• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

05.05.2021

21:33

(VIDEO) RUSIJA IMA ČAK 45 ZABRANJENIH GRADOVA, U NJIMA SE PRAVE NAJMOĆNIJA ORUŽJA! U tim mestima živi, radi, obrazuje se i vaspitava decu 1.300.000 ljudi!

Vesti

(VIDEO) RUSIJA IMA ČAK 45 ZABRANJENIH GRADOVA, U NJIMA SE PRAVE NAJMOĆNIJA ORUŽJA! U tim mestima živi, radi, obrazuje se i vaspitava decu 1.300.000 ljudi!

Podeli vest

U Rusiji, priče kažu, da postoji 45 zabranjenih gradova koje od spolja i iznutra obezbeđuje vojska, a ulazak je dozvoljen samo sa posebnom dozvolom. U tim gradovima prema nekim procenama živi i radi, obazuje se i vaspitava decu 1.300.000 stanovnika


Početkom 21 veka ruskoj i svetskoj javnosti otkrivena je decenijama najstrože čuvana sovjetska tajna: imena gradova, instituta, naučnih istraživačkih centara, laboratorija i poligona na kojima su razvijali, pruočavali i proizvodili smrtonosno hemijsko i biološko oružje. Kao na filmskoj traci ređala su se imena gradova poput: Zagorska (kompleks za proizvodnju virusnih oružja), Kirov (prva sovjetska fabrika za proizvodnju antraksa), Stepenogorsk (naučno eksperimentalna i proizvodna baza smrtonosnog antraksa), Sverdlovsk (fabrika antraksa), Lenjingrad (Insitut za ultračistu biološku upotrebu, koja je proučavala prilagođavanje krstarećih raketa za raspršivanje klica), Obolensk (Centar za proučavanje upotrebne mikrobiologije), ostrvo Vozordženije (najveći poligon za biološka ispitivanja na otvorenom), Vektor (sibirski institut, najveći i najsofisticiraniji pogon za proučavanje i proizvodnju virusa kao biološkog oružja), Biopreparat (preduzeće koje je združivalo sve biološke institute), kao i ostale čija lista je veoma dugačka.

Tradicija zabranjenih gradova nastavljena je i posle raspada Sovjetskog Saveza, gde postoji 45 takvih gradova, koje spolja i iznutra obezebeđuje vojska i u kojima živi, radi i obrazuje se 1.300.000 stanovnika, koji se bave bilo naučnim ili proizvodnim radom, povezanih sa veoma bezbednosno osetljivim stvarima i tehnologijama.

KIJEV ĆE PRE ILI KASNIJE NAPASTI DONBAS, A ONDA ĆE OSTATI I BEZ DNJEPRA... Ruski ekspert zaledio EU i SAD!

Jedan od takvih gradova je i Ozersk na južnom Uralu gde se prave radioaktivni izotopi i prerađuje upotrebljeno nuklearno gorivo iz Rusije i ostatka sveta ( između ostalog nukelarno gorivo iz našeg reaktora u Vinči prebačena je upravo u ovaj zabranjeni grad. U ovom gradu važnu ulogu ima federalno preduzeće Majak, koje je odigralno ključnu ulogu u prvoj fazi početaka sovjetskog nukelarnog programa. Naziv ovog predzeća je bio i Kombinat broj 817. Danas osim primarne namene prerade nuklearnog goriva ovo preduzeće i grad ima važnu ulogu i u medicni izrada retkih nukelarnih izotopa koji se kao medicinska tehnologija izvoze u čak 40 država sveta.

Među zabranjene gradove spada i Severnomorsk, grad na obali Kolskog zaliva u Barencovom moru. Sam grad se nalazi na polarnom krugu i sedište je Severne flote ruske Ratne mornarice, gde osim površinskih plovila poseduje napadne i strateške nuklearne podmornice koje deluju na Atalntiku i u zoni večnog leda na Arktiku.

U zabranjene gradove spadaju i Mirni, Zamensk, Sarov i Vlasiha koji su isključivo vojni objekti pod strogom kontrolom.

DVE RUSKE VOJNE BAZE OSVANULE NA GRANICI, JERMENI NAJZAD BEZBEDNI! Azerima se ovo neće dopasti, ovo se zove šah mat MKoskve

Grad Mirna nalazi se na putu ka Belom moru na području Argangelska. Tu se nalazi i lansirna rampa za lanisranje vasionskih raketa i kosmodrom Pleseck iz koga se isključivo lansiraju navigacioni sateliti. Takođe pored ovog mesta nalazi se i poligon Kapustin jar, koji je napravljen 1946. godine gde su testirane sovjetske balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama, a od 1962 korišten je i kao manji kosmodrom za lanisranje obaveštajnih satelita sa lakim raketama nosačima.
Grad Sarov u regionu Nižnjigorod ima status zabranjenog grada jer se u njemu nalazi nukelarni centar i sveruski naučno istraživački centar za eksperimentalnu fiziku. Navodno u njemu se proizvode atomske bojeve glave. Procena kaže da u ovom istržaivačkom gradu radi 18.000 stručnjaka od fizičara, matematičara, inžinjera, progamera koji se iključivo bave nuklearnim arsenalom Rusije.

Među zabranjenim gradovima je i grad Vlasiha nedaleko od Moskve. U njemu se nalazi štab raketnih jedinica i centralna komanda kopnenih strtateških nukelarnih snaga ruske armije.
Svi ovi gradovi važe za centre koji su označeni kao strateški važni objekti u kojima se razvijaju, proizvode i testiraju nukelarne, raketne i svemirske mogućnosti Rusije, zbog čega pre svega ruska javnost ima ograničen pristup i ulazak je moguć samo sa posebnom dozvolom.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija