• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

10.05.2021

07:00

(VIDEO) GARDIJAN SAHRANIO VELIKU BRITANIJU, ŠKOTI SIGURNO IDU, SLEDIĆE IH I VELŠANI I SEVERNA IRSKA! Došao je kraj kraljevstvu koje je svetom drmalo vekovima!

Vesti

(VIDEO) GARDIJAN SAHRANIO VELIKU BRITANIJU, ŠKOTI SIGURNO IDU, SLEDIĆE IH I VELŠANI I SEVERNA IRSKA! Došao je kraj kraljevstvu koje je svetom drmalo vekovima!

Podeli vest

Uticajni londonski dnevni list The Guardian objavio je tekst u kojem prognozira - raspad Velike Britanije

Fakti u sažetoj formi prenose glavno iz tog teksta:

Sada ne sanja samo Škotska o nezavisnosti. Ideja razdvajanja od Engleske postaje popularna i u Velsu i Severnoj Irskoj.

Popularnost ideje nezavisnosti brzo raste u tri kraljevstva Velike Britanije.
       
U Škotskoj, tri stranke koje podržavaju izlaz iz Velike Britanije (Škotska nacionalna stranka, Zelena i Alba), na korak su od formirnja parlamentarne većine.       

Ako Vestminster dozvoli drugi referendum i osigura njegovu regularnoste, Ujedinjeno Kraljevstvo će doći do svog kraja.

       
Pre nekoliko godina se ideja o nezavisnosti Velsa činila ekscentričnom. Imala je podršku najviše 10 odsto stanovništva. A istraživanje sprovedeno u martu pokazalo je da je sada 39 odsto Velšana spremno da podrži istupanje svog kraljevstva iz Velike Britanije.
       
Partije Plaid Kermi i Grin, koje se zalažu za nezavisnost Velsa, na izborima narednih dana trebalo bi da dobiju značajnu podršku.
       
Severna Irska je ove sedmice proslavila 100 godina svog postojanja. I, gotovo se sa sigurnošću može reći da je to bilo - poslednji put.
       
Njena unija sa Republikom Irskom verovatno će se dogoditi polako. Ako požure, to može biti katastrofa. Međutim, zahvaljujući haosu Bregzita i pojavljivanju granice u Irskom moru - unija se čini neizbežnom.

(VIDEO) ZAŠTO SE AMERI I NATO TAKO PANIČNO PLAŠE RUSIJE I KINE?! PA, MNOGO SU JAČE NEGO ŠTO JE NEKADA BIO "VARŠAVSKI SAVEZ"!

Istraživanje od prošle nedelje pokazalo je da mala većina stanovnika Severne Irske veruje da će se ujedinjenje dogoditi već za njihovog života.
       
Šta ovo puca? 

Državni brod počinje da se raspada.
       
Postepeni raspad Ujedinjenog Kraljevstva pružiće priliku svakom od tri naroda da svoje poslove počne da vodi po svome.
       
Nezavisna Škotska i Vels imaće šansu da odbace kulturu korupcije koju su stvorila pravila Velike Britanije o finansiranju političkih stranaka.

Foto: Starsportphoto

Imaće i priliku da oslobode svoju politiku od podrivanja demokratije u organizaciji Vestminstera, a takođe - od britanske korolevske vlasti i pompeznih rituala.
       
Škotska i Vels moći će da formiraju svoje vlade 21. veka, utemeljene u proporcionalnim svenarodnim izborima, predstavničkoj demokratiji i beskrajnim  korekcijama politike.
       
Ujedinjavanje Irske iziskivaće političku obnovu u oba dela ostrva.

SRBIJO, MISLI O OVOME! BALKAN SLAVI DAN POBEDE, ALI?! Istina je da region gubi Drugi svetski rat, tu su "velika Albanija" i NDH, Nemačka vlada u Evropi! NIJE LI TO ONO ŠTO JE I HITLER PRAVIO?!


       
Ujedinjenje će stvoriti novu naciju, u skladu sa novima ustavnim principima.
       
A šta čeka Englesku?
       
Na prvi pogled: veliki problemi.
       
Većina će ostati lojalna Konzervativnoj partiji, koju neće obuzdavati zahtevi drugih naroda. Oni će svoje probleme morati da rešavaju bez prekomorskih "prinčeva".
       
Izgleda da je politička regeneracija Engleske nemoguća bez raspada Ujedinjenog  Kraljevstva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
big beng

pre 2 godine

e da mi je da ovo dochekam.tolike su zemlje rasturili zajedno sa njihovom isturenom konjicom amerima da nema nishta pravednije nego da ih zadesi ista sudbina.

Milutin Vranjski

pre 2 godine

Велика Британија мења назив у Дел Бој Република...

Rale

pre 2 godine

Krajnje je bilo vreme da Škoti shvate sa kakvim su idiotima živeli u zajedničkoj državi.

Mačak Tom

pre 2 godine

Rale, pratim tvoje smisaone komentare, e kad bi indijanci i crnci mogli da proteraju engleze, engleska bi populaciono brzo postala mnogo veća od velike britanije, koje više neće biti nakon otcepljenja škotske velsa i s. irske! teško tada londonskoj renoviranoj kanalizaciju, šta će sve morati da guta kad jenki "povratnici" počnu zasedanje po londonskim WC šoljama! svi gastarbeiteri će masovno natrag u Srbiju, a ovde fabrike samo niču. napokon PRAVDA zadovoljena... ... ... pozdrav INFORMERU i svim pratiocima, vaš Mačak Tom

nenad62

pre 2 godine

Brze nego sto smo se nadali raspast ce se dva najveca svetska zlocinca, velika britanija vec sutra... amerika vec preksutra. I svet ce biti mnogo bolji i lepsi.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59