• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.04.2021

08:08

AMERIČKA ESKADRILA UVEŽBAVA BRZO PREMEŠTANJE TRUPA NA RUSKE GRANICE! U Poljsku sletelo više od 20 F-15 i F-16 lovaca američkog ratnog vazduhoplovstva! /FOTO/

Vesti

AMERIČKA ESKADRILA UVEŽBAVA BRZO PREMEŠTANJE TRUPA NA RUSKE GRANICE! U Poljsku sletelo više od 20 F-15 i F-16 lovaca američkog ratnog vazduhoplovstva! /FOTO/

Podeli vest

19. aprila, Više od 20 lovaca F-15 i F-16 sletelo je u Poljsku 19. aprila Ove mašine učestvuju u vežbama za prebacivanje američkog vazduhoplovstva na istočni bok.

Ove letelice učestvuju u vežbama za prebacivanje američkog vazduhoplovstva na istočni bok.

Američki borbeni avioni izvode vežbe u okviru koncepta "Agile Combat Emploiment", odnosno fleksibilne upotrebe snaga i sredstava za brzo raspoređivanje u vanrednim situacijama.

U intervjuu za američke medije, kapetan Ana Isel obavestila je da je obuka povezana sa ciklusom Vazduhoplovnog odreda. Američki lovci će ostati u zemlji do kraja ovog meseca.

Vežbe u okviru Vazduhoplovnog odreda organizuju se redovno od 2012. godine, ali je njihov obim proteklih godina mnogo puta proširen i promenjen.

Posle ruske agresije na Ukrajinu, veličina rotacije je povećana, a privremeno u 2014. godini, sprovodila se kontinuirano. Prethodno su u njima učestvovali američki avioni F-16 naizmenično sa "C-130 Hercules", što je bilo objašnjeno mogućnošću obuke poljskih pilota na letelicama ove vrste, prenose američki mediji.

Trenutna rotacija je, međutim, u mnogim pogledima jedinstvena.

Pre svega, u vežbi učestvuje preko 20 lovačkih aviona, što je mnogo više nego obično, a takođe potiču iz različitih jedinica i pripadaju drugačijim tipovima.

Fotografije koje je objavilo Ministarstvo nacionalne odbrane pokazuju da su u Poljskoj sleteli i višenamenski avioni "F-15E Strike Eagle".

 

 

Prema podacima, u misiji učestvuje 20 F-15 i četiri F-16.

Zatim, Poljska je kombinovala trenutnu rotaciju Vazduhoplovnog odreda sa vežbom za razmeštanje vazdušnih snaga na istočni bok.

Kako je potpukovnik Marek Pavlak, portparol Generalne komande oružanih snaga, rekao u intervjuu za američke medije, avioni su raspoređeni u dve baze "Krzesini" i "Łask", ali u narednih nedelju dana Varšava će sve letelice prebaciti u "Łask".

Potpukovnik Pavlak je dodao da će Amerikanci ovog puta trenirati sa poljskim pilotima, koristeći uređaje različitih vrsta, ne samo F-16 već i MiG-29 i Su-22.

Koncept agilnog borbenog dejstva, pod kojim se vežba odvija, uključuje fleksibilno razmeštanje američkih vazduhoplovnih snaga i sredstava u središtima operacija. Prebacivanje je, prema tome, relativno kratkotrajno, ali uključuje veliki broj letelica.

Koncept agilnog borbenog dejstva takođe uključuje nedavne aktivnosti strateške avijacije USAF-a, uključujući vežbe bombardera B-1B, kao i punjenje gorivom u vazduhu ili letenje nad Evropom iz obe napredne baze u Norveškoj, gde su raspoređene privremeno i direktno iz Amerike.

Ovakve akcije imaju za cilj da pripreme američke snage da brzo reaguju na potencijalne pretnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17