sukob sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima zbog princeze Latife!

Podeli vest

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava zatražila je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dokaz da je princeza Latifa, ćerka vladara Dubaija, živa

U tajno snimljenim video zapisima podeljenim sa BBC-jem, princeza Latifa optužila je oca, šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, da ju je držao kao taoca u Dubaiju pošto je pokušala da pobegne 2018. godine.

UN su kontaktirale Dejvida Heja iz organizacije Fri Latifa tražeći pristup snimku.

Na video snimcima princeza Latifa kaže da se plaši za svoj život.

Snimci koje su objavili prijatelji i emitovale BBC i Panorama ranije ove nedelje podstakli su globalne pozive na istragu UN-a.

- Pitali smo za njenu trenutnu situaciju i tražili smo da vlada UAE prioritetno odgovori - izjavila je danas Liz Trosel, portparolka Visokog komesara UN-a za ljudska prava, dodajući da će nastaviti da prate situaciju.



Prema njenim rečima, agencija se u četvrtak obratila stalnoj misiji UAE u Ženevi.

Vlada Dubaija i ministarstvo spoljnih poslova UAE još nisu komentarisali dešavanja.

Zvanični London je prethodno od UAE zvanično zatražio dokaz da je princeza Latifa živa, jer na snimku koji je uspela da pošalje ona tvrdi da je zatočena, prenosi britanski javni servis.

Cherka vladara Dubaija je 2018. godine pokušala, ali neuspešno da pobegne iz zemlje, da bi nakon toga poslala tajne video poruke prijateljima u kojima izražava zabrinutost za sopstveni život i optužuje oca da je drži kao taoca.

Princeza Latifa tvrdi da su je 2011. godine komandosi drogirali kada je prvi put sprečena da pobegne brodom i da je tada smeštena u pritvor.



Sada se ponovo oglasila: "Nalazim se u jednoj vili. Zatočena sam, ova vila je pretvorena u zatvor. Svi prozori su zaključani, pet policajaca je napolju i dve policajke unutra. Svaki dan strahujem za svoj život. Policijaci su mi rekli da ću zauvek ostati u zatvoru i da nikada neću videti sunce. Svakog dana situacija je sve gora".

Tenzije između Velike Britanije i vladajuće porodice Dubaija eskalirale su 2019. godine kada je pred sudom u Engleskoj jedna od šeikovih supruga, princeza Haja, koja je s dvoje dece pobegla u Veliku Britaniju, zatražila zaštitu od šeikovog zlostavljanja, navodi britanski javni servis.

Vlasti Dubaija za sada se nisu oglašavale, dodaje BBC.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17