• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

04.03.2021

12:57

ŠOK SCENE IZ ITALIJE! Turistička atrakcija Venecije u blatu! /FOTO/

Vesti

ŠOK SCENE IZ ITALIJE! Turistička atrakcija Venecije u blatu! /FOTO/

Podeli vest

Gondole u mnogim venecijanskim kanalima leže besposlene, negde u plitkoj vodi a negde i u blatu, jer su čuvene „saobraćajnice“ Venecije zbog oseke gotovo presušile.

Zaštitni znak i turistička atrakcija Venecije, gondole mogle su se videti u kanalima ovih dana na suvom jer je nivo vode pao na 48 santimetara. Slična sudbina zadesila je i manje čamce.

Italijanski grad, koji je širom sveta omiljen zbog svojih kanala, divne arhitekture i umetnosti, uvek je živeo u krhkom balansu između plima i oseka, koje stvaraju varijacije u nivou mora od oko pola metra.

Poplava je viševekovni neprijatelj grada prepunog umetnosti i izgrađenog na nekoliko malih ostrva na severoistočnoj obali Italije. Svaki novi veliki nalet vode oštećuje njegove srednjovekovne i renesansne palate.

 

U novembru prošle godine Venecija se suočila sa najgorom poplavom u poslednje 53 godine.

Trg Svetog Marka bio je potpuno potopljen. Nivo vode dostigao je 1,87 metara, dok su palate, kafići i prodavnice takođe bili pod vodom.

Od 2003. godine u toku je ogroman infrastrukturni projekat za zaštitu grada, ali ga prate prekoračenja troškova, skandali i kašnjenja.

Sistem pokretnih podvodnih barijera, nazvan Mojsije, trebalo bi da bude u funkciji do kraja 2021. godine, a radovi su ubrzani nakon novembarskih poplava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija