• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

23.06.2021

15:10

BAJDEN ĆE PROĆI KAO MILO?! Katolička crkva preti da će ga EKSKOMUNICIRATI!

Vesti

BAJDEN ĆE PROĆI KAO MILO?! Katolička crkva preti da će ga EKSKOMUNICIRATI!

Podeli vest

Američkog predsednika Džozefa Bajdena, zbog zalaganja za pravo žena na abortus, Katolička crkva mogla bi da „ekskomunicira”. Rimokatolički biskupi u SAD pokrenuli su postupak da uskrate pričest Bajdenu, koji redovno prisustvuje misama i praktikuje verske obrede

Uprkos porukama iz Vatikana da ne politizuju versko učenje, Konferencija američkih katoličkih biskupa je većinom glasova, 168 za i 55 protiv, usvojila odluku koja trasira put da se svim političarima katoličke vere koji podržavaju pravo žena na pobačaj zabrani pričešće u crkvi.

Bajden, drugi američki predsednik katoličke veroispovesti posle Džona Kenedija, u prvoj reakciji na ishod glasanja biskupa poručio je da je pričest privatna stvar i da ne očekuje da će se to dogoditi – da bude uskraćen za čin primanja svete tajne.

Njemu je, pak, ranije bilo uskraćeno pričešćivanje, i to 2008. u crkvama u Pensilvaniji i godinu dana kasnije u Južnoj Karolini, a na sam dan inauguracije predsednik Konferencije katoličkih biskupa SAD nadbiskup Hoze Gomez iz Los Anđelesa kritikovao je stav novog predsednika.

- Pobačaj je direktan napad na život koji takođe povređuje ženu i podriva porodicu. To nije samo privatna stvar, već pokreće zabrinjavajuća i osnovna pitanja bratstva, solidarnosti i uključivanja u ljudsku zajednicu - rekao je u januaru nadbiskup Gomez. 

Biskupska konferencija iako je usvojila odluku, zapravo, nema moć da sama zabrani Bajdenu da se pričesti. Ta mogućnost rezervisana je za lokalne episkope, koji imaju autonomiju u svojim eparhijama, ili papu.

Vatikan je inače ranije upozorio biskupe da ne uskraćuju pričešće političarima, uključujući Bajdena, zbog njihovog stava o pobačaju. Papa Franja je i pre toga već opomenuo visoke prelate u SAD da svetu tajnu pričešća ne koriste kao političko oružje.

“Njujork tajms” navodi da je glasanje američkih biskupa bila "dramatična demonstracija sile rastućeg konzervativnog pokreta unutar katoličanstva".

Nesuglasice oko Bajdena i prava na abortus naglašava političke i kulturne podele unutar crkve.

Iako se crkva protivi abortusu, više od polovine američkih katolika podržava legalan pobačaj. Sličan broj je onih koji smatraju da je to nedopustivo.

Sama rasprava u katoličkoj crkvi o zabrani pričešćivanja političara koji javno odstupaju od verskog učenja pokrenuta je prošle godine, kad se već naziralo da će Bajden pobediti Donalda Trampa na izborima. Pojedini biskupi su uočili da se žurba njihovih konzervativnih kolega koji zagovaraju donošenje strogih pravila o pristupanju svetim tajnama poklapa s pripremama za izborima za Kongres 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija